Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Antetokounmpo želi pobijediti SAD

Giannis Antetokounmpo pokorio je američki kontinent.
Rijetki su ne tako davne 2013. godine mogli očekivati da će 15. izbor drafta (jednog od lošijih u posljednjih nekoliko godina), koji je u ligu došao iz Filathlitikosa, osrednjeg kluba drugog razreda grčke košarke, u samo nekoliko godina ostvariti toliki napredak te postati jedan od najboljih igrača NBA lige.

Već sada je nositelj igre i glavno lice franšize Milwaukee Bucksa, ove je godine po prvi puta sudjelovao na All-Star utakmici, a sjajnu sezonu okrunio je i odabirom u drugu najbolju momčad lige.
Činjenica je da je Greek Freak jedan od fizičkih najdominantnijih igrača na svojoj poziciji. Sa svojih 211 centimetara i još nekoliko viška u rasponu ruku može igrati i braniti svih pet pozicija na parketu, ali izvan terena ovaj savršeno fini mladić do vrha nikad ne bi dogurao da nema tu svoju dozu sportske drskosti i samopouzdanja koje je još jednom pokazao u svojoj posljednjoj izjavi.

Naime, u nedjelju je, uoči prijateljskog susreta u Ateni, na kojem je sudjelovao veliki broj bivših i sadašnjih zvijezda grčke lige i reprezentacije, Antetokounmpo izjavio kako jedva čeka susret s reprezentacijom SAD-a:
Želim biti sljedeći koji će ih pobijediti. Znam da ćemo se negdje sresti, jedva čekam.”

Grčka je, inače, posljednja zemlja koja je u nekom službenom susretu svladala Amerikance. U polufinalu Svjetskog prvenstva 2006. godine u Japanu, Grci su predvođeni Vassilisom Spanoulisom (20) slavili sa 101-95. Pobjeda nad LeBronom Jamesom, Dwyaneom Wadeom, Carmelom Anthonyjem i ostalom kremom NBA košarke očito je previše izmorila Grke koji nisu uspjeli skupiti snage te su u finalu poraženi od Španjolske.
Bili su to zlatni dani grčke košarkaške reprezentacije koja se godinu dana ranije okitila naslovom europskog prvaka. Većina tih igrača na zalasku je svojih karijera, no grčka javnost svijetlo na kraju tunela vidi u novoj generaciji koju bi jako dugo godina na velikoj sceni trebao predvoditi upravo 22-godišnji Antetokounmpo.
Savršenom nizu SAD-a jednog dana mora doći kraj, a ostaje nam za vidjeti hoće li upravo Grci biti ti koji će se upisati u povijest kao reprezentacija koja je stala na kraj jednom od najdužih pobjedničkih nizova u povijesti kolektivnog sporta.

Latest Posts

NE PROPUSTITE