Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza tradea Ibaka-Ross

Nakon što je prije par dana odrađen trade u kojem je možda odlučena bitka za osmo mjesto zapada, danas je došlo do nove razmjene, ovaj put na istoku. Serge Ibaka, član nekadašnje velike trojke Oklahoma City Thundera, kratko se zadržao u Orlandu te je razmijenjen u Toronto Raptorse koji su u suprotnom smjeru poslali Terrencea Rossa i pick prve runde 2017.

Prije same analize, potrebno je spomenuti da će se odsad davati dvije ocjene obavljenog posla: jedna s aspekta kratkoročne koristi i druga s aspekta dugoročne. Ponukan prethodnom analizom, shvatio sam da imam tendenciju dati prednost široj slici naspram trenutačne, a to ne mora uvijek biti ispravan put. Ponekad treba zgrabiti priliku sada jer nitko ne zna što budućnost nosi. „The moment is now, in all history, the time has arrived and this is the one place to be“ – reče jednom jedna pjesma pa bi prema ovim kriterijima u tradeu od nekidan dao Blazersima 3 za kratkoročnu ocjenu i 5 za dugoročnu, a Nuggetsima 4 i 1/2. No, ostavimo lanjski snijeg i bacimo se na aktualnosti.

Orlando Magic

Momčad kojoj se ne zna ni glava ni rep, a Rob Hennigan sjedi u trenutačno najklimavijoj GM stolici u ligi. „Strategija“ preplaćivanja svakog dostupnog igrača koju su pokušali primijeniti ovo ljeto, neslavno je propala. Niti su pojačanja pretvorila Orlando u iole ozbiljnu momčad, niti su se razvili mladi igrači kao Aaron Gordon i Mario Hezonja (tek je možda Elfrid Payton neznatno profitirao ulogom s klupe), a ni Frank Vogel se nije proslavio na klupi čineći beskonačne rotacije na relaciji starteri-klupa u beznadnom pokušaju da ocat ponovno pretvori u vino (loše vino, ali ipak vino). Jedino što je uspjelo Magicu je oboriti vrijednost provjerenim igračima Nikoli Vučeviću i Ibaki. Tako je Orlando prije tek nekih 8 mjeseci za Ibaku dao solidnog Victora Oladipa, stretch asa Ersana Ilyasovu i pick koji je kasnije postao Domantas Sabonis.

Sada su dobili Rossa i lošiji pick od dva koja Raptorsi posjeduju (svoj i onaj LA Clippersa), dakle najvjerojatnije smješten negdje između 21. i 25. izbora. Što i nije tako loše. Sjetimo se da je sam Ibaka nekoć bio biran kao 24. izbor. Terrence ulazi u najbolje godine (26), vrlo je atletičan i može pokriti pozicije beka-šutera i niskog krila. Njegove brojke nisu impresivne (10,4/2,6/0,8), ali tricu gađa solidnih 37,5% na 4,7 pokušaja te će dobiti minute što ostanu iza Gordona i Evana Foruniera. Ross ima ugovor koji mu u ovoj i još dvije sezone donosi oko 10 milijuna dolara godišnje što je sasvim prihvatljivo. Također, nekakav sitni iskorak je moguć, ali radi se o igraču zadatka koji ovisi o kreaciji drugih. Micanjem Ibake iz slike, Gordon bi trebao preseliti na poziciju četvorke što je uostalom jedina smislena varijanta njegovog budućeg razvoja. Tada se otvaraju minute Rossu na trojki, ali i Hezonji (mada me ne bi začudilo kada bi ga Orlando uskoro iskoristio u nekoj razmjeni).

Nakon odlaska Ibake, treba vidjeti što će biti s Vučevićem. Glasine o njegovoj razmjeni kruže cijele sezone te bi se lako mogle ostvariti u idućih 9 dana koliko je preostalo do deadlinea. Sjajan je u napadu, a njegov ugovor je više nego prihvatljiv za takvu produkciju. Premda su poznati njegovi obrambeni limiti, trenutačno je najbolji igrač na rosteru i možda bi ga trebali zadržati barem do ljeta. Summa summarum, za Magic je sadašnjost poprilično tmurna te je budućnost jedino prema čemu treba gledati. U danima koji dolaze, vidjet ćemo što imaju u planu.

