Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza treće utakmice – Hornets vs. Heat

”Imamo seriju” i trebamo biti sretni zbog toga. 6 od 8 parova ove sezone u playoffu su imali vodstvo od 2-0 i samo su dvije povele s 3-0, što znači da su te dvije serija 99% gotove. Srećom serija između Heata i Hornetsa spada u ostale 4 gdje je domaćin pobijedio u trećoj utakmici i smanjio rezultat na 2-1. NBA poslovica kaže da serija počinje kada netko pobjedi u gostima ili kada obje ekipe upišu pobjedu.

Znalo se da je ovo ”biti ili ne biti” za domaće košarkaše. Heat je krenuo sa standardnom petorkom Goran Dragič-Dwayne Wade-Joe Johnson-Luol Deng-Hassan Whiteside, a Hornetsi su odlučili igrati s klasičnom petorkom gdje startaju dva visoka igrača zato što je Nicholas Batum ozlijeđen. Kemba Walker-Courtney Lee-Marvin Williams-Frank Kaminsky-All Jefferson.

 Utakmica je krenula gotovo pa isto kao i prošla, unatoč dva nova startere kod Stršljenova. Deng je nastavio šutirati savršeno, pogodio je 4 trice iz 4 pokušaja u prvih 6 minuta i bilo je vidljivo da je nadigrao Kaminskog u početku, koji je stajao predaleko od njega i nije stizao zatvoriti ga na trici. Heat je imao 6 asistencija na prvih 7 pogođenih šuteva, što govori da se stvari nisu promijenile. U tom početku Hornetsi su većinu akcija počinjali dodavanjem lopte Jeffersonu u post, koji je opet bio raspoložen, ali ovaj puta je Whiteside pružio veći otpor. Bilo je vidljivo da Hornetsi igraju s više energije. Jeremy Lin je svojim ulaskom s klupe pružio onaj pravi instant offense i zabio je 8  poena do kraja četvrtine, a s druge strane ga je pratio Johnson koji je zabio 7. Opet isti problemi za Hornetse, puštaju bekove Heata koji su veći i jači da primaju loptu gdje god žele i nakon toga ih ne udvajaju, pa Johnsonu nije problem šutirati preko 10-ak cm. nižih igrača. Četvrtina je završila rezultatom 29-29. Statistički preslikano od prošle utakmice. Heat šut 10/19, za tricu fenomenalnih 5/7 i slobodna bacanja 3/4, a Hornetsi 9/20 šut, za tricu 2/4 i opet veliki broj slobodnih bacanja 9/9. 8-6 u asistencijama za Heat, kao i 3-0 u izgubljenim loptama.

Tempo se nije bitno mijenjao niti u drugoj četvrtini, jedina razlika je da ta da su obje momčadi promašivale, pogotovo Heat koji je četvrtinu otvorio šutom 1/6. Hornetsi, a pogotovo Lin nastavljaju s probijanjem prve linije i bez problema dolaze u paint gdje već sada imaju prednost od 22-8 u poenima. Čini se da su Wade i Whiteside opet predugo na klupi, a bez njih im je napad predvidljiv i bude previše igre 1 na 1. Kraj poluvremena je prošao u znaku puno promašaja s obje strane i dobrim obranama, baš ono što čekamo od početka serije. Hornetsi su se tu ipak bolje snašli i na veliki odmor se otišlo s rezultatom 49-44 za domaće. U drugoj četvrtini je Heat šutirao 5/22 i 0/5 za tricu, dok su Hornetsi bili na solidnih 9/20. Već se u drugoj četvrtini vidjelo da domaći igrači bolje zatvaraju paint i da dobro izlaze na vanjski šut. Na poluvremenu kod Hornetsa Lin ima 13 poena, Jefferson 10, Walker 9 uz 4 asistencije, a napokon se i Marvin Williams probudio koji ima 7 uz 5 skokova. Još su zabili Lee i Cody Zeller po 4 i Kaminsky 2. Kod Heata je najbolji bio Deng s 12 poena i 5 skokova, te Wade s 8 i 4 skoka, Johnson 7, Whiteside 6 i 6 skokova, Dragič 6, a s klupe dva rookiea Justise Winslow 3 i Josh Richarsdson 2. Hornetsi su vodili 17-5 u poenima s klupe i 9-0 u poenima nakon izgubljena lopte protivnika.

Treće četvrtina je krenula slično kako je i druga završila, s puno promašaja, ali i dalje s brzim tempom. Kod Heata jedino Deng i Dragič uspijevaju pogoditi izvana, Hornetsi su otvorili četvrtinu šutom 0/6 pa je Heat uspio izjednačiti rezultat na 53-53, a do kraja četvrtine je bilo ostalo 7:41. Nitko u tom trenutku nije niti pomislio da kreće uragan Hornetsa, ma kakav uragan, ovo je bila Senjska bura koja je zapuhala u Sjevernoj Carolini i otpuhala je ”momke” iz South Beacha.

