Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza treće utakmice Miami – Indiana

Otvaranje iz snova za Pacerse. Pokretljiva obrana, zatvoren reket i dekoncentrirani Heat koji u napadu gubi lopte kao na traci. Indiana je pokušala razigrati svoju prvu opciju Paula Georgea, koji u prvih nekoliko minuta ima povećani volumen akcija, ali kao ključan čovjek u napadu Indiane isplivao je David West koji je od prvih 15 poena Pacersa ubacio 7, i gosti imaju vodstvo 17:4, od čega su West i Roy Hibbert postigli 13 koševa.

Činilo se da se povratak identitetu igre u napadu kroz visoke igrače Indiani isplatilo jer Udonis Haslem nema rješenje za Hibberta u 1 na 1 igri, a to bi mu trebala biti glavna uloga na parketu, dok se Chris Bosh muči sa Westom, a onda i sa osobnim pogreškama. Erik Spoelstra opet iz džepa vadi plan za spas, a to je naravno small ball petorka Miamija. Od startera na parketu je samo LeBron James ostao, ali mišljenja smo da bi se Miami „spasio“ i da je samo Haslem izašao koji je tijekom cijelog playoffa glavna kočnica Heata u napadu, i ne znamo radi li se o povjerenju u veterana ili tetošenju legende kluba, ali Miami je na oba kraja parketa bolji bez njega. S Haslemom na terenu Miami postiže u doigravanju 93,3 poena na 100 posjeda, a bez njega 119,6, dok u obrani Miami s njim na parketu dopušta 109,4 koša, a bez njega 106,6, što je ukupni minus 29,1 poen.

Miami se već uobičajeno probudio dok je u igri niža postava, napade kreiraju sa Jamesom u low postu, dok Pacersi počinju padati izlaskom Georgea Hilla, Lancea Stephensona i Westa te prva četvrtina završava rezultatom 21:14 za goste.

Klupa Indiane u nastavku nije dopustila sebi još jednu lošu predstavu, a u igri ih drži Luis Scola koji zabija 6 poena, i jako dobro surađuje sa Stephensonom u igri 2 na 2, i Pacersi se opet odvajaju na značajniju prednost a ovoga puta je 37:20. Pronašli su više raspoloženih igrača nego što ih je imao Miami. Osim Scole, zabija i Rasual Butler tricu, Ian Mahinmi skače u napadu i blokira u obrani. Spoelstra je opet prisiljen pozvati timeout od kojega počinje neka posve nova utakmica za Miami koji je na polovici druge četvrtine imao čak 10 izgubljenih lopti.

Od spomenutog timeouta Spoelstra mijenja taktiku i počinje za žestokim presingom na igrača sa loptom, što je uvijek dobar recept protiv Indiane koja nema najbolje ball handlere, ali Miami počinje i sa više udvajanja igrača u pick and roll situacijama te udvajanjima visokih igrača Indiane, i Hibberta i Westa. Indiana i Frank Vogel nemaju dobru reakciju na takvu agresivnost, a ulaze u još veće probleme kada se James i Dwyane Wade bude iz napadačke kome i kada George dobiva treću osobnu pogrešku. Glavnog kreatora Pacersa Stephensona preuzima James, što je razlog da bek Indiane počinje sve više daviti loptu ili je bacati u bunar, West je udvojen i ne dolazi do zraka. Pokušavaju Pacersi uključiti više Hibberta u pick and roll akcije ali to ne donosi pomak jer Hibbert nije taj tip igrača koji loptu kao roller može primiti na vrhu reketa i sjuriti se prema obruču. Nova taktika sasvim je dovoljna Miamiju da se u potpunosti vrati u utakmicu i na odmor se odlazi sa vodstvom Indiane 34:30.

Nastavak je otvoren ravnopravnom borbom. Heat ide na pogon Wadea koji čak poteže i trice, dok Pacerse drži Hibbert. Probleme sa osobnima i dalje imaju Bosh, Hill i George koji su ubrzo van igre, a novost je da Miami dolazi u prvo vodstvo 52:51. I ne samo to, Miami počinje trčati što nikako nije dobra vijest za Pacerse, a trče zato što igraju dobru obranu, kradu lopte, ili ih Pacersi gube, što Miami znalački koristi. Kada na to nadodamo Hibbert izdanje iz serije sa Hawksima i njegove promašene zicere oko obruča gdje ga blokira tko stigne, onda je jasno zašto Miami u četvrtu četvrtinu ulazi sa prednošću od 71:64.

Vogel na startu četvrte odustaje od klasičnih rotacija i drži tri vanjska igrača na parketu u nadi da se mogu vratiti u utakmicu. George se konačno ukazao napadački, ali problem Pacersa je sada što ne mogu obraniti ništa, posebno kada ulazi C.J. Watson umjesto Hilla. Trener Miamija odlučuje pak prelomiti utakmicu, i to Miamijevim stilom niske postave: Norris Cole, Wade, James, Ray Allen i Bosh. Cole, kao svježi igrač, u obrani preuzima Stephensona koji je ostao bez energije (da i to je moguće) jer je veći dio utakmice pazio na Jamesa, kreirao napade igrajući protiv Jamesa, a i odigrao je ukupno 45 minuta. Wade nastavlja sa odličnim scorerskim akcijama koje sam inicira ili napada iz cutova, James u niskoj postavi dobiva prostor za napadanje sredine i bacanje povratnih lopti Allenu koji stavlja četiri trice i rješava utakmicu.

Miami je tako u potpunosti preuzeo sudbinu serije u svoje ruke, ali velike zasluge u svemu tome ima Erik Spoelstra koji je u potpunosti nadigrao kolegu na suprotnoj strani Vogela. Prvo je pobijedio Indianu u drugoj utakmici njihovim oružjem – tradicionalnim postavama visokih, a u trećoj je povukao ključne poteze tijekom utakmice pritiskom u oba smjera na Stephensona, udvajanjem visokih igrača Indiane, te fenomenalnim balansom u korištenju visokih i niskih postava kao i u njihovom vremenskom tempiranju. I umjesto da u trećoj utakmici gledamo uzvraćanje udaraca i inovacije iz redova Pacersa opet gledamo prilagodbe pobjednika i favorita, što seriju vuče u samo jednom pravcu, ka ukupnoj pobjedi Heata, koji je teoriju nepovoljnog matchupa (igranje Pacersa kroz visoke i elitna obrana obruča) u potpunosti oborio. Pacersi moraju igrati sporije ali to ne znači da Stephenson mora 14 sekundi driblati u mjestu. West ne mora trčati kroz blokove za Allenom, prilagodi se. Lopta se i unatoč presingu mora i može brže prenijeti. Na udvajanje na perimetru se odgovara bržom predajom lopte. I tko je kriv što Indiana ove sezone u tri utakmice finala ima samo 29 napadačkih skokova, a prošle godine je imala 46?

Latest Posts

NE PROPUSTITE