Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Arnold “Red” Auerbach

Košarkaški trener koji je u svojoj karijeri trenirao Washington Capitols, Tri-Cities Blackhawks i Boston Celtics. Nakon povlaèenja iz trenerskog posla, obavljao je dužnost predsjednika i glavnog izvršnog (GM) u Celticsima do smrti. Kao trener, pobijedio je u 938 utakmica i osvojio 9 NBA prvenstava. Kao GM i predsjednik Celticsa osvojio je još 7 NBA naslova. Sveukupno 16 naslova u 29 godina i to ga èini jednim od najuspješnijih sportskih djelatnika u povjesti  profesionalnog sporta u Sjevernoj Americi.

Osim trofeja, Auerbacha æemo pamtiti  i kao zaèetnika moderne košarke. Preoblikovao je košarku iz igre pojedinca kojima je cilj samo zabijati u igru kojom dominira timski rad i èvrsta obrana, uvevši kontranapad kao moæno napadaèko oružje. Njegovom zaslugom, veliki broj igraèa je primljen u košarkašku Kuæu Slavnih, ali još važnije, Auerbach je bio od velike važnosti za rušenje rasnih barijeri u NBA-u; ušao je u povijest uzevši prvog afro-amerikanca Chuck Coopera na draft-u 1950. godine a 1964. godine bio je prvi koji je startao sa  pet crnih igraèa u petorci. Slavan po svom temperamentu, takoðer je bio vrlo poznat po paljenju  pobjednièke cigare u trenutku kada je mislio da je utakmica riješena, navike koja je postala kultni obièaj u Bostonu.

Zbog svojih uspjeha dobio je mnoga priznanja. 1967. godine, nagrada za najboljeg trenera, koju je on dobio 1965., preimenovana je u “Red Auerbach Trophy“. U Kuæu Slavnih primljen je 1969. godine.  1980. je proglašen najboljim trenerom u povjesti od strane profesionalnih košarkaških novinara, a 1981. izabran je za GM-a godine. Takoðer, Auerbach je izabran za jednog od 10 najveæih trenera u povijesti NBA-a, primljen je u Židovsku Kuæu Slavnih i poèašæen je umirovljenjem dresa sa brojem 2 u TD Banknorth Gardenu, domu Boston Celticsa.

Rane godine

Arnold Jacob Auerbach roðen je kao jedan od èetvero djece Marie i Hymana Aurebach. Hyman je bio ruski Židov, emigrant iz Minska, a Marie Auerbach, roðena Thompson, bila je Amerikanka. Otac je napustio Rusiju sa 13 godina. Par je posjedovao slastièarnicu i nakon nekog vremena krenuo u biznis sa èistionicama. Mali Arnold je proveo cijelo djetinjstvo u Williamsburgu, Brooklyn, igrajuæi košarku. Zbog svoje crvene kose i oštrog temperamenta brzo je dobio nadimak “Red”.

U vrijeme Velike krize, Auerbach jr. igrao je košarku za PS 122 i srednju školu Eastern District, ali zbog niskog rasta i problema s astmom nikada nije bio naroèito uspješan. Njegov jedini uspjeh u to vrijeme bio je izbor za drugi tim All-Brooklyna. Nakon mature 1935. Auerbach je planirao poèeti sa baviti trenerskim poslom. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja, zbog relativno loših ocjena, Bill Reinhart iz sveuèilišta Geore Washington prima ga u košarkaški program. Auerbach postaje istaknuti košarkaš i diplomira 1941. godine. Tih godina Auerbach poèinje shvaæati važnost kontranapada, cijenivši koliko je moæan i brz napad sa tri igraèa protiv dva obrambena igraèa koji se vraæaju unazad.

Prve godine treniranja (1941-1950)
1941. godine Auerbach poèinje trenirati košarkaše St.  Albans škole i srednje škole Roosewelt. Dvije godine kasnije ulazi u amerièku mornaricu na tri godine, trenirajuæi mornarièku košarkašku ekipu u Norfolku. Tamo je zapeo za oko milijunašu Mike Ulineu koji ga angažira kao trenera Washington Capitolsa u novoosnovanoj BAA, prethodniku NBA-a.

U sezoni 1946-47, Auerbach vodi protu-napadaèki orijentiranu ekipu graðenu oko rane BAA zvijezde Bones McKinneya i raznih bivših mornarièkih igraèa do 49-11 omjera pobjeda i poraza, ukljuèujuæi i 17 utakmica bez poraza, što je bio rekord lige do 1969. U doigravanju su poraženi od strane Chicago Stagsa u šest utakmica.

