Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza završnice trade deadlinea

Znate ono kako se kaže da su visoka očekivanja izvor svih razočaranja? Upravo se to dogodilo sinoć na NBA trade deadlineu. Nakon nekoliko razmjena koje su stvarno bile značajne, prije svega one DeMarcusa Cousinsa u New Orleans Pelicanse, tj. za nas bitne Bojana Bogdanovića u Washington Wizardse, očekivali smo festival tradeova, maraton rasprava i poneki infarkt. Kad ono – malo i ništa. E sad, je li problem inertnost pojedinih GM-ova ili naš apetit za novostima i promjenama, neka svatko prosudi za sebe.

NBACro portal se i ove godine potrudio da naši čitatelji ne oskudijevaju u pravovremenim i točnim informacijama, kao i količini dostupnog materijala i analiza, a bit će sigurno još osvrta na promjene koje su se dogodile. Sezona se pak nastavlja, napokon kreću opet utakmice, ali prije toga idemo odraditi ono što smo još dužni, a to je makar kratko preletjeti kroz kraj tržnice i vidjeti je li se dogodilo išta iole vrijedno spomena na samom deadlineu. Format je nešto kraći nego prethodne analize, ali više ni ne zaslužuju.

PJ Tucker u Toronto Raptorsima

Možda i jedina bitna razmjena na samom kraju roka. Raptorsi se ne šale i bacaju rukavicu Clevelandu. Prvo su doveli Sergea Ibaku kako bi ojačali poziciju četvorke na kojoj su bili najtanji, a sada su pojačali bok iskusnim PJ Tuckerom. Ideja je vrlo jasna – imati dovoljno tijela na boku kako bi se makar pokušali suprotstaviti LeBronu Jamesu. Odlaskom Terrencea Rossa knjiga je spala na jedno slovo: ono DeMarrea Carrolla. Koji se ni u naponu snage nije fizički mogao nositi s Kraljem, a sada nakon svih ozljeda pogotovo. Norman Powell je žilav defanzivac, ali je jednostavno prenizak za braniti veće swingmana. Tucker je iskusnjara 3&D kalupa (iako je vrlo upitan taj „3“ s obzirom da ove sezone pogađa samo 34% trica) rentana samo za ostatak ove sezone. Nije krakato čudovište, ali je iznimno jak čemu pridonosi njegovo nisko težište. Tako da će u obrani definitivno pomoći, dok će u napadu strpljivo u kutu čekati otvoren šut. Ibaka i on su svakako korak naprijed za Raptorse, stoga palac gore.

Sunsi su za uzvrat dobili Jareda Sullingera i njegov ističući ugovor te pickove druge runde 2017. i 2018. godine. Solidan povrat za Tuckera koji bi ionako otišao na ljeto. Tako da niti su se Sunsi odrekli ičeg bitnog, niti Toronto s obzirom na moment u kojem se momčad nalazi.

Raptors: 4 – zbog kratkoročnog dizanja razine kvalitete na ciljanoj poziciji
Suns: 4
– zbog dobitka dva izbora druge runde praktički nizašto

Razmjena Bullsa i Thundera

Joffrey Lauvergne i Anthony Morrow novi u stanovnici Chicaga, dok u Oklahomu idu Doug McDermott i Taj Gibson popraćeni pickom druge runde 2018. Oklahoma ide prema doigravanju, ali sa jako slabim šansama da tamo išta naprave. No, ovaj potez bi ih mogao učiniti ipak malo konkurentnijima. Gibson će pridonijeti identitetu građenom prvenstveno na obrani, a McDermott je odličan dobitak za momčad kojoj kronično fali vanjskog šuta. Lani je tricu pogađao s čak 42,5 % uspješnosti, a ove sezone s 37%. Gibson će s druge strane upotpuniti rotaciju pod košem pri čemu će s Stevenom Adamsom činiti jedan od boljih obrambenih bedema u ligi. Bez obzira što mu ističe ugovor, bit će puno korisniji od Lauvergnea.

Čekaj, Bullsi su upravo zamijenili tricaša i visokog za goreg tricaša i goreg visokog? I još su to podmazali pickom druge runde? Sjajno, nema što. Nakon što su ovo ljeto napravili pravi cirkus s pojačanjima, sada nisu bili u stanju utržiti ni ono malo asseta što su imali. Ako su već odlučili zadržati Jimmya Butlera (nikada mu cijena neće biti veća nego što je sada) i ne okrenuti novi list, već ponovno pokušati graditi oko njega, zar je ovo sve što se moglo napraviti? I pritom su se još odrekli vrlo dobrog McDermotta? Nije ni čudo, s obzirom da su cijelu sezonu obarali cijenu vlastitim igračima. Pa je tako Nikola Mirotić postao neželjena roba, njihovi mladi grijači klupe. Kaos.

Thunder: 5 – bezbolno se pojačali i još dobili pick druge runde
Bulls: 1 – kaos

KJ McDaniels u Netsima

Nakon što su ovo ljeto mudro izvukli perspektivnog rookiea Carisa LeVerta, jučer pick Wizardsa, sada su praktički „mukte“ doveli KJ McDanielsa. Koji neće donijeti korijenite promjene, ali će dodati atleticizam na bok. Uz to je još dovoljno mlad da napreduje ako mu se pruži prava prilika. Ima zanemariv ugovor za ovu sezonu te team opciju za iduću. Njihov proces rekuperacije će biti bolan i dugotrajan, ali ako je suditi po prvim potezima onda nova uprava definitivno zna što radi.

