Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Anthony: ” OI su bile najbolji trening za novu sezonu “

Donosimo vam intervju sa NBA zvijezdom i èlanom Dream Teama iz Pekinga, Carmelom Anthonyem. U ovom razgovoru otkriva svoje doživljaje sa OI i govori o aktualnostima u njegovom klubu i NBA ligi opæenito.

Što tebi osvojeno olimpijsko zlato znaèi?

To veæ pokušavam èetiri godine, doæi do zlatne medalje. U Ateni 2004. smo osvojili broncu. Bilo je to dugo èekanje da doðemo do ove zlatne medalje. Stvarno mi je bilo super što sam dobio drugu priliku da odem tamo i da predstavljam svoju državu i da igram s deèkima s kojima sam igrao i trenirao protekle èetiri godine samo radi ovoga, radi zlata.

I ti i Michael Phelps ste iz Baltimorea. Da li si imao priliku gledati njegova natjecanja?

Otišao sam na neke njegove utrke, na èetvrtu i petu, ali nisam mogao na posljednju, osmu. Imali smo trening ili nešto slièno. Znao je on da ga ja pratim iz daljine. Ono što je on uèinio je povijest i  ja sebe smatram segmentom te povijesti ( samo zato jer sam ga gledao kako se natjeèe ).

Možeš li pojasniti razlike u politikama ekipe iz 2004. i ovogodišnje momèadi, koja je tražila da se igraèi za reprezentaciju vežu na tri godine?

Mislim da je stvaranje obaveze prema ekipi, na 3 godine, bolje nego stvaranje ekipe All-star igraca u tjedan dana i govoriti im kako da obrane èast svoje zemlje. Mislim da je ovo bio bolji naèin. Ne može se napraviti onako kako smo mi prošli put uèinili. Deèki poput mene, LeBrona i Wadea vezujuæi se na tri godine, su pokazali kako obvezati se na tako duži vremenski period nije loše u svrhu osvajanja olimpijskog zlata.

Sviða li ti se putovati po rodnom gradu, Baltimoreu, sa zlatnom medaljom?

Bilo je uzbudljivo. Biti ponovno ovdje, donijeti zlatno odlièje tamo gdje sam odrastao, je veliko uzbudenje. Donio sam je u svoj rekreacijski centar i pokazao je djeci i održao mali govor o tome što sam sve prošao da dodem do zlata. Dao sam im do znanja da sam i ja jednom bio jedan od njih i samo sanjao o tome da postanem NBA igraè, ali da nikada nisam imao san o osvajanju zlatne medalje na OI. I držanje te zlatne medalje u rukama je najbolja stvar.

SAD je imao relativno lagan put sve do finala protiv ekipe Španjolske. To je bila ekipa koju ste u pocetku pobijedili s èak 37 razlike, ali Španjolska je dala sve od sebe protiv vas u vašoj pobijedi 118 -107, za zlatno odlièje. Znaèi li više da do zlata doðete preko tako teške utakmice?

Na koji drugi naèin bi ste radije igrali finalnu utakmicu, nego na ovaj? Prije finala naša normala je bila po 20, 30 razlike. Ali sada smo znali da Španjolska neæe odustati. Znali smo to i znali smo u što se upuštamo. To je bila jedna od najaboljih utakmica u kojoj sam ja sudjelovao.

Što mislite o Nuggetsima u sljedeæoj sezoni?

Dobri smo. Dok god sam ja tamo, dobri smo. Imamo šanse za napraviti nešto. Imam osjeæaj kako æe ovo biti impresivna godina za Denver. Motivirani smo i želimo pokazati da, iako smo izgubili našeg najboljeg defanzivnog igraèa i dvostrukog osvajaèa nagrade za najboljeg obrambenog igraèa sezone, idalje možemo uspijeti.

Kako je bilo izgubiti Marcusa Cambya od Los Angeles Clippersa, pogotovo zato jer je Denver dobio samo opciju mijenjanja pickova druge runde 2010. i 10 milijuna dolara?

Bilo je teško. Najteže je bilo to što smo izgubili igraèa koji je dvije godine za redom bio najbolji defanzivni igraè lige, a za uzvrat nismo dobili ništa. To je bio najgori dio svega toga.”, Izjavio je Anthony. ” Igraèi se razmjenjuju i sele svaki dan,  takav je to posao, ali je još teže jer znamo samo da æemo u buduænosti imati drugi pick na draftu. Ali ne smiješ plakati nad prolivenim mlijekom. Sada je sve to gotovo i moramo nastaviti kao da se ništa nije dogodilo.

Allen Iverson može postati slobodan igraè krajem nadolazeæe sezone. Misliš li da bi mu ovo mogla biti zadnja sezona u Nuggetsima?

Nikada ne znate što se može dogoditi. Svašta se u ovom poslu može dogoditi. Ali ne možete znati što ni kad. Na nama je da se ne zamaramo s time i samo igramo košarku.

Kako je bilo trenirati s Olimpijskom ekipom?

Treninzi su nalikovali na utakmice. Mislim da su treninzi bili bolji, nego utakmice. Natjecati se s igraèima poput Dwyanea, Kobea i LeBrona i svih ostalih. Intenzitet koji je postojao na treninzima je bio odlièan i morate shvatiti koliko smo se zabavljali zapravo pomažuæi jedni drugima da napreduju. Mogu reæi da je bilo malo bolje od nekih olimpijskih utakmica koje smo odigrali.

Nakon završetka Igara u Pekingu, stalno su te zasipali s pitanjima o tome hoæeš li sudjelovati na Igrama u Londonu 2012. Imaš li stajalište o tome pitanju?

Ispitivali su me o Londonu još dok su trajale OI u Pekingu. Nadam se i otvoren sam za London. Samo su mi 24 godine.

Koliko je teže osvojiti olimpijsko zlato u usporedbi s onime kako je bilo prije?

Baš sam se o tome šalio s Mikeom ( Phelpsom ) kako je za njega svako natjecanje zlato. Dok mi moramo odigrati osam utakmica i pobijediti da doðemo do jednog zlata. Kao Amerikanac, odeš tamo i ne boriš se samo protiv suparnika, nego i protiv cijelog svijeta.

Brine li te možda moguæi umor od igranja toliko košarke ovog ljeta?

Ne. Gledam na to, kao za svo ovo vrijeme bi i onako trenirao. Ja sam samo imao najbolji trening moguæ u ljetno vrijeme.

Nema mnogo momèadi u kojima bi Dwyane Wade ulazio u igru s klupe. To naglašava tvoju misao o dobrom treningu.

Istina. To pokazuje talent kakav imamo.

Latest Posts

NE PROPUSTITE