Vlasnik Michael Jordan i pomoćni trener Patrick Ewing su predložili glavnom treneru Steveu Cliffordu da bi možda trebalo isprobati Kaminskog, koji je na sveučilištu bio centar, na low postu u trenucima kada ga čuvaju niži igrači. Srećom po Hornetse poslušao je taj savjet. Heat je na pravio pogrešku kada je Dragiča koji je ima 3 faula maknuo s Walkera i stavio Denga na njega. Očito su podcijenili Kaminskog i njegovu post igru zato što su stavili Johnsona i Wadea koji je za glavu niži od njega. Rookie Kaminsky je tražio i dobivao loptu nisko pod obručem i zabijao je. Heat se nije niti snašao, a Hornetsi su napravili ogromnu seriju od čak 18-0 i poveli sa 71-53. Serija je trajala 6 minuta, a Kaminsky je zabio 9 od 18 poena, dominirao je u napadu, a Heat je promašio 10 šuteva i imao nekoliko izgubljenih lopti. Opet su bez problema dolazili u paint i bili su puno na crti slobodnih bacanja. Za takvu veliku seriju  treba i obrana funkcionirati, a u tih 6 minuta je sve bilo savršeno i ”gazda” Jordan je samo zadovoljno pljeskao rukama. Napokon su iskoristili to što imaju niske i brze bekove. Nisu dopuštali bekovima Heata da primaju loptu na svojim omiljenim mjestima i frontirali su ih. Također su se jako dobro skupljali u paintu i udvajali su u pravo vrijeme i jako brzo izlazili na šutere. Nakon što je Heat otvorio tricu sa šutom 5/7 do kraja su je šutirali 2/15. Kao što je u previewu rečeno Heat je loše šutirao tricu u regularnoj sezoni i bilo je za očekivati da će ih stati šut, a to se i dogodilo nakon prve četvrtine. U drugoj i trećoj četvrtini Heat je šutirao samo 23%, a nakon treće četvrtine rezultat je bio 75-58.

U zadnjoj četvrtini Hornetsi su s lakoćom održavali prednost koja se kretala od 24 do 15 razlike. Ništa posebno se nije dešavalo i kako se utakmica bližila kraju ušla je u garbage time ili tzv. ”smeće vrijeme.” Utakmica je završila rezultatom 96-80. Bila je ovo prva playoff pobjeda Hornetsa u novijoj povijesti, koju računamo od 2004. godine. Postotak šuta je na kraju bio loš za obje momčadi, Hornetsi 39%,  ali su ga pokvarili u zadnjoj četvrtini kada je rezultat već bio odlučen, za tricu 28% uz 5 pogođenih, ali zato izvrsnih 21/22 s crte slobodnih bacanja. Heat 34%, za tricu 32% uz 7 pogođenih a slobodna bacanja samo 63% uz čak 11 promašenih od 30. U skoku je bilo 53-47 za Heat, dakle bez neke posebne prednosti, u asistencijama 18-16 za hornetse, a gosti su ih imali samo 10 u zadnje tri četvrtine. 14-3 u izgubljenim loptama je bilo za Heat, a samo 3 turnovera Stršljenova je izjednačenje playoff rekorda. Treba napomenuti i omjere od 52-28 poenima iz painta i 15-1 u poenima nakon turnovera za pobjednički momčad.

Hornetsi su imali uravnotežen napad sa sedmoricom igrača koji su zabili 8 i više poena, a niti jedan više od 18. Lin je zabio 18, za tricu šut 2/3 uz po 4 skoka i asista, Walker 17 uz 3 skoka i 7 asista i 8/8 sa slobodnih bacanja, Kaminsky 15 uz 6 skokova, Zeller 12 i 8 skokova, Williams 12, za tricu 2/3 i 14 skokova, Jefferson 10 i 8 skokova i Lee 8. Na kraju su se u strijelce još upisali Spencer Hawes i Troy Daniels s po 2 poena. Kod poraženih najviše je zabio Deng 18 uz 8 skokova i šutem za tricu 5/6, Wade je dodao 17 i 7 skokova i šut 7/20, Whiteside 13 uz 18 skokova, Dragič 11 i 7 skokova i Johnson 7. Dva rookiea s klupe Richardson i Winslow nisu imali svoj dan i zabili su samo 2 i 4 poena uz jako loš kombinirani šut 2/12. Na samom kraju su se prvi puta u seriji u strijelce upisali Dorell Wright s 4 i Gerald Green s 3 poena.

Na početku teksta sam napisao da sada serija počinje i to je ono što razlikuje playoff od regularne sezone. Svaku utakmicu gledaš istog protivnika i pokušavaš mu naći slabu točku. Najvažnije pitanje pred game 4 je kako će se Erik Spoelstra prilagoditi na Kaminskog, odnosno na činjenicu da su sva četiri visoka: Jefferson, Kaminsky, Zeller i Hawes igrali više od 11 minuta. Ovo je serija u kojoj je do sada najvažnija pozicija bila power forward ili četvorke. Tko je tu donio prevagu taj je i pobjeđivao do sada.

Hornetsi će probati nastaviti istim načinom i u obrani i napadu, a na Heatu je da se prilagodi. Ne vjerujem da će Kaminsky odigrati dvaput zaredom ovako, ali najveće pitanje će biti kako će Heat odigrati u napadu. Ne smiju biti statični bez lopte, pogotovo u trenucima kada Hornetsi igraju s dva visoka. Deng je jednom napao Zellera nakon driblinga i odmah ga je pretrčao i zabio ispod koša. Možda nije loša ideja da koji puta daju Whitesideu loptu u post, zato što visoki Hornetsa nisu obrambeni specijalci. Također bi Johnson trebao više šutirati tricu ako Hornetsi nastave sa skupljanjem u reketu.

Ako Heat zatvori Kaminskog ili Zellera, morat će nastaviti s probijanjima Walkera i Lina koja im odlično idu cijelu seriju. Nekako mi se čini da ih lagano prolaze, ali to je možda zato što se Heat boji trice i odlučili su da neće izgubiti na taj način. Ovo zaista postaje šahovski dvoboj između Clifforda i Spoelstre, a to je ono što volimo gledati. Ja se osobno nadam da će napokon jedna utakmica ući u clutch period. Iduća utakmica je u noći s ponedjeljka na utorak u 1 sat iza ponoći.

Latest Posts

NE PROPUSTITE