Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Anketa: Popovich uvjerljivo najbolji trener lige

Nakon ankete koju smo proveli putem naše Facebook stranice s pitanjem: “Tko je trenutno najbolji trener u NBA ligi?, odlučili smo vam donijeti malo više o trenerima kojima smatrate da su najbolji u svome poslu.

Prvo mjesto je zauzeo Gregg Popovich s 231 glasom, što je skoro 4 puta više od pratećeg Doc Riversa.

Gregg Popovich je rođen 28. siječnja 1949. godine u Indiani. Korijene vuče s ovih prostora, otac mu je imao srpske dok je majka imala hrvatske korijene. Pohađao je srednju školu Merrillvile, a potom je završio Air Force Academy (to bi se otprilike moglo shvatiti kao vojni fakultet). Diplomirao je na smjeru Sovjetske studije i u jednom trenutku je razmišljao o radu u obavještajnoj agenciji CIA.

Popovich je sve 4 godine na fakultetu proveo igrajući košarku za njih, da bi potom bio pomoćni trener iste ekipe 1973. godine. Tu poziciju je držao 6 godina, a za vrijeme te trenerske epizode školovao se u Denveru te je tako dobio diplomu magistra u tjelesnom odgoju i sportskoj znanosti. Zatim je 1979. dobio posao glavnog trenera na sveučilištu Pomona-Pitzer. Tijekom vođenja te ekipe iskoristio je sezonu 1985/86 da bude pomoćni trener na sveučilištu Kansas kako bi mogao učiti od velikog prijatelja, Larryja Browna.

Nakon još jedne sezone vođenja Pomona-Pitzera Popovich je dobio poziv tijekom sezone 1987/88 da bude pomoćni trener Larryju Brownu u San Antonio Spursima. Tu poziciju je izvršavao sve do 1992. godine nakon što je kompletan trenerski tim dobio otkaz od tadašnjeg vlasnika Reda McCombsa. Zatim je iste sezone postao pomoćni trener Donu Nelsonu u Golden Stateu .

Popovich se vratio u San Antonio 1994. godine, ovaj put u ulozi generalnog menadžera i potpredsjednika košarkaških operacija nakon što su Spursi promijenili vlasništvo. Prvi potez mu je bio potpisivanje Averyja Johnsona kako bi imao startnog playmakera ekipe. Nakon slabog starta Spursa u sezonu (omjer 3-15) Popovich je dao otkaz treneru Bobu Hillu i sebe stavio na poziciju glavnog trenera. U sezoni prepunoj ozljeda Spursi su imali katastrofalan omjer od 20 pobjeda i 62 poraza. Međutim, ti silni porazi su im pomogli u dobivanju prvog izbora drafta, budućeg Hall of Famera Tima Duncana. U tandemu s Davidom Robinsonom Popovich je u svojoj prvoj cijeloj sezoni došao do naslova prvaka 1999. godine.

Popovich se zatim odrekao uloge GM-a 2002. godine. Spursi ju još tri naslova osvojili pod vodstvom Popovicha, 2003. , 2005. i 2007. godine. Titulu najboljeg trenera je dobio dva puta, jednom 2003. godine a drugi puta 2012. godine. Prema svemu sudeći, i 2013. godine bi mu trebala pripasti ta nagrada.

Popovich je jedini aktivni trener koji se može pohvaliti s više od jednog NBA naslova. Isto tako je zanimljiv podatak da ima postotak od 67,5 pobijeđenih utakmica što ga stavlja na treće mjesto u povijesti NBA. Trenutno ima 1010 pobjeda u NBA ligi i ne sumnjamo kako će ta brojka rasti, ali hoće li mu porasti brojka od 4 naslova ćemo morati pričekati.

Latest Posts

NE PROPUSTITE