Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Anthony Davis: Ne želim samo jedan NBA naslov

Utakmica o kojoj ste mogli nešto “načuti” na društvenim mrežama između bivših igrača sveučilišta Sjeverne Caroline i Kentuckyja imala je mnogo sadašnjih NBA zvijezda u sebi, ali najveća od svih sjedila je na klupi Kentuckyja – to je naravno bio Anthony Davis. On nije ulazio u igru i negdje sat vremena nakon početka utakmice napustio je klupu te je iz dvorane ispraćen velikim ovacijama zbog svojih uspjeha u Kentuckyju. On je tu izgradio svoje ime i za to je vrlo zahvalan što se vidi iz njegovih riječi: “Fanovi u Kentuckyju su najbolji u sveučilišnoj košarci, najbolji koji su mene podržavali. Mislim da su na njihovom rangu još samo navijači Warriorsa u NBA ligi.”

Kada uđete u Kennedy biblioteku, koja je dio sveučilišta Kentucky od 1950. godine, prvo što vas dočeka je slika Davisa s raširenim rukama u uniformi Wildcatsa, slika koja datira još od prije četiri godine kada je Davis bio član Kentuckyja. Davisa na UK-u pamte prvenstveno kao velikana sveučilišta, zatim po njegovim spojenim obrvama (Unibrow) te naravno po tome što je on rođeni pobjednik. U godinu dana koledža osvojio je sve što se da osvojiti i krenuo u nova prostranstva NBA lige gdje se snalazi i bolje nego što su neki očekivali.

Kako vuče tu reputaciju pobjednika, za očekivati je i da ima stav pobjednika što dokazuje sve više, kako riječima tako i igrom. I zato, kada je upitan za titule u NBA ligi, Davis kaže: “Pobjede definiraju tvoj status velikana. Dobro, ne baš samo pobjede i pobjeđivanje ali to je barem 80% statusa velikana na najvećem nivou. Na kraju krajeva, ja ne želim jedan prsten, ja ih želim više, i oni uvijek pomažu u onim debatama desetinama godina kasnije kada se bude pričalo o velikanima ove lige i ove igre.”

Na igru Anthonyja Davisa ne treba trošiti riječi, radi se o vrhunskom defenzivcu i vrsnom napadaču koji je prošle godine završio kao četvrti u glasanju za MVP-a lige, a imao je fantastične brojeve – 24.4 poena, 10.2 skoka i 2.9 blokade. Možda bitnije od toga je njegov PER odnosno Player Efficiency Rating koji je bio uvjerljivo najbolji u ligi, a u povijesti bolji su samo bili Wilt Chamberlain, Michael Jordan i LeBron James. Stvarno odlično društvo koje možda oslikava u kojoj putanji točno treba da ide karijera Davisa, jer ćemo možda u tu grupu, uz neke druge igrače poput Larryja Birda ili Magica Johnsona, uvrštavati i Anthonyja Davisa.

Prvi put u postsezoni nije bio baš uspješan za Unibrowa jer su ih Warriorsi očistili, ali NBA analitičar Sekou Smith smatra da je Davis napravio sve što je mogao: “On je to stvarno pokidao. Warriorsi nisu mogli izaći na kraj s njim. Međutim, što je sljedeća prepreka? Ako je sada dovukao Pelicanse do playoffa, da li to treba očekivati na regularnoj bazi te da li sada treba očekivati skok do polufinala konferencije, pa čak i dalje.”

Davisov rezime izgleda sjajno – šampion na sveučilišnom nivou, zlatna medalja s Olimpijade i zlato sa Svjetskog Prvenstva u Španjolskoj. On sada očekuje barem jedan prsten i tako bi postao jedan od rijetkih osvajača tri najbitnije titule u košarkaškoj karijeri – zlato s Olimpijade, zlato sa Svjetskog Prvenstva, te NBA prsten. Sekou Smith sada kaže kako je vrijeme da se Davis odvoji od spektakularnih blokada i zakucavanja te fokusira na to da nosi svoj tim dalje i dalje. Sada ćemo, kako Smith dodaje, vidjeti da li će on stvarno igrati tako ili će on kao i njegov tim ići daleko ispod naših očekivanja.

Uz to, Sekou je naveo kako je vidio Davisa uživo u zadnjoj utakmici sezone protiv San Antonio Spursa gdje su Pelicansi potvrdili svoje mjesto u postsezoni, i da je to ono što navijači Pelicansa mogu očekivati od svoje najbitnije uzadnice: “Igrao je kao da je opsjednut. Znao je točno što je ovdje na kocki i po tome vidite da ima dobro shvaćanje toga što je i tko je u ovoj ligi Anthony Davis.”

Za kraj, par riječi od samog Davisa: “Samo par igrača se smatra odličnima iako nemaju prstena. Mislim da biti odličan znači raditi odlične stvari i ne može svatko reći da ima NBA prsten. A na kraju kada i ako pobijedite, onda ćete moći čuti kako kažu, kakav je Anthony Davis bio kao igrač? Odličan. Mnogo ljudi mi je reklo kako ima mnogo dobrih ali vrlo malo odličnih igrača u ovoj ligi. Ja želim da budem jedan od tih rijetkih.”

Latest Posts

NE PROPUSTITE