Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza: trade Lakersa i Rocketsa

Kao što smo već istaknuli, nakon pustih centarskih rošada, na red je došao i prvi bek. Lou Williams, kandidat za najboljeg šestog igrača i jedan od boljih combo-gunnera u ligi, razmijenjen je iz Los Angeles Lakersa u Houston Rocketse, a u suprotnom smjeru će krilo Corey Brewer i pick prve runde drafta (nije još poznato kojeg).

Trade deadline je u četvrtak u 21 sat po našem vremenu, a sva šuškanja i tradeove pratite na našem užarenom portalu.

Houston Rockets

Artiljerija Houston Rocketsa ovim je dodatkom dobila još metaka. U sistemu kojim upravlja mastermind James Harden, dobri šuteri za tri kao Eric Gordon i Ryan Anderson su esencijalni. Williams ove sezone postiže 18,6 poena u prosjeku, a tricu šutira s vrlo dobrih 38,5%, ali nije klasični spot-up šuter već se puno više uklapa u kalup one-man-offense igrača čemu svjedoči činjenica da je čak 65% njegovih poena neasistirano i da u one 24 minute koje provodi u igri ulazeći s klupe, troši čak 30% napada. Podatak da njegov true shooting iznosi 60,9% unatoč takvom stilu igre, samo govori o tome da se radi o igraču koji je stvoren za promjenu ritma s klupe. E da, da ne bi prošlo nezapaženo da pritom prosječno uspije podijeliti 3,2 asista čime je možda kvalificiraniji od Gordona da vodi igru u minutama kada Harden odmara.

Riješivši se užasnog Brewera, dodali su igrača koji će se trenutno uklopiti u sistem, iako bi im dobro došlo još jedno tijelo na krilu. Ujedno je odlično osiguranje u slučaju da se što dogodi ozljedama podložnom Gordonu. Williams može svašta – ispaliti baraž trica, napasti iz spot-upa, odigrati pick and roll, napasti obruč i izboriti slobodna bacanja, igrati izolaciju za izolacijom. Obrana ionako nije bitan faktor u Houstonu. Ove i iduće sezone ima ugovor na samo 7 milijuna $, što je prava sitnica za nekoga tko je u ograničenoj minutaži ove sezone 25 puta išao preko 20 poena.

Kratkoročna ocjena: 5
Dugoročna ocjena: 4                                       

Los Angeles Lakers

Nakon naglih i pomalo iznenađujućih promjena u vodstvu kluba, dogodio se prvi potez. Ako izuzmemo mladu jezgru Lakersa, koju nisu htjeli dirati čak ni zbog DeMarcusa Cousinsa, onda je Lou Williams igrač s trenutačno najvećom tržišnom vrijednosti. Combo bekova ima mali milijun na tržištu, ali ovako kvalitetnih jako malo. Za Lakerse je sezona gotova te je sada potrebno biti što lošiji kako bi zadržali svoj pick (top 3 zaštita) da ne ode u ruke 76ersa.

Rješavanje svog najboljeg igrača u ovom trenutku je jedini smislen potez. Em gube igrača koji ih je svojim herojstvima sam znao držati u utakmici, em stvaraju dovoljno lopti za D’Angela Russela i Jordana Clarksona kojima je to potrebno za daljnji razvoj, em dobivaju pick prve runde kojim mogu dodati još jedan mladi talent. Ukoliko taj izbor bude ove godine, vjerojatno će biti oko 25. mjesta, što i nije neki ulov. Lakersi su, istini za volju, zadnjih godina znali ubosti dobrog igrača i u drugoj rundi, kamoli krajem prve. No, to je bilo djelo sada već bivšeg GM-a Mitcha Kupchaka, a Rob Pelinka tek treba dokazati svoje „oko“. Hm, s obzirom da je Pelinka (bio) agent Jamesa Hardena, možda je slanje Lou Williamsa nekakva usluga njegovom pulenu? Tko zna.

Uglavnom, mišljenja sam da se moglo bolje. Polovica lige vapi za ovakvim tipom igrača da im spasi klupu. Da Wizardsi, Cavaliersi, Pistonsi, Raptorsi, na vas se to odnosi. Bilo je iluzorno očekivati da se za njega mogu dobiti dva izbora prve runde kao što su neke glasine govorile, ali bolje plasirani od ovog su mogli, pogotovo što su Charlotte Hornetsi navodno bili jako zainteresirani. No, recimo da je ovaj dio tradea u redu. Problem je u drugom dijelu, odnosno angažmanu Coreya Brewera. Ovo je već druga godina da se pitamo što ovaj čovjek uopće radi u ligi (23% za tri poena) i kao takav je idealan za tankiranje te bi, da mu ugovor ističe na ljeto, ovaj potez imao savršenog smisla.

Međutim, njegov ugovor je identičnog trajanja kao i Williamsov. Dakle, za iste pare (Brewer je čak neznatno skuplji) i kasni pick su se riješili najboljeg igrača za kojim je vladala itekakva potreba i potražnja. Jako mutan potez. Ipak, ako se radi o picku ovogodišnjeg drafta koji bi trebao biti dubok, a Lakersi pogode s izborom (na ovom ili budućem draftu), tada će se ovo pokazati kao vizionarski potez vrijedan trpljenja još godine Brewerovog ugovora. Pa neka vrijeme pokaže.

Kratkoročna ocjena: 4
Dugoročna ocjena: 3

Latest Posts

NE PROPUSTITE