Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza tradea Nets-Lakers

Gospodo imamo razmjenu! Razmjenu koja uključuje Netse i Lakerse i koja je ustvari dobra za Netse, nešto na što stvarno nismo navikli. U kasnim satima (po našem vremenu) ponedeljka, Netsi su „dovukli“ bivšeg drugog izbora D’Angela Russella i ruskog centra Timofeya Mozgova po cijenu 27. izbora na narednom draftu i najboljeg strijelca u povijesti franšize, Brooka Lopeza. Što ovo sve znači za Netse?

Promjena kulture

Nihad Žunić:

Ako pitate bilo kojeg fana Netsa o potezima nove uprave, reći će vam jedno – Sean Marks je korak u pravom smjeru. Možda čak i skok, a ne korak. Kada je tek preuzeo „uzde“ od stare uprave prošle godine, prvi Novozelanđanin koji je ikada igrao u NBA ligi je krenuo da „čisti“ franšizu od visoke uprave do trenerkog tima. Doveden je Kenny Atkinson iz tima Mikea Budenholzera kako bi se igrala brža košarka, urađen je totalni interni rebuild i onda se krenulo u rješavanje igračkog kadra. Godinu dana kasnije, igrački kadar je postao primarni cilj i u skladu s tim, urađen je ovaj potez.

Kada bih morao dati ocjenu od 1-5 za ovaj potez, žalio bih se što ne mogu više dati od 5+. Marks je vrlo pametno „namirisao“ da Lakersi žele da se riješe ugovora Luola Denga ili Timofeya Mozgova, posebno otkada se zna da su opasno zagrizli da u ljeto 2018. dovedu i Paula Georgea i LeBrona Jamesa, za što im treba ogroman prostor što se tiče plaća. S obzirom da obojica imaju još tri godine na svojim daleko preplaćenim ugovorima, potezi su morali biti sada jer bi sljedeće godine možda morali dati i više od „samo“ D’Angela.

Marks je pametno vidio da se nešto tu dešava, te je za realno malu cijenu doveo igrača koji bi, posebno u sistemu trenera Atkinsona, trebao da bude fantastičan. Cijena je na kraju ispala Brook Lopez, koji svakako ne bi puno pomogao Netsima da budu bolji. Svakako da je Lopez imao odličnu sezonu, u kojoj je dodao solidan šut za tri poena, ali jednostavno, u ovoj fazi rebuilda on nije potreban. Naravno, daleko da je Mozgov potreban, ali čvrsto vjerujem da će Mozgov ostati samo ovo ljeto na rosteru Netsa.

Međutim, da se vratim na Marksa. Marks je ustvari jedini kojem trebamo zahvaliti na ovom potezu, jer je on krenuo da čisti plaće još tek kada je došao na poziciju generalnog menadžera, a da nije to uradio, sada Netsi ne bi bili u poziciji da preuzimaju velike ugovore bez problema, kao što su to uradili s Mozgovom sada.

D’Angelo u Netsima – buduća zvijezda?

Igrački gledano, što to točno dobijaju Netsi? Dobijaju solidnog šutera, odličnog dodavača te potencijalnog superstara. Iako je ovo zadnje pomalo kontroverzno, on je i u dosadašnjem dijelu svoje NBA karijere pokazivao znakove budućeg stardoma. Prvenstveno, napredovao je od svoje prve sezone u ligi, najviše u obrani i u šutu za tri poena. Ono što je posebno zanimljivo jeste da je jednu od najboljih tricaških utakmica Russell imao baš protiv Netsa početkom minule sezone. Isto tako, tijekom svoje rookie sezone, najbolju šutersku utakmicu je imao isto tako protiv Netsa, kada im je ubacio 39 poena.

Osim šuta, koji jeste pomalo čudan (minimalan skok pri šutu, relativno čudan izbačaj), Netsi su dobili odličnog dodavača. Iako brojke to neće podržati, D’Angelo je bio odličan dodavač u sistemu gdje se baš nije nagradila ta snaga. U sistemu sličnom onome gdje Dennis Schroder kao gori dodavač ima šest asistencija, Russell bi trebao da bude sve bolji i bolji.

