Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Zašto je koš na visini od 305 cm?

Vjerojatno ste se puno puta zapitali zašto je obruè baš na visini od 305 cm. Veæina misli kako je to odreðeno sasvim sluèajno prije 113 godina kada je James Nasimith izmislio igru koja se danas zove košarka. No, prava istina je ta da je za sve kriv najpopulraniji sport u Americi – amerièki nogomet, u kojem je vratnica na visini od 305 cm.

Preteèa današnje košarke datira još iz vremena stare Grèke, a bila je prisutna i kod drevnih meksièkih naroda. U Europi, slièan sport zabilježen je u 14. i 15. stoljeæu u Francuskoj, a sredinom 19 st. u Njemaèkoj. Meðutim pravi poèetak košarke veže se uz 1891. godinu i Kanaðanina Jamesa Naismitha, koji je bio trener ragbi i boksaèke ekipe na sveuèilištu.

Na seminaru nastavnika tjelesnog odgoja osmislio je igru u 5 principa koja se kasnije razvila u sport poznat kao košarka. On je taj sport bio zamislio kao svojevrsno održavanje forme igraèa tijekom zimskih mjeseci kada su uvjeti za igranje ragbija bili vrlo loši. U prosincu, iste godine, Naismith je napisao prva košarkaška pravila (13 pravila koja su mijenjana i proširivana do današnjih dana). Za novu igru bila su potrebna dva koša podignuta na visinu od 10 stopa ili 305 cm. Cilj igre bilo je ubaciti loptu u koš s bilo kojeg mjesta na igralištu jednom ili dvjema rukama.

Kasnije se ispostavilo da je kod amerièkog nogometa, vodoravna vratnica upravo na visini od 10 stopa iliti 305 cm. U to vrijeme veæina igraèa bila je niže graðe, tako da je samo mali broj njih mogao dotaknuti vratnicu s obje ruke ili se onako iz vica objesiti na nju. Tako je Naismith došao na ideju da je tih 10 stopa idealna visina za visinu obruèa.

Naravno, crnim igraèima koji prirodno imaju bolji odraz, u tim godinama bilo je zabranjeno da treniraju zajedno sa bijelim igraèima i stoga Naismith nije niti imao pojma da je visina od 10 stopa kao stvorena za jumpere. Tako je košarka masovnim dolaskom crnih igraèa meðu obruèe poèetkom 60-ih godina postala atraktivnija, brža i ljepša. Uostalom da nema njihovih letova ka košu, neviðenih zakucavanja, košarka ne bi bila tako popularna.

Latest Posts

NE PROPUSTITE