Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza tradea Pelicansa i Kingsa

„Napokon!“ Bio je to moj usklik rano ovog jutra kada sam otvorio NBA novosti (dobro, ne baš taj, nego sinonim u obliku dalmatinske sintagme zahvale koju nije pristojno napisati u tekstu, ali znate na što mislim) i vidio da je DeMarcus Cousins napustio Sacramento Kingse. Ne skrivajući svoje simpatije prema ludom Boogieu, već na početku sezone sam zagovarao trade, doduše skloniji sam bio Boston Celticsima jer mogu najviše ponuditi. No, otkad to Sacramento Kingse zanima logika?

Uglavnom, Cousins i Omri Casspi u pljački godine idu prema New Orleans Pelicansima, dok u smjeru Kingsa idu Buddy Hield, Tyreke Evans, Langston Galloway te pick prve runde 2017. (top 3 zaštita) i pick druge runde 2017. od Philadelphia 76ersa.

Sacramento Kings

Vlade Divac i Vivek Ranadive su upravo izgubili i ono malo kredibiliteta što su imali. Nakon kriminalnih poteza zadnjih par sezona, bilo da se radi o draftanju ili slaganju rostera, ovim su potezom dotakli sami vrhunac svoje nesposobnosti. Sama razmjena Cousinsa i nije toliki problem. Iako se radi o ponajboljem centru lige koji je uz to izrazio želju za ostankom, u njegovoj eri Kingsi nisu nikako uspijevali izboriti playoff. Eh, sad, koliko je kriv sam DeMarcus i njegov ultra-komplicirani proces odrastanja, a koliko uprava koja misli da su Rajon Rondo, Kosta Koufos i Rudy Gay podrška dostojna playoffa, dalo bi se raspravljati u nedogled, ali uvijek bismo došli na isti zaključak – unatoč svemu, Cousins nikada nije imao smislen roster oko sebe. Samo se zapitajmo da su takav talent u ruke dobili Spursi (ponovno mitski Spursi) ili Warriorsi, a ne disfunkcionalni Kingsi, bi li on danas bio „luda glava“ kakva jest ili nešto više? O trenerskim lutanjima niti nije potrebno trošiti papir. Ipak, ponekad je potrebno pogledati sebi u oči i priznati da bez obzira na sve pozitivno, ovo dalje nema smisla. Upravo to su i napravili.
Problem je u izjavama od prije samo par dana u kojima govore da Cousins zasigurno neće biti razmijenjen. Pitam se tko će od slobodnih igrača potpisati za momčad kojom upravljaju ovakva dva lažova? Samo oni koje debelo preplate ili koji nemaju drugog izbora.

No, vratimo se u sadašnjost da vidimo što su Kingsi izgubili. Pa izgubili su upravo sadašnjost. Riješivši se svog franšiznog igrača, ostali su bez jedinog vrhunskog talenta na rosteru. I još jednog solidnog krila, ali to ionako nije toliko bitno u ovoj priči. Kako je već prethodno rečeno, to ne mora nužno biti loše. Došlo je do zasićenja, momčad ne ide dalje od ovoga, bolje za obije strane da se rastanu. Također, nećeš mu morati dati supermax ugovor o kojem se toliko priča i potrošiti skoro pola salary capa na jednog igrača. OK. Ali taj igrač je sve što imaš. Četvrti je strijelac lige (27,8 poena), troši skoro 38% napada uz 56% true shooting % unatoč tome što mu je asistirano samo oko 50% ubačaja. Dijeli skoro 5 asistencija (3. među visokima, ispred su samo Draymond Green i Al Horford, a iza su Nikola Jokić i Marc Gasol) i hvata preko 10 skokova. I sve bi bilo dobro da su Kingsi prodali ovakvu sadašnjost za bolju budućnost.

Ali nisu. Buddy Hield je tricaški specijalist i ništa više, ni sad, ni ubuduće. Vivek mora da ima fetiš na jednodimenzionalne bekove šutere za 3, jer su posljednjih godina draftali Bena McLemorea i Nika Stauskasa s kojima se nisu usrećili, jedino to objašnjava angažman Hielda. Tyreke Evans ne da nije budućnost, nego je čak prošlost! Draftan, a kasnije i otpušten upravo od strane Kingsa, nekadašnji fenomenalni ROY je do bola polomljen. Ugovor mu ističe na ljeto te je malo vjerojatno da će im biti od ikakve koristi, uključen je da bi plaće štimale, a vjerojatno čak ni Kingsi nisu bili spremni preuzeti ugovor Omera Ašika (onda znate da ga će nemoguće trejdati). Ali hej, tko će drugi ponuditi Evansu novi ugovor ako ne oni, a on je možda upravo jedan od onih koji neće imati drugog izbora. Galloway nije vrijedan spomena. Logično, ova sezona je za njih gotova i počinje tankiranje.

Što se tiče pickova, e tu se moglo puno bolje. Ako već nije postojala bolja ponuda od ostalih momčadi, onda se barem Pelicanse trebalo izmusti do kraja. Ne samo što su pojačali direktnog konkurenta za 8. mjesto, već su uzeli njihov pick koji su na taj način sami sabotirali da ispadne iz lutrije. Strašno. Pelicansi zaostaju samo 2,5 utakmica za plasmanom u doigravanje, a s ovom injekcijom talenta su dobili jaki vjetar u leđa te je velika vjerojatnost da taj draft izbor neće biti u prvih 15. Dragi Divac i Vivek, nakon odlaska Cousinsa, na čemu gradite budućnost franšize? Sve u svemu, za franšiznog centra su dobili šutera niskog potencijala, polomljenog veterana, još jednog bezveznog beka, samo jedan draft pick i to osrednji, i jedan izbor druge runde. zar se stvarno nije moglo bolje od ovoga? Trade za zatvor (i fizički i fiziološki) i doživotnu zabranu obnašanja GM poslova. Hvala Kingsi što postojite, bez vas bi bilo dosadno.