Obrana će se morati popraviti, ali tu će se nekako uklopiti u crninu čitave ekipe Netsa, koja ima jednog vanserijskog braniča u Rondae Hollis-Jeffersonu, dok su ostali otprilike svi na nekoj ispodprosječnoj razini. Međutim, u obrani se popravio prošle sezone, a s obzirom da ima tek 21 godinu, vjerujem kako će se i dalje popravljati.

Mišljenja sam, a i vidim to mišljenje poprilično često po NBA forumima otkada se najavio ovaj trade, da će Russell napraviti bolju karijeru nego njegova vjerojatna zamjena u Lakersima, Lonzo Ball. Russell će dobiti sav mir svijeta u Netsima, franšizi koju slabo tko i gleda, barem još godinu ili dvije, da razvija svoju igru do najveće razine moguće, a i raditi će s odličnim trenerom za prospekte, Kennyem Atkinsonom. Siguran sam da će ga Barclays Centar zavoljeti od prve minute u dresu Netsa.

Lakers side

Anes Tojaga:

Iako se možda na prvi pogled čini da je gubitak D’Angela  Russella velik udarac za Lakerse, to zapravo nije tako. Los Angeles posjeduje drugi izbor u nadolazećem draftu i svima je svakog trenutka sve jasnije da će ga iskoristiti da dovedu domaćeg klinca Lonza Balla. Ball je imao odličnu sezonu na UCLA-ju kao startni razigravač i najveća zvijezda NCAA košarka i za očekivati je da se barem dio njegove igre prenese i na profesionalnu razinu. Ali kako je on klasični pass-first razigravač kojem treba kontrola nad loptom kako bi izvukao maksimum iz sebe i iz svojih suigrača, Russell bi uz njega jednostavno bio višak. D’Angelo je dobar šuter i moglo bi ga se pretvoriti u off-ball beka, ali je daleko najbolji kao ballhandler u pick and roll akcijama pa bi takva uloga jednostavno bila pogrešno korištenje njegovih talenata.

Osim što je otvoreno startno mjesto za potencijalnog franšiznog igrača, znatno je poboljšana i financijska situacija. Lakersi su napokon riješili Timofeya Mozgova koji na parketu nije donosio puno toga, a svojim toksičnim ugovorom je bitno ograničavao mogućnost manevriranja pod salary capom. „Kakve im koristi?“ reći ćete kad su zauzvrat dobili Brooka Lopeza koji će iduće godine primati 22,64 milijuna dolara naspram Mozgovljevih 15,28. To je samo još jedan pokazatelj da je ovaj potez bio urađen s jednim okom na ljetu 2018. godine kada ističe ugovor Lopezu (kojeg će Lakersi pustiti da odšeta) i – Paulu Georgeu. Moglo bi se reći da se sva strategija uprave Lakersa temelji na uvjerenju da će Indianina zvijezda dogodine preseliti u LA.

Što se tiče sadašnjosti i Lopezovog uklapanja u momčad za sezonu 2017/18, tu ne bi trebalo biti mnogo problema, zasigurno manje nego s Rusom čije mjesto će zauzeti. Prošle godine je igrao izvrsno u pokretnom napadu Kennyja Atkinsona gdje je bio prva opcija (20,5 poena uz 47,4% šuta iz igre), a dodao je i prihvatljiv vanjski šut (34,6% uz oko pet pokušaja po utakmici). U Lakersima vjerojatno neće biti prva napadačka opcija, ali za očekivati je da će se dobro snaći u modernom sustavu Lukea Waltona koji je izgrađen za sličnoj filozofiji kao i onaj Brooklynov. Obrana i skok mu nikada nisu bili forte, ali Lakersi svakako nisu momčad s playoff nadama, tako da će mu sigurno zažmiriti na to. Ohrabruje činjenica da je lani odigrao čak 75 utakmica – najviše još tamo od sezone 2010/2011 – što možda nagovještava da su kronični problemi s ozljedama barem dijelom iza njega. Ne škodi ni činjenica da će idućeg ljeta sigurno željeti potpisati što unosniji ugovor (napunit će 29 godina, pa mu je to zadnja prilika), što igrače obično motivira da igraju na maksimumu svojih mogućnosti.

Spomenut ću još i da su Lakersi dobili 27. pick u ovoj razmjeni što nije baš beznačajno. Ovaj draft je prilično dubok i ekipe sa dobrim skautingom znaju naći korisne igrače pri kraju prve runde.

Latest Posts

NE PROPUSTITE