Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza utakmice Orlando-Sacramento

Očekivala se zanimljiva borba između Magica i Kingsa jer obje ekipe imaju štošta zajedničkog. I jedni i drugi glavninu napada vrte preko centara koji su opasni kao strijelci iz posta ali i šuteri, obje ekipe imaju dva pass first playmakera, a umjesto Rudyja Gaya kojeg muči rame startao je Darren Collison, „brat po cigli“ Victoru Oladipu.

Razlika je praktički samo u tome što Magic utakmicu počinje u nekakvom 4-out sistemu s Tobiasom Harrisom na visokom krilu, a Kingsi utakmicu otvaraju s Williejem Cauleyem-Steinom uz Cousinsa. Koliko je ovo što igra Orlando doista 4-out sistem kojemu su trica i spacing osnovni postulati upitno je, jer Payton tricu šutira samo kad mora (1,4 pokušaja po utakmici), Oladipo ima učinak s trice 26%, a nominalna stretch četvorka Harris je na relativno prihvatljivih 34%.

Novost kod Kingsa ove sezone je da Cousins šutira trice, trenutno je na 41%, što je prijeko potrebno ovoj ekipi koja muku muči pronaći pravi balans u rotaciji. Playevi im nisu šuterski opasni, Gay i dalje voli dugu dvojku, visoki igrači osim Cousinsa ne šutiraju trice a Belinelli i Casspi koji to rade nisu obrambeno pouzdani. Karl se uglavnom trudi oko Ronda i Cousinsa uspostaviti epicentar napada i ovisno o protivniku i rezultatu pronaći ravnotežu između niskih postava s Gayom ili Casspijem na četvorci.

Prva četvrtina bila je spektakl loših šuteva s obje strane i gomile tehničkih pogrešaka uz dosta na momente čiste run and gun košarke gdje napadi nisu trajali ni famoznih 7 sekundi nego kraće. Problem je bio samo u tome što su lopte završavale na tablama i obruču, a ne tamo gdje bi trebale pa je ova uzaludna trka bila dosta bolna za oči.

Orlando utakmicu otvara s akcijama za svoje udarne opcije – Vučevića i Fourniera, mada bi mene više zanimao okršaj Harrisa s loptom u rukama i klasičnog ali vrlo pokretnog centra Cauley-Steina. Problem je što ni Fournier a ni Vučević ne mogu pronaći ritam. Francuza dobro drže bekovi Kingsa ali i kad je na zicerima promašuje otvorene skok šuteve. Utakmicu je počeo s 0/6. Harrisa nažalost nismo puno vidjeli u akciji premda on ovdje ima povoljan matchup i preko njega bi mogla ići koja akcija više. Orlando napada u side to side kruženju lopte što je dobra strategija kada na perimetru i plus visokom krilu imaš 4 igrača koja mogu lupiti loptom o pod, napasti prostor i odigrati kick pass. Problem je što taj kick pass kada se obrane zarotiraju nema tko u Orlandu pogoditi jer njihova udarna šuterska opcija Fournier nema namještenu ruku ni u spot upu ni kada izlazi iz blokova, a Vučević se bori s Cousinsom u obrani a onda i u napadu.

Kingsi standardno igraju kroz Ronda i Cousinsa u 2 na 2 igri, a centar poteže nekoliko trica koje ne upadaju, gubi nekoliko lopti u driblinzima s vrha trice prema obruču. Ako se pitate zašto ga nema više u postu gdje je velesila onda se sjetite da igra uz 3 ne-šutera, nema spacinga i Magic ga s lakoćom udvaja. Srećom pa je jedan ovaj ne-šuter ukinuo ovu negaciju. Rondo se ukazao s tri trice u prvoj četvrtini i on je uz Cousinsa koji ipak nešto zabija oko obruča i sa slobodnih bacanja ključ za vodstvo Kingsa na kraju prve četvrtine 27:22.

Početak druge četvrtine već standardno prilika je za igrače s klupe. Karl uz startere Ronda i Cauley-Steina na parket šalje Belinellija, Casspija i Koufosa, a Skilles izlazi s Napierom, Hezonjom, Gordonom, Fourinerom i Smithom. Iz tog perioda nemamo što za prijaviti, Kingsi održavaju svoje vodstvo, a jedina zanimljivost je da su obje ekipe u bonusu već nakon 6 min. Po povratku startera Kingsi rade seriju 9:0, zahvaljujući agresivnom Cousinsu i tricama Collisona, Casspija i Belinellija. Kingsi na poluvremenu imaju 53:47.

Orlando puno bolje počinje treću četvrtinu a napokon u pravoj akciji vidimo Tobiasa Harrisa koji iz ulaza i pull up šuta ubacuje poene, a agresivniji su s loptom u rukama Payton i Fournier, nakon čega Magic prelazi u vodstvo 60:57. Karl odlično primjećuje da mu visoka linija s rookiejem Cauley-Steinom i Cousinsom ne pomaže da se Kingsi obrane a u napadu ne mogu zabiti dovoljno, pa odlučuje zaigrati small ball s Casspijem na četvorci i u postavi s Belinellijem. Kingsi preokreću momentum na svoju stranu i vraćaju se u vodstvo. Karl radi novi potez, pomalo čudan jer petorci koja se vratila iz deficita nakon samo par minuta razbija ritam izvođenjem Collisona i uvođenjem Koufosa. Stvari se ipak ne mijenjaju previše, dapače. Magic gubi lopte jednu za drugom, opet upadaju u seriju loših šuteva što Kingsi koriste za tranziciju i lagane poene. Čavao u lijes Orlanda bilo je ubrzanje igre Kingsa gdje čak ni Rondo nije gušio loptu i napad. Sada je već 78:67 za Sacramento, a pravi posao odradili su Cousins, ovaj put kao dodavač, i Koufos koji je utrpao 3-4 lagana zicera, a pomogao je i Belinelli s nekoliko poena iz catch and shoot situacija. Kod Orlanda raspoložen je samo Harris ali to nije dovoljno da bi parirao Kingsima. Na kraju treće je 83:67 za Sacramento.