Iduæe godine Capitolsi imaju omjer 28-20, ali bivaju eliminirani u pripetavanju za ulazak u doigravanje.  1948-49 BAA sezone, Capsi pobijeðuju prvih 15 utakmica (još uvijek rekord) i završavaju sezonu sa 38-22. Ekipa dolazi do BAA finala, ali gube od Minneapolis Lakersa, koje je vodio George Mikan, èlan Kuæe Slavnih. Slijedeæe sezone BAA i suparnièka National Basketball League (NBL) spajaju se u NBA i Auerbach smatra da je vrijeme za promjene u ekipi. Vlasnik Uline odbija prijedlog i Auerbach daje ostavku.

Nakon toga Auerbach dolazi u kontakt sa Benom Kernerom, vlasnikom Tri-Cities Blackhawksa. Dobivši zeleno svjetlo da izgradi ekipu iz temelja, Auerbach mijenja više od 24 igraèa u samo šest tjedana i obnovljeni  Blackhawksi napreduju, ali ipak sezonu 1949-50 završavaju sa omjerom 28-29. Kad Kermer mijenja Auerbachovog najdražeg igraèa Johna Mahnkena, ljuti Auerbach ponovo daje ostavku.

Rane godine (1950-1956)
Prije poèetka sezone 1950-51, Auerbacha kontaktira Walter Brown, vlasnik Boston Celticsa. Brown je oèajnièki pokušavao preokrenuti stvari u Celticsima koji su godinu ranije završili s omjerom 22-46. Tako, još uvijek mladi, ali iskusan Auerbach postaje trener Bostona. Na draftu 1950. Auerbach je uèinio nekoliko zapaženih poteza. Najprije je, sad veæ legendarno, izgrdio èlana Kuæe Slavnih, Boba Cousya, prinovu sa New Englanda, èime je razbjesnio Bostonove navijaèe, nazvavši ga “lokalni yokel” i razmetljivcem. Potom je uzeo Chuck Coopera, prvog crnog igraèa koji je izabran na draftu od strane NBA ekipe. S time, Auerbach, uspješno razbija rasna ogranièenja u profesionalnoj košarci.

Te godine okosnicu ekipe èine Ed Macauley, èlan Kuæe Slavnih, Auerbachov stari ljubimac McKinney i igraè od kojeg se nije previše oèekivalo, Bob Cousy. Cousy je odbio pojaviti se u klubu koji ga je izabrao na draftu, Blackhawksima, njegov iduæi klub Chicago Stags odustaje i tako završava u Celticsima. Na krilima Auerbachove taktike bazirane na polu-kontrama i kontrama, Celticsi imaju omjer 39-30, ali gube u doigravanju 1951. od New York Knicksa. Meðutim, odnos izmeðu Auerbacha i Cousya se popravlja kad trener uvidi da se “Hudini iz Hardwooda” razvija u prvog velikog organizatora igre u NBA-u.

1951-52. sezone Auerbach bira fenomenalnog igraèa na draftu, èlana Kuæe Slavnih, Billa Sharmana. Sa strijelcem Macaueyem, vrhunskim dodavaèem Cousyem i novom mladom nadom Sharmanom, Auerbach ima temelj na kojem gradi nabrijanu protu-napadaèku košarku. Od ostalih pridošlih igraèa treba izdvojiti Franka Ramseya i Jima Loscutoffa. Od te godine pa sve do 1956. uspijevaju uæi u doigravanje, ali ne i osvojiti naslov. U stvari, Celticsi su èesto u doigravanju pucali pod pritiskom skupivši skromnih 10-17 u tom razdoblju. Cousy je to objasnio ovako:”Bili smo preumorni pri kraju utakmice i nismo mogli doæi u kontakt s loptom“. Kao rezultat toga, Auerbach je odluèio potražiti obrambeno orijentiranog visokog igraèa koji je dobar u skoku, može zapoèeti kontranapad i biti onaj koji može odluèiti utakmicu.

Dinastija (1956-67)
Prije drafta 1956. godine, Auerbachu je zapeo za oko obrambeno jaki centar Bill Russell. Preko zamjene igraèa na dan drafta šalje Macauleya i novaka Cliffa Hagana u St. Louis Hawks za Russella koji æe postati èlan Kuæe Slavnih. Na istom draftu, Boston uzima krilo Toma Heinsohna i beka K.C. Jonesa, takoðer dva buduæa èlana Kuæe Slavnih. Stavljajuæi naglasak na timsku igru i  jaku obranu radije nego na napad, Auerbach tjera svoje igraèe da igraju èvrstu obranu i time tjeraju protivnike na greške što njima omoguæava lagane koševe iz kontranapada. Krilo Tom Sanders se prisjeæa kako su Celticsi èesto bili jedna od najspremnijih i najèvršæih ekipa u ligi.

