Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza utakmice Miami-Charlotte

Napokon su i ta dva dana završila od kraja regularne sezone do početka playoffa i da napokon krene rasplet. Dok će na Zapadu biti dosta metli u prvoj rundi, na Istoku bi moglo biti napetije. Ovdje smo da komentiramo seriju Heat -Hornets.

U nedjelju je odigrana prva utakmica u za nas podnošljivom terminu, početak je bio u 23.30 i nadamo se da su mnogi uspjeli ostati budni, barem prvo poluvrijeme. U previewu serije sam napisao da će od velike važnosti biti kako će Heat braniti tricu, hoće li će biti uspješni u napadačkom skoku, a kako će Hornetsi igrati protiv Hassana Whitesidea i post upova Dwayne Wadea i Joea Johnsona. To smo uspjeli pogoditi, ali da će Heat izgledati kao Warriorsi, na to nisam računao. Kao niti na to da će Luol Deng poludjeti i šutirati kao Stephen Curry, ali krenimo redom.

Očekivali smo tvrdu, nervoznu i napetu utakmicu, a dobili smo napadačku rapsodiju Heata i totalnu nemoć u obrani Hornetsa, izgledali su kao kada igraju juniori protiv kadeta ili čak starijih pionira, ako smijemo takve izraze koristiti. Već od samog početka je Deng počeo zabijati, kao nekada u dresu Bullsa, a Goran Dragič je odlično vodio igru. Zabili su 41 poen u prvoj četvrtini uz off rating od nestvarnih 178.3 što je playoff rekord franšize i vodili s čak 19 razlike. Zabili su 20 poena iz painta, a Deng i Whiteside kombinirano šutirali 9-9. Igrali su brzo, lijepo i efikasno, lopte nisu gubili. Ne znamo što se dešavalo s Hornetsima u to vrijeme. Možda su bili pospani? Ne znamo kako to drukčije objasniti. Dopuštali su jako puno skokova u napadu i dogodilo im se ono najgore, a to je da se Whiteside razmahao u reketu. U drugoj četvrtini je Wade počeo pokazivati svoju odličnu leđnu tehniku na manjim i fizički slabijim bekovima Hornetsa, koje je u igri držao Nicholas Batum i veliki broj slobodnih bacanja. Na poluvrijeme se otišlo rezultatom 67-50 za Heat, kao da smo gledali neku utakmicu iz Zapadne konferencije. Kako su se stvari odvijale 17 razlike je bio prihvatljiv rezultat za Stršljenove.

U trećoj četvrtini ništa novo. Deng i Heat zabijaju, a Hornetsi se čude i pogledavaju, a reket im je prazan. Onda je i Johnson kao i Wade počeo igrati leđima prema košu, a to bi im mogao biti veliki problem u nastavku serije. Nakon treće četvrtine je bilo 23 razlike. Kada nakon prvih nekoliko minuta razlika nije pala ispod 20, utakmica je ušla u tzv. ”smeće vrijeme.” Kod gostiju osim Batuma koji je zabio 24 poena uz šut 7/14 ostali nisu vrijedni spomena, ali ipak ćemo ih spomenutu. Kemba Walker je na kraju došao do brojke 19, uz po samo 1 skok i asistenciju i šut 6/13. Courtney Lee, a pogotovo Marvin Williams su bili neučinkoviti. Lee je zabio 8, a Williams samo 2. S klupe su još zabili Jeremy Lin 9, a Al Jefferson 13 poena. Imali su samo 28 skokova cijelu utakmicu, što znači da je Heat ili zabijao ili su hvatali skokove u napadu.

Kod Heata je prvo ime bio Deng koji je zabio 31 poen uz 7 skokova, šut 11/13, a trica 4/6. Whiteside je zabio 21 (većinom lagana zakucavanja) i podsjećao je na Dwighta Howarda s kraja prošlog desetljeća, uz šut 9/11 i 11 skokova i 3 blokade. Johnson 11 uz 6 skokova i 3 asistencija, a Wade 16 uz 4 skoka i 7 asistencija uz šut 8/16. Dragič je još dodao 9 uz 10 asistencija. Amar’e Stoudemire je dodao 11, a dva mlada igrača Josh Richardson i Justise Winslow svaki po i poena. Dominacija Heata se još vidi po 58% šuta, plus 14 u skokovima, 14 skokova u napadu, 7 ukradenih lopti, 4 blokade, samo 6 izgubljenih lopti i 56 poena iz painta. Najbolja statistika je čak 27 asistencija, a Hornetsi su ih imali samo 11 uz isto toliko izgubljenih lopti.

Kada se sve to pogleda rezultat je realan. Vjerojatno Heat neće tako dobro šutirati u drugoj utakmici, ali dominacija pod košem je opet moguća. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se trener Steve Clifford prilagoditi. Morat će ih krenuti šut za 3, iako su prve 3 četvrtine bili solidni u napadu. Problem je obrana, odnosno paint područje otkud su igrači iz južne Floride zabijali kako su htjeli, obrana od post upova visokih bekova Heata i skok u obrani. Naravno ništa još nije izgubljeno, ali morat će igrati puno bolje i energičnije. Poraz od 30 ili 1 razlike je poraz, rezultat je 1-0 i ima još dosta vremena. Heat ako će ovako igrati ima šanse i protiv Cavsa, pitanje je mogu li ovako nastaviti, a mi svi zajedno čekamo noć sa srijede na četvrtak da počne utakmica broj 2.

Latest Posts

NE PROPUSTITE