Kratkoročna ocjena: 1
Dugoročna ocjena: 1 (da može, bilo bi -10)

New Orleans Pelicans

Priznajmo, nitko nismo mislili da su Demps i Pelicansi sposobni izvesti ovako nešto. Totalni šok. Nakon što je postalo izgledno da će Anthony Davis imati sličnu sudbinu onoj Kevina Garnetta, karte su se preko noći okrenule. Od usamljenog viteza koji čupa osrednju momčad nadljudskim naporima, sada je dio najboljeg big man dua u ligi. Možda se na prvu čini da su Pelicansi otišli u suprotnom smjeru od ligaškog trenda, no zapravo stvari stoje drugačije. Iako je jedno vrijeme sve upućivalo na to da je small-ball jedini i isključivi put kojim se liga kreće, zapravo je protureakcija stigla jako brzo. Skoro svaka momčad, dakako, ima svog combo-forwarda koji dio minuta provodi na četvorki, ali small-ball ustupa mjesto svojem razvijenom obliku – klasičnim postavama s visokim igračima sposobnima igrati kao vanjski. Stretch element je i dalje osnova, ali promijenio se kontekst. Dakle, ako su vaši visoki sposobni šutnuti tricu i napasti iz driblinga te na drugoj strani braniti perimetar, onda je protivnikov small-ball preko noći postao anuliran. Štoviše, sada ste vi ti koji imate ogromnu prednost u dužini, zaštiti obruča i skoku.

A Davis i Cousins su upravo prototipovi modernih visokih. Iako različiti, uklapaju se u taj profil. Davis je pretežito roller ili finišer s lakta i poludistance (na trici treba još raditi), a Cousins high post – low post neman. Naizgled okupiraju slične pozicije, ali razlikuju se u načinu dolaska do poena. Daleko da su idealan spoj, ali sam sirovi talent koji posjeduju bi trebao biti dovoljan, ipak se radi o trenutačno četvrtom i petom strijelcu lige (vjerojatno neodrživo u tandemu). S obzirom da Pelicansi imaju tek 27. napad lige, mogu samo biti bolji. Cousinsovih 35,6% za tricu na 5 pokušaja po utakmici nikako ne mogu odmoći.

Što se tiče druge strane parketa, Obrva je skoro savršen obrambeni igrač. Kreće se kao bek i može preuzeti svakog, a minutaža koju je ove sezone proveo igrajući centra pomogla mu je da usavrši svoje vještine rim-protectora (dijeli prvo mjesto s Rudyem Gobertom s 2,5 blokada po utakmici). Cousins pak, više ovisi o voljnom momentu nego o sposobnosti, ali treba uzeti u obzir da onakva potrošnja u napadu ne ostavlja puno rezerve za igru u obrani. Nije na razini Davisa ni u jednom segmentu igre u obrani, ali daleko od toga da je loš. Samom masom je sposoban smetati na obruču, a pokretljiv je sasvim dovoljno da izlazi prema perimetru bez posljedica. Pelicansi su već sada 8. obrana lige, a ovaj potez ih može samo još pomaknuti prema gore.

Dodatak Casspija također nije zanemariv. Osrednja su tricaška momčad (i po postotku pogođenih i po broju uzetih trica) te Casspijevi 38% za tricu mogu dobro doći rotirajući ga uz Solomona Hilla na boku koji posljednje vrijeme šutira sve bolje. Vidjet ćemo kako Alvin Gentry misli posložiti rotaciju. Mišljenja sam da Davisa i Cousinsa treba rano razdvojiti kako bi uvijek imao jednog na parketu. Također, isključivo bi njih dvojica trebali dobiti minute na petici (tj., Cousins igra samo centra, a Davis kada god nisu skupa na parketu). Oba gore spomenuta krila mogu odraditi rolu small-ball četvorke pa bi tada Dante Cunningham trebao postati bivši ili u minoriziranoj roli. Prema posljednjim informacijama, na izlaznim vratima je Terrence Jones, a Pelicansima bi prioritet trebalo biti dovođenje poštenog beka šutera, po mogućnosti 3&D formata (čak bi i Iman Shumpert bio teški upgrade s obzirom na postojeće stanje).

Osim dodatka Cousinsa koji ima još godinu ugovora nakon ove sezone, najveći dobitak za Pelicanse je taj što se nisu morali odreći Jruea Holidaya. Iako se ne radi o playu najveće klase i ističe mu ugovor na ljeto, vrlo je koristan kada je zdrav (39% za tricu na 4 pokušaja, 16,3 poena, 7,5 asista, jako dug za playa, dobar obrambeni igrač) te se kao takav uklapa u ideju. Holiday ima 26 godina, kao i Cousins, a Davis će tek napuniti 24 uskoro te ono najbolje tek dolazi. Navijajmo da uhvate posljednje mjesto koje vodi u doigravanje pa da vidimo sraz s Warriorsima u prvoj rundi.

Front office će ipak morati povući još poneki potez na tržnici. Nema vremena za gubljenje; ovim potezom za Pelicanse je budućnost postala sada te imaju ovu i iduću sezonu da stvore contendera na zapadu. Stoga odricanje od budućih resursa u zamjenu za sadašnja pojačanja postaje realan scenarij. Uglavnom, dali su malo i ništa, potencijalno dobili jako puno. Aplauz upravi, hrabar potez vrijedan rizika. Davis i Gentry sada vjerojatnu udaraju po šampanjcu, čekanje se isplatilo.

Kratkoročna ocjena: 5
Dugoročna ocjena: 5

Latest Posts

NE PROPUSTITE