Kratkoročna ocjena: 3
Dugoročna ocjena: 4

Toronto Raptors

Masai Ujiri uvijek ima plan. ili se barem tako čini. Njegovi potezi su rijetko kada kardinalni što čini njegove momčadi stabilnima, ali uvijek se radi na poboljšanju, šminkanju i dotjerivanju. Serge Ibaka neće od solidne playoff momčadi čiji je domet finale konferencije preko noći učiniti contendera, tu valjda nema dileme. No, Toronto cijele sezone ima problema s produkcijom na poziciji četvorke, a na ovaj način vjerojatno rješavaju barem dio problema. Patrick Patterson je sjajan, ali nedovoljno dobar da iznese kompletan teret, Pascal Siakam neiskusan, a Jared Sullinger je, pod teretom ozljeda, bio katastrofalan i u ono malo utakmica što je uspio odigrati. Napad Raptorsa je po ratingu odmah iza onog Golden State Warriorsa, a Ibakinih 38,8% za tricu sigurno neće odmoći (usporedbe radi, Patterson šutira 36,3% za 3). Uz to, Ibaka ima tijelo za igrati centra pa bi bilo logično vidjeti tandem Ibaka-Patterson zajedno u nekoj 5-out kombinaciji što bi posebno trebalo pogodovati DeMaru Derozanu, ali i Kyleu Lowryu otvarajući im prostor za ulaze o kakvom su dosad mogli samo sanjati zbog prisustva tornjeva u reketu poput Jonasa Valanciunasa, Lucasa Nogueire i Jacoba Poeltla. Na defanzivnom dijelu bi Air Congo trebao donijeti nekakav napredak. Njegova obrana je u konstantnom padu posljednjih sezona te su najbolja izdanja, kada je bio tri puta biran u 1st Team All-Defense i dva puta bio lider lige u blokadama, već iza njega. Ipak, u Torontu se najvjerojatnije nadaju da je taj pad bio uzrokovan lošom kemijom u momčadi Thundera i manjkom motivacije u momčadi Magica, a ne fizičkim padom igrača koji ima tek 27 godina (afričke godine mora biti ne prolaze kao u ostatku svijeta). Kada bi samo podsjetio na najbolja izdanja, na onog kondora koji bez problema preuzima na perimetru i lijepi blokade leteći iz svih kuteva, Toronto bi zasigurno bio puno bolji od trenutnog obrambenog ratinga (17. u ligi).

Micanjem Paula Millsapa s tržnice, Toronto se okrenuo logičnom izboru. Odricanje kasnog picka je sasvim prihvatljiva cijena, pogotovo što će svejedno imati još jedan, smješten na malo boljoj poziciji. Uz to je sam Ibaka izrazio želju da zaigra za Toronto. Ipak, u slučaju ostanka, njegova godišnja rata će biti osjetno veća nego dosadašnja (12,25 milijuna dolara). No, to je sasvim prihvatljivo ukoliko on donese ono što je Torontu potrebno. Bez obzira na upitno zdravstveno stanje Kevina Lovea i JR Smitha, čini se da Raptrosi ipak nemaju dovoljno municije da skinu Cavalierse s trona, ali ovo je definitivno korak naprijed, barem prema vraćanju druge pozicije konferencije nakon što su preskočeni od Celticsa, Wizardsa i Hawksa. Minute koje je pokrivao Ross na boku će ipak trebati nadomjestiti. Norman Powell može preuzeti dio, ali osim DeMarrea Carrolla i sumnjivog Bruna Cabocla, tu nema pravog krilnog igrača (teško da će DeRozan pristati igrati više na trojci). Tako da ovo vjerojatno nije finalni potez Raptorsa na ovoj tržnici.

Kratkoročna ocjena: 4/5
Dugoročna ocjena: 4

Latest Posts

NE PROPUSTITE