Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza treće utakmice: Heat vs. Raptors

Ova vrlo napeta i neizvjesna serija se nastavlja. Sve tri utakmice do sada su odlučene na samom kraju i sve 3 su mogle otići na drugu stranu. Iako kvaliteta košarke nije na razini onoga što mogu pružiti Warriorsi, Spursi, Cavsi ili Thunder zanimljivost i nepredvidivost je velika. Heat je startao s istom petorkom Goran Dragić-Dwyane Wade-Joe Johnson-Luol Deng i Hassan Whiteside, dok su Raptorsi napravili očekivanu izmjenu i vratili Patricka Pattersona u petorku. Uz Pattersona su još startali Kyle Lowry-DeMar DeRozan-DeMarre Carroll-Jonas Valanciunas.

Početak susreta prolazi u dvoboju Valanciunasa koji je postigao brzih 6 poena  Whitesidea koji je postigao 4, a Litvanac ima pomoć u DeRozanu. Na kraju prve četvrtine rezultat je bio 23-19 za goste. Valanciunas je dominirao u napadu i na off skoku i to je bio najveći problem za Heat, a Lowry je po običaju sporo ušao u susret. Udonis Haslem je brzo ušao i pokazao svoje veliko iskustvo i obrambeno znanje kada je u prvoj akciji 1 na 1 protiv većeg i snažnijeg Litvanca iznudio faul u napadu i odmah mu nešto počeo dobacivati. Napokon malo prijekih playoff pogleda. Heat nastavlja s forsiranjem izolacija, pogotovo za Dragića, Wadea i Johnsona, tako da je Deng većinu vremena bez lopte.

Početkom druge se desila noćna mora za sve navijače kluba iz South Beacha. Ozlijedio se Whiteside i Valanciunas, a i bekovi gostiju su imali puno lakši put do obruča domaćih. Heat je čak i poveo 32-31 5 minuta do poluvremena, ali Raptorsi završavaju četvrtinu serijom 18-8 za vodstvo 49-40 nakon polovice igre. U toj seriji je dominirao Valancuinas, a čak je i trica ”Kanađana” funkcionirala i dobro su izgledali pred nastavak susreta.

U tom trenutku nismo znali da nas čeka ”revolveraški obračun” između Wadea i Lowryja kakvog se ne bi posramili niti Stephen Curry i Damian Lillard. Obojica nisu mogli promašiti, gađali su trice, slobodna bacanja i zaista ih je bilo užitak gledati i na kraju su četvrtinu završili rezultatom 16-15 za Wadea, koji je opet igrao kao da je 2006. Wade je imao i pomoć od suigrača.  Nakon što je rezultat 4 minute do kraja četvrtine bio 64-54 za goste, Heat je napravio seriju 14-4 i u zadnjih 12 minuta se ušlo rezultatom 68-68. Puno veći problem za Raptorse od 16 poena Wade je nezgodna ozljeda gležnja njihovog najboljeg igrača serije Valanciunasa koji je napustio parket i više se nije vraćao. Zaista prava šteta da ćemo ostati uskraćeni za pravi oldschool centarski dvoboj do kraja serije. Dok ovo čitate nažalost je potvrđena dijagnoza da će gotovo sigurno obojica propustiti ostatak serije.

Ali vratimo se još malo na game 3. Josh McRoberts i Gerald Green su povećali vodstvo na plus 6, dok je Luis Scola možda odigrao i zadnje playoff minute ove godine. Kako je odigrao dovoljno govori podatak da mu je +/- omjer u samo 5 minuta provedenih na parketu bio čak -13. Nakon toga je Dwane Casey čini mi se nadigrao Erika Spoelstru. Izgleda da je čitao kritike koje sam mu uputio nakon prošle utakmice. Izvadio je Scolu i odigrao s jako niskom petorkom koja je dala rezultate i uspjeli su preokrenuti utakmicu prvenstveno na krilima Lowryja i DeRozana koji je ovoga puta bio precizan s linije slobodnih bacanja. Heat je i dalje previše forsirao Wadea, a ostali su samo stajali i gledali. Također mi nije jasno zašto je Dragić sjedio na klupi zadnjih 6 minuta utakmice i ušao je nazad kada je bilo samo 16 sekundi do kraja. Na kraju je drugo poluvrijeme između njih dvojice završilo rezultat 29-27 za Lowryja kojemu je to bila playoff utakmica života. Na kraju je završilo 95-91 za Raptorse koji su vratili prednost domaćeg terena i sada vode 2-1 u seriji.

