Tuesday, April 16, 2024

ZADNJE OBJAVE

Arenas i Hamilton otpušteni iz svojih ekipa

Gilbert Arenas danas je saznao kako više nije èlan Orlando Magica dok je ista sudbina zahvatila i Richarda Hamiltona koji više neæe igrati za Detroit Pistonse. Naèini na koje su se ekipe riješile ovih igraèa ponešto se razlikuju.

Èelnici Magica iskoristili su novu stavku u nedavno dogovorenom kolektivnom ugovoru, tzv. amnesty clause koji im omoguæuje da otpuste jednog igraèa i tako si oslobode prostor pod salary capom. Tu su opciju iskoristili na Gilbertu Arenasu i tako se riješili njegovog ugovora visokog 61 milijun kroz tri godine, ali svejedno æe mu morati isplatiti dio novca.

Arenas sada odlazi u “bubanj amnestiranih igraèa” te svaka ekipa koja je ispod granice salary capa, odnosno koja za plaæe igraèa trenutno ima oznaèeno manje od 58 milijuna dolara, može poslati svoju ponudu za njega te ekipa koja ponudi najveæi ugovor potpisuje Arenasa. Ukoliko ga nitko ne potpiše, on æe nakon nekoliko dana postati slobodan igraè, no to se vjerojatno neæe dogoditi.

Uzmimo sada jedan primjer za objašnjenje plaæanja. Ukoliko neka ekipa potpiše Arenasa za 5 milijuna godišnje, tada æe Orlando morati platiti još 14 milijuna za njega ove godine jer je ugovorom za Orlando ove godine trebao primiti 19 milijuna. Ekipa koja ga potpiše normalno æe plaæati onoliko za koliko su ga potpisali, u ovom primjeru 5 milijuna dolara.

Što se tièe Hamiltona i Pistonsa, oni ga nisu amnestirali veæ su otkupili njegov ugovor koji vrijedi 25 milijuna dolara u sljedeæe dvije godine. Pistonsi neæe morati platiti taj cijeli iznos veæ samo dio, no za sada nije poznato koliko æe taj dio iznositi.

Hamilton je ovime postao slobodan igraè te može primati ponude drugih ekipa i sam odluèiti gdje æe nastaviti karijeru, dok Arenas nema pravo odluèivanja nego odlazi u ruke ekipe koja ga najviše plati.

Latest Posts

NE PROPUSTITE