Tu je zapravo utakmica riješena iako su domaćini imali jedan pokušaj povratka u utakmicu sredinom zadnje četvrtine kada su zahvaljujući Fournieru, Fryeu i Harrisu došli na 85:77. Skilles je s njima u petorku postavio Gordona i Paytona, a Gordon je dobio zanimljiv zadatak – čuvati Cousinsa. I to je odradio korektno, a pomogli su i gosti jer je Cousins opet primao loptu predaleko i napadao Gordona driblingom, što žilavi Gordon može ispratiti. Nekoliko puta je uspješno zatvorio Cousinsa na ulazu, ali je i zaradio nekoliko osobnih pogrešaka jer jednostavno nema masu kojom bi se suprotstavio višem i jačem centru Sacramenta.

Kingsi su pobjedom prekinuli niz od dva uzastopna poraza tijekom „kruzanja“ po Istoku države. Na tom putu čekaju ih još avanture protiv Hornetsa i Bucksa. Igraju bolje nego što je to bio slučaj prije tjedan-dva, ali još uvijek to ne podsjeća na playoff ekipu sa Zapada. Karl je čini se pronašao rotaciju na koju može računati, kada se Gay vratit to će otprilike biti to uz ova imena danas spomenuta. Cilj Sacramenta i njihove igre trebao bi biti olakšati život Cousinsu, jer trenutno on, sa svojom modifikacijom igre i izvlačenjem više prema perimetru odakle napada i kreira za sebe i druge, radi za druge. E sad, spašavanje vojnika Cousinsa uglavnom znači manje Collisona, Koufosa, WCS-a, ali to onda znači i manje obrane. Ali za početak bi pomoglo i manje uparivanja Ronda i Collisona, dva nekompatibilna beka. Rondo igra vrlo dobro, ali i dalje je predominantan na lopti, a usprkos pogođenim tricama od sinoć i dalje mu bez straha ideš ispod bloka i riskiraš mu šut dok pomažeš negdje drugo. Collison je uvijek bio poznatiji po defanzivi i korisniji kao bek s klupe nego starter (pogledajte samo njegove epizode u Pacersima i Mavericksima) i igrač za tranziciju, presing na loptu i povremeno pogađanje šuteva s 5 metara.

Evo jedne stvari vezane uz Orlando: Payton i Oladipo su njihovi Rondo i Collison i Orlando će morati odlučiti tko može biti dio buduće jezgre Orlanda koji će se boriti za playoff ove godine, dogodine ili za dvije godine. Zajedno njih dvojica ne idu jer Elfrid nije strijelac uopće, on je Rondo, floor general bez šuta, a Oladipo je solidan obrambeni igrač, energy guy ali bez jasne role u napadu Orlanda trenutno. Znaju svi da nije šuter, a ove sezone uzima 9% više šuteva za tricu nego lani. Problem je što ni na obruču ove sezone nimalo ne briljira – samo 45% realizacije. Trenutnom stanju stvari na terenu dodajte činjenicu da je Orlando odabrao Hezonju na draftu koji može igrati poziciju 2 i jasno je da je pred Magicom proces donošenja odluka što s njihovim trenutnim backcourtom. S dodatnim šuterom umjesto jednog od njih dvojice Vučević i Harris bi prodisali.

Osobno bih volio vidjeti više Channinga Fryea u akciji. Nemoguće da su Smith i Nicholson bolji ili korisniji od njega u momentima kada Skilles zaigra s jednim od njih dvojice uz Vučevića ili Dedmona. Nisam pristalica ideje da beskorisni veterani troše minute mladim igračima u rebuilding ekipama kao što to možemo vidjeti diljem lige. Međutim, Frye nije beskoristan, i dalje može pogađati tricu u dobrom postotku i dobro braniti četvorke zahvaljujući visini. Šutom otvara prostor svima, posebno korisno je to kada imaš Oladipa i Paytona i mučiš se sa spacingom. Frye je iskoristiv i s klupom u super visokoj postavi Watson-Hezonja-Gordon-Frye-Dedmon. Ova postava zahvaljujući šutu, visini, dužini i energiji može igrati protiv bilo koje rezervne postave u ligi.

Na kraju jedan raritet: Orlando je izveo samo 8 slobodnih bacanja, a Kingsi 31. Sam Cousins je izveo 15 slobodnih bacanja. Magicovi igrači s loptom, uglavnom bekovi nisu bili agresivni u napadanju obruča do kraja, čak ni kada je Sacramento bio u bonusu. Nije bilo ni Vučevića u postu gdje inicira kontakt i traži prekršaj. Ali dobar posao odradili su u paru Collison i Rondo, kao i visoke postave Sacramenta u obrani reketa bez faula.

Latest Posts

NE PROPUSTITE