Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza šeste utakmice: Clippers vs. Jazz

Jazzeri su imali savršenu šansu. Osigurati prolazak kod kuće uz domaće navijače, ali fantastični Chris Paul sigurno se nije tako lako predao i uz iskusnog trenera Doca Riversa domaći su imali veliku prepreku za prijeći. Posljednjih nekoliko godina Clippersi su ili gubili veliku prednost u seriji (Rocketsi) ili su imali problema s ozljedama. Ove godine su opet ostali bez Blakea Griffina, ali Paul je odlučan u svojoj namjeri da odvede svoju momčad u idući krug.

Prva četvrtina

Utah je krenula u utakmicu u svojoj standardnoj postavi George HillJoe InglesGordon HaywardBoris DiawRudy Gobert. Kod Clippersa je to izgledalo malo drugačije za razliku od ostalih susreta. Doc je u igru od početka odlučio ubacili Austina Riversa, Luc Mbah a Moute je prešao na krilnog centra. Nije to opet dobro izgledalo dobro za Clipperse na početku. Ubacili su im nekoliko lakih poena u reketu. Pošto je Boris Diaw znatno snažniji od bilo kojeg igrača u ekipi Clippersi koji ga je čuvao, lako je dolazio do pozicija iz kojih je razigravao igrače.

Jazzeri su dobro ušli u utakmicu, Hayward je lako probijao, lopta je bila brza i bilo je dosta mismatchova. Kad god bi netko imao loptu okrenut leđima prema košu Jordan bi dolazio pomagati, a naravno momčad poput Jazza je to iskorištavala brzim protokom lopte. No, bez obzira na dobre šuteve trica ih nije išla, pa su ih na početku spasili ti poeni u reketu.

Pred kraj četvrtine igrali su igrači s klupe, Raymond Felton se lako borio s Netom pa je čak i Mbah a Moute pogodio tricu za razliku od Rodneyja Hooda kojemu bi u ovoj seriji i olimpijski bazen bio previše.

Što se tiče Chrisa Paula nastavio je po svom. Pick and roll, probijanje, sam vodi i razigrava ovu momčad. Kako je krenuo velike su šanse da ih on i odvede u idući krug.

Druga četvrtina

Niža postava u potpunosti više odgovara Clippersima. Jazzeri imaju lošiji šut, a ovako mobilniji i pokretniji Clippersi još više su im otežali šutiranje. Zbog toga što su stalno pomagali zbog mismatchova, Utah je imala otvorenih šuteva zbog brze lopte, ali nije to izgledalo kao u četvrtoj i petoj utakmici. Puno su agresivniji bili. U napadu i dalje glavna uzadnica je Chris Paul, driblinzi, sjajno je pronalazio prostor. Obrana Jazza morala više koncentrirati na obranu Paula, Mbah a Moute je često bio sam, a on je to objeručke prihvatio i iskorištavao je slobodne šuteve.

Joe Johnosn je nekoliko puta imao opet mismatchove, ali pomaganje u obrani Clippersa se isplatilo. Johnson je sada više morao raditi u obrani, pa nije više ostajalo toliko snage za napad. U playoffu momentum vam može prelomiti utakmicu. No u ovoj seriji momčad Jazza nikako da to iskoristi.

Nikako ne uspijevaju prelomiti susret nekom tricom, ne da nisu imali šanse, nego su pregršt prilika ispustili. Šut za tri ih ne ide i drugoj četvrtini su imali jako dobru šansu kada je Hayward bio sam nakon lijepog protoka lopte, publika u dvorani se taman spremala za eksploziju oduševljenja, ali onda opet promašaj i Paul pogodi šut i utakmica je opet u egalu.

