Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza tradea: Bojan Bogdanović u Wizardsima

Ulazimo lagano u ludilo, bombe počinju padati. Bojan Bogdanović je nakon višetjednih špekulacija poslan u Washington Wizardse! Zajedno s njim u paketu ide Chris McCullough, a u suprotnom smjeru Marcus Thornton, Andrew Nicholson i pick prve rune ovogodišnjeg drafta.

Nezahvalan je zadatak analizirati trade nekog od naših igrača, što zbog osobnih simpatija i zamke neobjektivnosti, što zbog izlaganja paljbi također pristranih dragih čitatelja. No, idemo po principu „highway or no way“.

Brooklyn Nets

Nova, spursijanska uprava povlači prve racionalne poteze dostojne škole magistara iz San Antonija. Cilj Netsa je odavno poznat – sakupiti ili mlade igrače ili tuđe draft pickove u zamjenu za ono malo korisnog na rosteru, s obzirom da su svoje odavno rasprodali. Uz Brooka Lopeza, Bogdanović je jedan od takvih asseta koje se može utržiti. Bojanu na ljeto ističe ugovor te je stanje bilo „sad ili nikad“. I dobro da je „sad“. Dobili su toliko željeni pick koji će pasti negdje između 20. i 25. mjesta kako zasad stvari stoje te ga pridružuju onom Boston Celticsa (nakon što ovi, naravno, iskoriste mogućnost zamjene na dan drafta).

Analizirati igračku vrijednost koju su dobili u povratu je totalno bespotrebno, s obzirom da je ova sezona za njih ionako izgubljena. Potrebno je samo napomenuti da Thorntonu na ljeto ističe ugovor, a da Nicholsonov ističe 2019. uz player opciju nakon toga, pritom teži nešto više od 6 milijuna godišnje te im neće predstavljati opterećenje na capu. Prvi cilj ispunjen, čeka se tko će posegnuti za Lopezom i što će Netsi izvući iz toga.

Kratkoročna ocjena: 3
Dugoročna ocjena: 4

Washington Wizards

Nakon uskrsnuća u drugom dijelu sezone, Wizardsi grabe prema prednosti domaćeg parketa u prvoj rundi doigravanja istoka. Na tom putu ih očekuje još borbe te je bilo potrebno ojačati ove sezone očajnu klupu (predzadnja u ligi po broju postignutih poena po utakmici).

Da se odmah razumijemo, Bogdanović nije nikakav game-changer, ali ni ne treba biti. Startna petorka Wizardsa jedna je od najboljih u ligi te će ona biti ta koja će nositi momčad. Bogdanović bi trebao pomoći da klupa ne upadne u napadačke crne rupe te da osigura floor spacing u momentima kada igra sa starterima. Također, Wizardsima je kronično falilo tijela na boku. Sada on može pokrivati pozicije 2 i 3 te tako omogućiti veći manevarski prostor pri slaganju postava, pogotovo nekih small-ball varijanti od kojih bi posebno trebao profitirati John Wall (naravno, pod uvjetom da se Scott Brooks sjeti toga).

Naš Bojan je ove sezone postizao 14 poena po utakmici, uz 35,7% za 3. Taj postotak bi trebao ići gore sada kada na njemu bude manja odgovornost i kada bude okružen boljim suigračima, prvenstveno majstorom dodavanja Wallom. Također, dodali su mladog McCullogha koji bi uz pravi razvoj za koju godinu mogao biti pravi moderni stretch visoki.

Wizardsi se nisu odrekli ničeg bitnog, dapače, riješili su se Nicholsona koji je momčadi više odmagao nego pomagao. Jedino im se može zamjeriti da nisu lovili Lou Williamsa koji je bolji igrač te da Bojanu ističe ugovor na ljeto. No, odlučivši da je njima rezultat potreban odmah, povukli su logičan potez i žrtvovali kasni pick kako se pojačali upravo ondje gdje su najtanji. Što je sasvim logično s obzirom da je jezgra sada došla u zrele godine i da su napokon svi zdravi. Sve u svemu, jako dobro. A Bogdanoviću želimo puno sreće u novoj momčadi, u boljem okruženju, s boljim suigračima, u utrci za vrh istoka.

Kratkoročna ocjena: 4/5
Dugoročna ocjena: 3/4

Latest Posts

NE PROPUSTITE