Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza tradea Boston-Philadelphia

Hajdemo najprije rekapitulirati što se točno dogodilo u ovoj razmjeni: dakle, Celticsi su zamijenili svoj prvi izbor u ovogodišnjem draftu za Philadelphijin treći, a usto su još i dobili izbor prve runde u draftu 2018. godine. Ovaj potonji je izvorno zapravo pripadao Los Angeles Lakersima, a njegov put do grada bratske ljubavi je bio dugačak i kompliciran: Lakersi su ga prvo poslali u Phoenix u tragikomičnom tradeu za Stevea Nasha, a Sunsi su ga potom proslijedili Philadelphiji u onom trostrukom tradeu u kojem je Brandon Knight završio u Phoenixu, a Michael Carter-Williams u Milwaukeeju. Čovječe, NBA je gora od Wall Streeta.

Međutim, ovaj pick nije tradean „načisto“, već je Phila ugradila određene protekcije. Naime, Boston će ga dobiti samo ako ga lutrija smjesti od 2. do 5. mjesta, a ako padne na bilo koju drugu poziciju tada se prenosi na draft 2019. godine. Tada nastupaju daljnje komplikacije jer u tom draftu Sixersi imaju pravo na dva izbora prve runde – jedan svoj i drugi Sacramentov, kojeg je utržio svevišnji Sam Hinkie još tamo 2015. godine kada je prihvatio ugovor Nika Stauskasa. Koji god od ta dva picka bude viši, Boston će ga uzeti, osim u slučaju ako padne na prvo mjesto – tada će Celticsima pripasti onaj drugi. Prosto ko pasulj.

Philadelphia: Proces je završen

Jasno se vidi vizija uprave Philadelphije koja nije htjela uzeti još jedno krilo bez šuta trećim pickom. Dodavanjem Markellea Fultza – preskočimo formalnosti, 99% je sigurno da će birati njega – je zaokružena jedna jako talentirana mlada jezgra Sixersa. Fultz (19), Ben Simmons (20), Dario Šarić (23) i Joel Embiid (23) su sve igrači pred kojima je potencijal blistavih karijera i zastrašujuće je pomisliti što sve mogu napraviti ako im se poklope primeovi i zaobiđu ih povrede. Tijekom prošle seone je bilo dosta priče da će Simmons igrati kao legitimni playmaker što je bila dobro rezonirana ideja, obzirom da ni Jerryd Bayless, ni T.J. McConnell ni Sergio Rodriguez nisu startni kvalitet,  a usto je trebalo otvoriti prostora na krilu za sve boljeg Šarića. Od takvih planova će se sada vjerojatno odustati jer će Markelle uskočiti u rolu startne jedinice spreman da od prvog dana predvodi napad Bretta Browna. On, između ostalog, donosi šutersku kvalitetu koja fali Simmonsu, a i rosteru Sixersa općenito. Za očekivati je da većina njihovih postava ima Simmonsa na niskom, a Šarića na visokom krilu što je daleko najbolja varijanta, čak iako će se obrane odmicati od Bena.

Jedino što preostaje je popuniti mjesto startne dvojke igračem koji se uklapa u dugoročni projekt. Gerald Henderson je trenutno placeholder, a trajno rješenje će Colangelovi vjerojatno tražiti kroz tržnicu slobodnih igrača ili razmjene. Kao plan B mogu razvijati mladog Francuza Timothea Luwawu-Cabarrota ili iskoristiti svoj 39. pick u ovom draftu da dovedu nekog beka. U tom rangu bi mogli biti dostupni Dillon Brooks, Frank Jackson i Josh Hart, sve trojica etablirane NCAA zvijezde s iskustvom igranja velikih utakmica koji bi se mogli brzo adaptirati na igranje NBA košarke.

Boston: Ainge napokon baca kockice

Dugo je Danny Ainge stajao u patu i kada je napokon odlučio da potegne obarač, izabrao je jako neobičan trenutak. Prešutno je pravilo u NBA krugovima da se prvi pick nikad ne tradea, ali povijest zapravo potpuno obara tu tezu. Šest puta se desilo da je prvi izbor drafta razmijenjen prije nego što je odigrao ijednu utakmicu, i to (asterisk označava igrača koji je bio prvi pick te godine):

  • 1950: Celticsi šalju Chucka Sharea* u Pistonse za Billa Sharmana
  • 1957: Royalsi (današnji Kingsi) šalju Hot Roda Hundleyja* skupa s Bobom Burrowom, Edom Flemingom, Monkom Meinekeom i Artom Spoelstrom u Lakerse za Clydea Lovelettea i Jima Paxsona
  • 1980: Celticsi šalju dva izbora prve runde (Joe Barry Carroll* i Rickey Brown) u Warriorse za Roberta Parisha i izbor prve runde (Kevin McHale)
  • 1986: Sixersi šalju Brada Daughertyja* u Cavse za izbor prve runde (Roy Hinson)
  • 1993: Magic šalje Chrisa Webbera* u Warriorse za Pennyja Hardawaya, izbor prve runde 1996. (Todd Fuller), izbor prve runde 1998. (Vince Carter) i izbor prve runde 2000. (Chris Mihm)
  • 2014: Cavaliersi šalju Andrewa Wigginsa* u trostrukom tradeu, preko Philadelphije, u Timberwolvese za Kevina Lovea

Praktički svaki put – osim u slučaju Daughertyja – je profitirala franšiza koja se odrekla prvog picka, a čak dva puta su to bili Celticsi, uključujući i ovo pelješenje Warriorsa u kojem su u jednom paketu dobili dva člana Kuće slavnih koji su bili temelj njihove slavne dinastije iz osamdesetih. Možda Ainge računa na dobru staru luck o’ the Irish.

Koga će Boston zapravo izabrati s ovim pickom, još uvijek nije potpuno sigurno. Najveće šanse za to ima Kansasov Josh Jackson koji ima vidljiv potencijal da postane prvorazredno all-round krilo nalik Paulu Georgeu, ali što to onda znači za Jaylena Browna koji je po dolasku u ligu vukao slične komparacije i više puta je bio istaknut od strane uprave kao važan dio Bostonove budućnosti. Koliko su ova dva igrača kompatibilna, pogotovo dok nijedan od njih nije pouzdan šuter?

Stoga se ne treba čuditi ako Ainge posegne za neortodoksnim rješenjem sada kad se već doveo u ovu situaciju. Jedini konkretan i definitivan zaključak koji mogu izvući je da je puno povjerenje dato Isaiahi Thomasu i da je namjerno izbjegnuto dovođenje još jednog razigravača. Thomasu je naredna sezona zadnja na ugovoru i za očekivati je da će odigrati barem na ovogodišnjoj razini, a ako idućeg ljeta iz bilo kojeg razloga ne bude došlo do dogovora, Celticsi imaju onaj Philadelphijin (ili Sacramentov) pick u generaciji koja je opet bogata razigravačima.

Ainge jeste sišao s utabanog puta i preuzeo rizik, ali mu se mora priznati da je pokrio sve kutove.

Latest Posts

NE PROPUSTITE