Treća četvrtina          

U drugom poluvremenu Utah je opet krenula prema reketu jer su u prvom poluvremenu tu ubacili 26 poena. Rudy Gobert je na početku imao nekoliko poena, Clippersi su ga češće pokušavali faulirati što je bilo dobro jer Rudy i nije baš neki s linije slobodnih bacanja. Joe Ingles je pokušao preuzeti Paula, ali ni to nije bilo dobro rješenje jer je ovaj bio na misiji tu utakmicu. Hayward je držao jedini Jazzere u igri, bio je raspoložen gađao je dosta mid range šuteva dok je ostatak momčad bio hladan. Osim Goberta nitko se nije iskazao, a i Francuz je malo nestao zbog toga što bio dosta puta na liniji slobodnih bacanja, ali nije pogađao. Clippersi su uzvratili domaćini i počeli su im također postizati poene u reketu. Chris Paul i pick and roll s DeAndre Jordanom je dobro radio, a DeAndre se jako dobro borio sam s ostalim protivnicima za napadačke skokove.

Važan kotačić za veliko vodstvo i puno bolju igru i Jamal Crawford koji je ubacio osam poena u četvrtini i on je ono što je trebao kolovođa Paul. Jazzeri su imali nešto tanju obranu, pa je tu bilo dosta prodora Crawforda, čak je i Paul Pierce svoju minutažu odlično odradio. Dobro je čuvao Joe Johnsona u obrani. Jazzeri su imali i dosta izgubljenih u ovoj četvrtini i sve to zajedno kulminiralo je da su Clippersi u četvrtu četvrtinu otišli s prednošću od osam poena razlike. Paul ih je uništavao s mid rangea, ali najgore za Jazzere je i to da je reket počeo popuštati. Nije bilo više čvrstine u toj obrani, niža postava Clippersa je bila brža i puno teža za čuvanje jer su imali dosta dobrih kretnji.

Četvrta četvrtina

Iste muke su se nastavile za Jazzere, nisu imali nikakvih slobodnih šuteva, nervoza se uvukla u igru i ono što su imali slobodno mašili su. Većim dijelom utakmice Clippersi su ih odlično čuvali i imali su puno teških šuteva.

Još veći problem je i Rudy Gobert koji se ozlijedio, imao je problema s gležnjem. Naravno da su to Clippersi koristili ulazima u sredinu i stalno su čuvali prednost od osam poena razlike. Clippersi su sjajno branili switch i obrana je nastavila odličan posao. Chris Paul je nastavio terorizirati obranu mid range šutevima, a pogađao je i kad je bilo bitno.

Ova seriju odlučuju sitnice, obje momčadi su kvalitetne i samo inspriacija jednog suigrača može vam pomoći kako biste pobijedili u susretu. Clippersi su bili puno bolji u ovoj utakmici za razliku od prošla dva susreta, ali opet su mogli izgubiti ovu utakmicu. U zadnjoj minuti su imali dvije izgubljene i Jazzeri su 40 sekundi prije kraja došli na samo tri razlike. Imali su čak i zadnji napad, Joe Johnson je pokušao tricom preko DeAndrea Jordana, ali igrač Clippersa je odradio jako dobar posao i trica nije ušla. Paul je pogodio sekundu prije kraja dva slobodna i utakmica je bila gotova.

Što očekivati u sedmoj utakmici ? Naravno da su sada Clippersi favoriti uz domaću publiku i psihološku prednost nakon pobjede u jako važnoj utakmici. Chirs Paul će biti na svojoj razini i još ako bude kao u šestoj utakmici imao nekoga tko će mu pomoći, jer je imao još četiri suigrača s dvoznamenkastim brojkama, Clippersi se mogu radovati prolasku. Što se tiče Jazzera, Gobert bi trebao biti spreman, ali bez obzira na to oni moraju ubrzati loptu kao što je to bilo prethodne dvije utakmice, razbiti ritam Clippersa koji su u šestoj utakmici imali puno brzih i lakih poena. Sve u svemu čeka nas jako zanimljiva sedma utakmica. Kao što bi to rekao jedan velikan, „We’re going to game 7 baby! Game seveeeeeeeen!!!“.

Latest Posts

NE PROPUSTITE