Saturday, July 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza treće utakmice Oklahoma – San Antonio

Scott Brook odlučio je pobjeći iz zone svoje ugode, prekinuti sa rutinom i ustaljenom taktikom i postavama te iznenaditi košarkaški svijet uvrstivši u startnu petorku Reggieja Jacksona umjesto Thabe Sefoloshe.

Ali ne samo to, novitet je bio i start Sergea Ibake koji se donekle oporavio od ozljede. Ili u potpunosti jer je u prvoj četvrtini bio uvjerljivo najbolji igrač na parketu. Što je do sinoć konzervativni Brooks dobio ovim potezima? Ibaka je prvo donio psihološku sigurnost cijeloj ekipi, posebno u obrani sa svojim defanzivnim sposobnostima (dvije blokade u prvoj četvrtini), ali donio je i potrebnu iskru u napadu jer je pogodio sva četiri šuta u prvoj četvrtini koja je uputio, od čega tri sa poludistance. Umjesto napadački nebitnog Sefoloshe pravu energiju u napadu Thundera donio je Jackson, protiv kojega Tony Parker nije morao samo statirati u obrani što je do sada radio protiv Sefoloshe, već je morao raditi. Sa dvije nove opcije u napadu, pored elitnih kakve su Kevin Durant i Russell Westbrook napad Oklahome je prodisao zato što je postao raznovrsniji. Ibaka je donio pick and pop igru, a Jackson je bio još jedan slasher u napadu, koji može i driblati i šutirati i staviti obranu Spursa na veće muke.

Prvu četvrtinu obilježili su Ibakina prisutnost u oba smjera, i lagana inicijativa Spursa kod kojih su bili raspoloženi Manu Ginobili i Danny Green posebno u šuterskom aspektu, a Spursima je pomogao i Westbrook koji je gubio loptu za loptom. A onda nam je Brooks priredio još jedno iznenađenje uvrstivši u igru Jeremyja Lamba koji je do sada u playoffu odigrao samo 40 minuta, a sinoć je odigrao polovicu prve i cijelu drugu četvrtinu. Oklahoma se konačno mogla vratiti svojim niskim postavama sa Ibakom na centru, Durantom na četvorci koja je jedna od najboljih njihovih postava. Spursi četvrtinu završavaju vodstvom 29:28. Ibaka nije izdržao cijelu četvrtinu, odigrao je samo prvih 6 minuta što znači da su problemi sa ozljedom još uvijek tu i da Oklahoma itekako riskira na duge staze s obzirom da postoji mogućnost pogoršanja ozljede.

U drugoj četvrtini za Oklahomu ne počinju ni Westbrook ni Durant, samo Ibaka i Jackson od startera uz pomoć Lamba, Carona Butlera i Stevena Adamsa. Dvoboj klupa ne donosi prednost nikome, utakmica je izjednačena sve dok Brooks na parket ne vraća Duranta koji svojim poenima donosi prvu veću prednost Oklahomi, 42:26. Pokušava se razigrati i Westbrook, ali ne uspijeva, „pogađa“ tri air balla. San Antonio u igri i dalje drži Ginobili koji je drugu četvrtinu završio sa 20 poena, a snažan završetak dočekao je i Westbrook koji je preuzeo napadački teret igre izlaskom Duranta kojemu su prijetile osobne pogreške. Tako Westbrook u zadnje četiri minute zabija dvije trice, i četiri slobodna bacanja i Oklahoma na poluvremenu vodi 57:53, a iz igre šutira sjajnih 56%.

Domaćin bolje otvara treću četvrtinu. Durant se probudio i zabija seriju poena, Westbrook je nadigrao Parkera i napunio se samopouzdanjem krajem prvog poluvremena, a sa odličnom igrom u obra smjera nastavlja i Ibaka koji je nakon 30 minuta igre ostvario učinak od 12 poena, 6 skokova i 4 blokade. San Antonio i dalje ne može osim Ginobilija pronaći raspoložene opcije. Povremeno bljesnu Parker i Tim Duncan ali to je premalo da bi se pratilo publikom nošenog raspoloženog domaćina. U ozbiljne probleme Spursi upadaju sredinom treće kada ulaze u bonus što Westbrook i Durant itekako koriste napadanjem obruča i iznuđivanjem slobodnih bacanja (26 slobodnih bacanja Thundera na kraju treće, samo 7 Spursa). Četvrtina je završila odlaskom Ibake u svlačionicu zbog problema sa ozljedom i on se više nije vraćao na parket, a rezultat je bio  83:76 za domaćine.

Utakmica je konačno riješena početkom četvrte četvrtine kada već nakon 4 minute Oklahoma ima vodstvo 93:76, što je bio dovoljan razlog da Gregg Popovich već par minuta nakon toga na parket baca rezerve.

Potpuno zaslužena pobjeda Oklahome koja je ovom pobjedom vratila dio momentuma na svoju stranu, iako su Spursi i dalje veliki favoriti za prolazak serije. Brooks je uspio iznenaditi Gregga Popovicha sa novitetima u svojim postavama, ali imao je i raspoloženije igrače, posebno šuterski, te su se na kraju ti potezi sa početka utakmice pokazali presudnima jer su i Jackson i Ibaka ubacili po 15 poena što je neraspoloženim Spursima bilo teško pratiti. Vrijeme je za Popove prilagodbe, a jedna od njih svakako će morati biti pronaći način za zabijanje više poena iz reketa što su Spursi odlično radili u prve dvije utakmice dok Ibake nije bilo. Druga bi se morala ostvariti šuterskim buđenjem Duncana i Parkera koji u sinoćnjoj utakmici nisu bili značajniji faktor, i jedini razlog zašto su se Spursi održali do zadnje četvrtine je Ginobili. U svakom slučaju smo sretni, jer serija i dalje živi.

Latest Posts

NE PROPUSTITE