Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Anonimni GM: Želimo da se igrači trude i nesvjesno gube

Danas je za američki ESPN anonimni generalni menadžer jedne od NBA momčadi priznao ono što većina ekipa pokušava negirati, a to je da će ove sezone namjerno gubiti:

“Naša momčad nije dovoljno dobra da može pobjeđivati i to znamo. Zato ove sezone želimo razviti naše mlade igrače, dopustiti im da uče na svojim greškama – i dovesti nas u poziciju da uzmemo dobrog igrača na draftu. Najbolji način da to postignemo jest da gubimo puno utakmica. Ovaj draft je prepun potencijalnih All-Star igrača. Nekada, moj je posao i razumjeti važnost gubljenja.”

Jasno je da bi ova momčad, ukoliko bi tankirala, imala jako dobre šanse za jedno od prvih pet pickova na ovogodišnjem draftu, a time i šansu da ugrabi ovogodišnjeg najočekivanijeg igrača – Andrewa Wigginsa. Osim što je anonimni GM najavio kako će njegova ekipa namjerno gubiti utakmice, nadodao je:

“Znam da zvuči suludo, ali ako ste generalni menadžer kao ja, zadnje mjesto na kojem želite biti je u sredini. Postojala bi dva scenarija: Ili ćemo uspjeti ući u doigravanje i izgubiti u prvoj rundi ili ne ući u doigravanje i imati izbor na draftu između 11. i 14. mjesta. U svakom slučaju, ostati na sredini recept je za katastrofu.”

Iako se ne zna o kojem je generalnom menadžeru riječ, on tvrdi da je toga svjesna cijela uprava kluba, osim, naravno, igrača:

“Naš trener također razumije situaciju. Nije tajna što pokušavamo napraviti, a ne možemo lagati treneru i izgubiti njegovo povjerenje. Međutim, on je svjestan o čemu se radi i nismo mu zapravo niti morali reći. Ono što je teško jest čuvati to od igrača. Da pitate bilo kojeg igrača u NBA ligi trenutno, rekao bi da njegova ekipa ima šanse ući u doigravanje. To je dobro, jer želite da se trude dok igraju i da nesvjesno gube. Nikada nećete reći igraču da ne igra za pobjedu, ali zato ćete staviti na parket momčad koja nije dovoljno dobra da pobjedi.”

Teško je shvatiti kako je netko mogao ovakvo što izjaviti, pogotovo osoba koja je na poziciji na kojoj jest, ali time se potvrđuje samo jedna činjenica: NBA je, nažalost, prvo biznis, a tek onda košarka.

Latest Posts

NE PROPUSTITE