Predvoðeni svojim najboljim obrambenim oružjem, Russellom, Celticsi su tjerali protivnike na šuteve s veæe udaljenosti od koša i time smanjili njihov postotak uspješnosti. Promašaji su èesto pokupljeni od strane, mašine za skokove, Russella koji bi tada dodavao loptu vrhunskom organizatoru kontre, Cousyu, ili bi sam odigrao dodavanje preko terena svojim brzim suigraèima za lagana polaganja ili zakucavanja. Auerbach je èesto naglašavao potrebu za kvalitetnim rješenjima s klupe poput Franka Ramseya i Johna Havliceka, koji postaje jedan od prvih pravih “šestih igraèa” u ligi, ulogu koju je kasnije preuzeo Don Nelson. Auerbachov recept se pokazao razarajuæi za protivnike. Od 1956. do 1966., Celticsi su osvojili 9 od 10 prvenstava. To ukljuèuje 8 uzastopnih naslova šta je najduži niz u sjevernoamerièkom profesionalnom sportu. Tu je i 6 pobjeda u finalu protiv LA Lakersa koje su predvodili èlanovi Kuæe Slavnih Elgin Baylor i Jerry West. Možda i najveæi dokaz snage Bostona iz tog vremena je èinjenica da jedan od najboljih strijelaca i skakaèa u povijesti NBA, Wilt Chamberlain nije imao šanse doæi do prstena protiv njih.

Osim Auerbachova poticanja na timsku igru, ono šta æe ostati zapamæeno je i to da nikada nisu imali dominantnog strijelca. Na primjer, u sezoni 1960-61. Celticsi su imali 6 igraèa sa prosjekom od 15 do 21 koš po utakmici i niti jedan nije bio u top 10 strijelaca lige. Auerbach je takoðer èvrsto vjerovao u razbijanje rasnih predrasuda u NBA-u. 1964. je poslao na teren prvu petorku koju su saèinjavali samo crni igraèi: Russell, Naulls, Sanders, Sam Jones i KC Jones.

Auerbach je napravio iduæi korak naprijed 1966-67. sezone kad je odstupio s mjesta trenera nakon 9 titula u 11 godina i postavio Russella za trenera. Kao trener je bio neustrašiv i kratkih živaca zbog èega je èesto bio u sukobu sa sucima. Platio je najviše kazni i najviše puta bio izbaèen od svih trenera u povijesti NBA-a.

Sve u svemu, vodio je svoje igraèe do 9 naslova i bio usko vezan uz 4 igraèa: Russell, Sharman, Heinsohn i KC Jonesa koji su osvojili još 7 naslova kao treneri. Svi osim Sharmana su to uspijeli sa Celticsima. Sharman je doveo Lakerse do naslova prvaka. On æe kasnije postati jedan od tri osobe koja je u Kuæu Slavnih ušla kao igraè i kao trener. 9 igraèa koji su igrali za Auerbacha su èlanovi Kuæe Slavnih: Ramsey, Cousy, Sharman, Heinsohn, Russell, K. C. Jones, Havlicek, Sam Jones i Bailey Howell. Tu treba spomenuti i  Don Nelsona koji je igrao samo posljednju sezonu pod Auerbachovim vodstvom, ali utjecaj na Dona je bio velik. Nelson æe kasnije biti prikljuèen Auerbachu kao jedan od 10 najveæih trenera u povijesti NBA-a. Teško æe netko od trenera doæi do Auerachovih brojeva kao trener i mentor.

General manager (1967-1984)

Prije poèetka sezone 1966-67. Auerbach je najavio svoje povlaèenje s pozicije trenera i imenovao svog nasljednika, Bill Russella. Russell je preuzeo ekipu kao trener-igraè i time postao prvi afro-amerikanac trener NBA ekipe. Dok je njegov uèenik vodio Celticse do još dvije titule, 1968. i 1969. godine, Auerbach je odluèio pomladiti Celticse i u tome uspio kroz odliène izbore na draftu. Izmeðu ostalih sa drafta je doveo i buduæe èlanove Kuæe Slavnih: Davea Cowensa, Jo Jo Whitea, Paula Westphala i Dona Chaneya.