Raptorsi su šutirali dobrih 47%, a za tricu jako dobrih 44%. Heat je šutirao 43%, ali za tricu slabih 22%. U skoku, izgubljenim loptama i poenima iz reketa nije bilo prevelike razlike, ali upada u oči samo 11 asistencija Heata. Za goste su zabijali Lowry 33 (29 u drugom poluvremenu), DeRozan 19, Valanciunas 16 u samo 22 minute, Patterson 9, Carroll 6, Terrence Ross 5, Cory Joseph 4 i Bismack Biyombo 3. Za domaćine su zabijali Wade 38 (27 u drugom poluvremenu), Dragić 12, Johnson 10, Deng samo 4, a Whiteside 6 u samo i minuta igre. S klupe su dodali Haslem i Green 8, McRoberts 4 i Josh Richardson 1.

NAJAVA ČETVRTE UTAKMICE

Nisam htio puno prepričavati događaje iz prošle utakmice zato što sada serija počinje iz početka. Glavni razlog je taj što više nema Valanciunasa i Whitesidea. Najvažnije pitanje pred game 4 je to koja će se ekipa bolje prilagoditi. Ono što znamo je to da Heat iduću utakmicu mora tretirati kao da je game 7 zato što ako bude 3-1 za Raptorse šanse su im jako male. Ako se gleda pozicija rezervnog centra tu je Heat u velikoj prednosti. Imaju Haslema koji je odigrao jako dobro prošlu utakmicu, McRobertsa koji može pogoditi izvana i Amar’ea Stoudemirea, dok Raptorsi imaju samo Biyomba koji je bezopasan po koš kada je udaljen više od 2 metra od njega, ali može biti jako učinkovit u Pick and Roll obrani i pogotovo u napadačkom skoku. Raptorsi će sigurno igrati ultra small ball što znači Lowry i  DeRozan, te Ross ili Joseph na pozicijama 1, 2 i 3, te Carroll i Patterson na pozicijama 4 i 5. Ta petorka je donijela preokret u prošloj utakmici pa me zanima kako će se Spo pripremiti za nju. Možda i on zaigra sa sličnom petorkom gdje bi igrali Dragić, Wade, Johnson, Deng, te Richardson, Winslow ili Green. Još jedna stvar koja će biti ključna je čiji će bekovi lakše dolaziti do painta, da li od Raptorsa brzinom ili od Heata iskustvom, snagom i post up tehnikom. U dosadašnjoj seriji obje momčadi su pogodile samo po 17 trica. Heatu je za to trebalo 43 pokušaja, a Raptorsima 57, tako da se Heat nada da bi im se mogao vratiti dalekometni šut iz serije protiv Hornetsa.

Heat će morati pripaziti na akcije Raptorsa nakon time outa i na počecima četvrtina. U tim akcijama su u prošloj utakmici primili čak 21 poen, što je 20% svih poena Raptorsa, a to je puno previše. Još jedan problem Heata je taj što igraju previše izolacija odnosno imaju jako malen broj asistencija, a protiv Hornetsa su ih imali puno. Wade u dosadašnjem playoffu ima najviše ubačaja iz igre koji nisu asistirani, što je statistika primjerenija ”dinamičnom dvojcu” iz Oklahome, a ne za veterana iz Floride. Ta izolacija je jedan od razloga zašto je Deng premalo iskorišten u ovoj seriji. Kod Raptorsa bi također problem mogao biti previše izolacija, koja je većinom bila neučinkovita u ovogodišnjem playoffu. Tu je uvijek pitanje šuta Lowryja i DeRozana. Zaista puno pitanja, a većinu odgovora ćemo dobiti u noći s ponedjeljka na utorak u 2 sata iza ponoći kada je na rasporedu utakmica broj 4.

Latest Posts

NE PROPUSTITE