Thursday, April 18, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza razmjene na relaciji Memphis-Toronto-Detroit

Izgleda da su za promjenu glasine svih ovih proteklih dana bile točne pa smo jutros doznali da je zvijezda Memphis Grizzliesa Rudy Gay prešao u Toronto Raptorse u velikoj three team razmjeni u kojoj su sudjelovali još i Detroit Pistonsi. Put Toronta će još i iranski centar Hamed Haddadi dok će Memphis, osim Eda Davisa koji stiže iz Toronta, pojačati još i Tayshaun Prince i Austin Daye iz Detroita. Toronto će, u svrhu izjednačavanja salary capa, poslati španjolskog razigravača Josea Calderona u Detroit i tako kompletirati ovu sinoćnju razmjenu, a nama ostaviti da pokušamo dokučiti motive, pobjednike i gubitnike ove prve velike razmjene 2013. godine.

Toronto Raptors

Raptorsi su dobili jedno od elitnih niskih krila lige u zamjenu za Calderona i Davisa od kojih su jednog praktički otpisali već na početku sezone kada su potpisali Kylea Lowryja mada je čovjek u posljednje vrijeme s pravom prvi razigravač momčadi, a Davis je u izostanku Andrea Bargnanija i Jonasa Valanciunasa proigrao baš onda kada su Raptorsi trebali da to učini i podigao svoju trade vrijednost.

Na prvi pogled čini se da su Raptorsi i generalni menadžer Bryan Colangelo napravili odličan posao, ali ova razmjena, kao uostalom i svaka razmjena, ima svoje prednosti i mane. Toronto je uspio zadržati najveću zvijezdu DeMara DeRozana s kojim su ove godine potpisali novi četverogodišnji ugovor, ali i najveće prospekte momčadi – osmi pick ovogodišnjeg drafta Terrencea Rossa i mladog Litavca Jonasa Valanciunasa. S druge strane, odlaskom Calderona Raptorsi su se odrekli svake fleksibilnosti na kraju ove sezone i svake mogućnosti da se pojačaju potpisivanjem nekih od nadolazećih slobodnih igrača.

Bargnani je tako, barem za sada, ostao Raptor i njegov će ugovor od 30 milijuna dolara za sljedeće 3 godine, uz DeRozanov  (40 milijuna/4 godine) i Gayjev (gotovo 55 milijuna za 3 godine), biti glavni uteg na salary cap Raptorsa. Momčad Toronta tako je već sada zadobila izgled koji će ih definirati sljedeće 2-3 sezone, ali svakako im ostaje mogućnost da negdje u budućnosti razmjene neku od svojih zvijezda ili ponovno razmjene Gayja koji će sa svojih 27 godina još dugo dominirati svojom pozicijom na NBA parketima.

Memphis Grizzlies

Posljednjih su nekoliko dana Grizzliesi bili najaktivnija momčad tražeći načine da razmjenama izbjegnu plaćanje luxury taxa. Prvo su u tu svrhu poslali Marreesea Speightsa, Waynea Ellingtona i Josha Selbyja u Cleveland, a onda su, kada smo svi već pomislili da su gotovi, poslali Rudyja Gayja i Hameda Haddadija u Toronto u zamjenu za Eda Davisa iz Toronta te Tayshauna Princea i Austina Dayea iz Detroita.

Ovaj potez generalnog menadžera Grizzliesa Chrisa Wallacea motiviran je isključivo time da osigura financijsku fleksibilnost momčadi za nadolazeću offsezonu, ali čini se kako će navijači biti ti koji će na kraju platiti najveću cijenu ovog poteza generalnog menadžera Grizzliesa. Momčad Memphisa zadnjih se nekoliko sezona ustalila kao jedna od najjačih ekipa Zapada, a nakon što su se na početku sezone odrekli O.J. Maya, i već spomenutom razmjenom s Clevelandom doveli salary cap na razumnu razinu za očekivati je bilo kako će zadržati početnu petorku na okupu i tako si osigurati konkurentnu momčad za barem još nekoliko godina.

Memphis igra izrazito obrambeni stil košarke pa bi se zbog toga Prince trebao dobro uklopiti u momčad a razliku poena koju je donosio Gay i koje će ostvarivati Prince trebao bi nadoknaditi netko od trojca Mike Conley, Marc Gasol i Zach Randolph dok će Ed Davis popuniti prazninu na poziciji rezervnog krila koja je nastala odlaskom Speightsa u Cleveland. Austin Daye nije igrač koji bi se po isteku ugovora na kraju sezone trebao zadržati u Memphisu pa je njegov ugovor od 3 milijuna dolara još jedan dodatni bonus na salary cap Grizzliesa. Memphis očito rekonstruira momčad oko velike trojke Conley, Gasol, Randolph, ali ne bismo se trebali previše čuditi ako u nekoj bližoj budućnosti Chris Wallace odluči mijenjati i jednog od njih, prvenstveno pritom mislimo na Randolpha čije bi ga godine i veliki ugovor mogle učiniti prvom metom GM-a Grizzliesa.

Detroit Pistons

Kako to već obično biva momčad koja se u razmjenu uključi kao pomoć pri izjednačavanju salary capa na kraju završi tako da iz razmjene izvuče najveću korist. Detroit je poslao Tayshauna Princea i Austina Dayea u Memphis, a u zamjenu dobio Josea Calderona i njegov 10 milijuna dolara vrijedan ugovor koji ističe na kraju sezone. Tako će se svima, osim nostalgičarima, ova razmjena učiniti potpuno logičnom.

Ne treba previše trošiti riječi, motivi Pistonsa su isključivo financijski i bez obzira na činjenicu da će njihova momčad ove sezone ostvariti koju pobjedu manje od predviđenih, kada sagledamo situaciju koja čeka Detroit na kraju sezone očito je da je budućnost momčadi svijetla. Calderonov ugovor, uz još pokoji ugovor igrača koji ističe na kraju ove sezone, oslobodit će tonu mjesta za potpisivanje novih igrača na ljeto, a kada tome dodamo jezgru mlade momčadi koju predvode Brandon Knight, Greg Monroe i fenomenalni potencijal koji leži u Andreu Drummondu navijači Pistonsa mogu s optimizmom gledati prema naprijed.

Latest Posts

NE PROPUSTITE