S novom ekipom voðenom od strane Auerbachova ex-igraèa Tom Heinsohnom, bivšim “šestim igraèem” Havlicekom i ovim mladiæima Celticsi su osvojali Atlantic diviziju od 1972 do 1976, a NBA prvenstvo 1974. I 1976. U to vrijeme Auerbach je doveo veterana centra Paul Silasa i ex-ABA zvijezdu Charlie Scotta.

Meðutim, ni Auerbach nije mogao zaustaviti lošije razdoblje s kraja 70-tih. Nakon umirovljenja Havliceka 1978. Celticsi su imali omjer 61-103 u iduæe dvije sezone. 1979. Bostonu se opet nasmiješila sreæa kad je Auerbachu zapeo za oko mladi talentirani sveuèilištarac Larry Bird. Mada je znao da æe ga trebati èekati godinu dana, svejedno ga je izabrao na draftu 1978. godine. Auerbach je odmah osjetio da æe briljantni i vrijedni  Bird biti kamen temeljac na kome æe graditi novu generaciju Bostona.

Auerbach 1980. godine èini još jedan izvrstan potez. Uspio je uvjeriti Golden State da mjenja treæi izbor na draftu i buduæeg èlana Kuæe Slavnih, Roberta Parisha za prvi izbor drafta Joea Barrya Carrolla, koji je imao sasvim prosjeènu NBA karijeru. Treæim izborom uzima igraèa kojeg je najviše htio na draftu, Kevina McHalea, naravno, još jednog èlana Kuæe Slavnih.Visoka trojka Parish-McHale-Bird s vremenom postaje jedna od najboljih visokih trojki u povijesti lige. Od ostalih treba spomenuti M.L. Carra, playa veterana Natea Archibalda i Geralda Handersona. Kasnije su se prikljuèili Dennis Johnson i Danny Ainge. Auerbach bira Billa Fitcha za novog trenera koji je poveo preporoðene Celticse do naslova prvaka 1981. godine. Drugi Auerbachov uèenik, K.C. Jones nastavlja posao i 1984. uzima još jednu titulu.

Predsjednik i dopredsjednik (1984-2006)
Auerbach daje ostavku na mjesto GM 1984. godine i postaje najprije predsjednik , a poslije dopredsjenik Boston Celticsa. Kad su Celticsi uzeli titulu 1986., to je bila Auerbachova 16-ta, neviðen uspijeh u NBA-u. Meðutim, iduæih godina nesreæe pogaðaju Boston. Osjeæajuæi da Celticsi iz 80-tih trebaju svježu krv, Auerbach mijenja Hendersona za drugi izbor drafta sa kojim uzima Lena Biasa 1986-te, ali samo dva dana kasnije Bias umire zbog predoziranja kokainom. Nekoliko godina kasnije (1993. godine) Reggie Lewis iznenada umire.  Celticsi nisu došli do finala nakon toga niti jednom do Auerbachove smrti.

U jednom intervju Auerbach priznaje da je izgubio interes za voðenje ekipe negdje poèetkom 90-tih. Radije je uživao u svojim cigarama i prisjeæanju na prošle dane. Ostao je kao predsjednik do 1997, potom dopredsjednik do 2001 i opet predsjednik što je obnašao do svoje smrti.

Privatni život
Auerbach je bio jedno od èetvero djece Amerikanke Marie Auerbach i ruskog Židova Hymana Auerbacha koji su živijelu u Brooklynu. Njegov èetiri godine mlaði brat Zang, je bio priznati animator i karikaturist u Washington Starsu.  S Dorothy Lewis Red se oženio u proljeæe 1941. godine. Imali su dvije kæerke, Nancy i Randy.

Auerbach je bio poznat po svom pušenju cigara. Sa svojim pobjednièkim cigarama uspio je stvoriti kult u Bostonu 60-tih. Restorani po gradu su imali natpise: “Zabranjeno pušenje cigara i lula za sve, osim za Red Auerbacha“. Auerbach je bio poznat i po svojoj ljubavi prema kineskoj kuhinji. U intervju prije smrti objasnio je da od 50-tih kineska kuhinja je bila najpraktiènija prehrana. U to vrijeme ekipe su putovale redovnim linijama i u gustom rasporedu utakmica tako da hranjenje teškom ne-kineskom hranom je bio gubitak vremena i poveæavao moguænost pojave muènina kod putovanja. S vremenom je toliko zavolio tu kuhinju da je èak postao i suvlasnik kineskog restorana u Bostonu.