Rocketsi su se riješili igrača kojeg nisu koristili i 3.3 milijuna dolara koje će iskoristiti za lov na slobodne igrače koji će se sada pojaviti na tržištu nakon buyouta. Uz to su napravili i razmjenu s Lakersima kojima su poslali Tylera Ennisa, a dobili Marcelinha Huertasa koji će odmah biti otpušten kako bi se otvorili još malo mjesta na capu.

Nets: 5 – iz ničeg dobili nešto
Rockets: 4 – ovisno kako iskoriste novonastali prostor
Lakers: 4 – hoće li netko napokon dati šansu Ennisu?

Atlanta: Ilyasova in, Splitter i Scott out

S obzirom da se nisam ranije osvrnuo na trade u kojem su Hawksi dobili Ersana Ilyasovu, a u 76erse poslali Tiaga Splittera i dva picka druge runde, to ćemo odraditi sada skupa s osvrtom na posao u kojem su poslali Mikea Scotta u Phoenix za cash te tako stvorili iznimku vrijednu 3,3 milijuna $.

Što se tiče dodatka Ilyasove, to je sasvim dobar potez. I njemu i Splitteru ističu ugovori, no Brazilac ionako ne igra zadnjih godina zbog ozljeda te je vrlo upitno hoće li ostati u ligi, a riječ „upitno“ je pritom eufemizam. Ilyasova im pak nudi stretch opciju (36% za tri) koju mogu kombinirati s Dwightom Howardom i Paulom Millsapom koji teško funkcioniraju zajedno u napadu te bi im ovo moglo pomoći obojici. Mike Scott je prethodnih sezona bio ono što bi sada trebao biti Turčin, ali zbog ozljeda je ove sezone pao na niske grane. Rješavanje njegovih usluga je dobar potez. Ne znam samo što Sunsi imaju od ovoga.

Phila je otvorila više minuta Dariju Šariću, a možda i Benu Simmonsu, te ostala bez šuterskog impulsa koji je donosio Ersan. Ipak je vrijeme za tankiranje.

Hawks: 4 – solidan dodatak, ali ne i presudan
76ers: 4
– Ilyasova ionako nije imao budućnost u Philadelphiji
Suns: 3
– „ni vamo, ni tamo“

Honorable mentions

Legendarni heroj kladionica Roy Hibbert poslan je u Denver Nuggetse za pick druge runde koji je zaštićen kao hrvatski poduzetnici na sudu nakon što jahtom pregaze nevine turiste. Napokon je u Denver došao netko tko će Nikolu Jokića naučiti igrati košarku.

Dallas Mavericksi su otpustili Derona Williamsa te će on najvjerojatnije potpisati za Cleveland Cavalierse. Nedovoljno da James prestane cmizdriti, ali je stari Deron na jednoj nozi bolji od back-up playeva kojima Cavsi trenutačno raspolažu.

Terrence Jones će biti otpušten od strane Pelicansa pa bi ga neka dovoljno mudra momčad mogla skupiti s waivera. Ima nekoliko momčadi kojima bi dobro došao u ulozi četvrtog visokog. Neke od njih mogle bi biti Wizardsi ili Spursi, onako na prvu.

I za kraj samo kratko o tradeovima do kojih nije došlo. Danny Ainge se pokazao kao najveća kukavica u ligi. Nakon što su propustili dovesti Cousinsa, sada su danima vagali između Butlera i Georgea, da bi na kraju doveli – nijednog! A apsurda radi, jedini imaju dovoljno resursa za dovesti OBOJICU. Nema veze, Danny, ugrabi opet visoko biranog igrača, pa kreni u novi ciklus rebuildinga, na stranu što već sada imaš jezgru čiji članovi imaju 30, 27 i 25 godina te bi bilo logično pridodati Georgea koji ima 26. Tko ne riskira, ne profitira. Boston definitivno neće, ne ove sezone.

Drugi trade koji se nije dogodio uzrokovao je to da diljem Minneapolisa fanovi uplaćuju mise zahvalnice. I trebali bi. Suluda ideja trenera/GM-a Toma Thibodeaua da dovede Derricka Rosea nije se ostvarila na radost svakog poznavatelja košarke (osim navijača Knicksa, no oni su već navikli na razočaranja, hehe). Ricky Rubio, koji je trebao u suprotnom smjeru, je bez obzira na sve svoje mane nemjerljivo bolji od Rosea. Da ne govorim o tome da bi Derrick potpuno maknuo loptu iz ruku Karl Anthony Townsa koji je već sada ima premalo. Tužna priča Toma Thibodeaua; u samo nekoliko godina je od avangarde među trenerima postao staromodni tvrdoglavac kao Byron Scott ili Sam Mitchell. Nadajmo se da mu ovakve stvari u budućnosti neće padati na pamet.

Latest Posts

NE PROPUSTITE