Usprkos žestokom temperamentu, Auerbach je bio vrlo popularan kod svojih igraèa. Prisjetio se svog 75-og roðendana kad se pojavilo 45 njegovih bivših igraèa, a kad je napunio 80., na roðendan je došla njegova “žrtva” iz  60-tih Wilt Chamberlain, što ga je posebno razveselilo.

U intervju danom ESPN-u izabrao je, po njemu, najbolju ekipu u povjesti: Russell, Pettit, Baylor, Robertson i West. Kao šestog je izabrao, naravno, Havliceka. Šta se tièe najboljih košarkaša u povijesti tu je bilo malo promjena: Russell, Bird, Magic, Abdul-Jabbar, Jordan i Robertson.

Smrt
28.10.2006., Auerbach umire od srèanog udara. Povjerenik NBA-a, David Stern je rekao:”Praznina nastala njegovom smræu, neæe nikada biti popunjena.” Bivši igraèi Russell, KC Jones, Havlicek i Bird kao i protivnici West, Riley i Wayne Embry svi su se složili da se radilo o jednoj od najveæih liènosti u NBA povijesti. Pokopan je u King David Memorial Gardens / National Memorial Park, Virginia 31.10.2006.

Tijekom 2006-07. sezone Auerbach se pojavio posthumno u seriji NBA reklama gdje govori o 3 na 2 situacijama i skokovima. Kao naèin da pokažu koliko je znaèio za sport u Bostonu, Boston Red Soxi su odali poèast Auerbachu 20.04.2007. na utakmici protiv NY Yankeesa noseæi zeleni dres i na njemu repliku Celticsove šampionske zastave.

Prije prve Bostonove utakmice prvenstva protiv Washingtona, njegov potpis je službeno stavljen na parket blizu centra imenujuæi igralište “Red Auerbach Parquet Floor“. Ceremoniji su prisustvovali njegova kæerka Randy i nekoliko Celticsovih legendi.

Ostavština
Izmeðu Auerbachovih uspjeha tijekom 20 godina profesionalnog bavljenja trenerskim poslom treba izdvojiti 11 naslova prvaka Istoène divizije (ukljuèujuæi 9 zaredom 57-65), 11 nastupa u finalu (10 zaredom 57-66) i 9 naslova NBA prvaka. Sa ukupno 16 naslova u 29 godina kao trener, GM i predsjednik, Auerbach je najuspješniji djelatnik u NBA povijesti. Njegova je velika zasluga u stvaranju nekoliko generacija prvaka u Bostonu. Najveæa s prvom dinastijom predvoðenom Bill Russellom koja je osvojila do sada nedohvatljivih 8 naslova zaredom.

Uz èinjenicu da se radilo o velikom treneru treba spomenuti da je bio i veliki mentor. Nekoliko igraèa koje je trenirao postali su i sami veliki treneri. Russell je osvojio dva naslova odmah nakon Auerbacha, Heinsohn dva u 70-ima, KC Jones dva u 80-tima i Bill Sharman koji je trenirao Lakerse 1972. godine i odveo ih do prvog naslova. Treba spomenuti i šestog èovjeka Dona Nelsona koji je imao vrlo uspješnu trenersku karijeru i koji se prikljuèio svom mentoru kao jedan od najveæih 10 trenera u povijesti.

U Auerbachove èast Celticsi su umirovili dres sa brojem 2 i imenom AUERBACH, u znak sjeæanja na drugog najvažnijeg èovjeka u Bostonovoj povijesti, odmah iza osnivaèa Waltera Browna, u èiju èast je umirovljen dres sa brojem 1 “BROWN“.

Arnold “Red” Auerbach Award
Da bi na još jedan naèin dali poèast ovom velikanu, Celticsi su odluèili davati nagradu Arnold “Red” Auerbach Award. Radi se o godišnjoj nagradi koja se daje igraèu koji “najbolje oslikava duh i znaèaj onoga šta Celticsi predstavljaju. Nagrada je imenovana u èast legendarnog trenera, GM i predsjednika organizacije, “Arnold ‘Red’ Auerbacha”.

Dobitnici nagrade:
2006-Paul Pierce
2007-Al Jefferson
2008-Kevin Garnett
2009-Ray Allen

OSOBNI KARTON:
Ime: Arnold Jacob
Nadimak: Red
Prezime: Auerbach
Roðen: 20. rujan 1917. Brooklyn, New York
Smrt: 28.listopad 2006.
NBA naslova: Devet
Klubovi: Washington, Tri-Cities i Boston

Latest Posts

NE PROPUSTITE