Artest dobitnik nagrade Kennedy Citizenship

Krilni košarkaš Los Angeles Lakersa Ron Artest (31) dobitnik je nagrade Kennedy Citizenship koja se dodijeljuje NBA igraèu ili treneru za svoj izniman doprinos i predanost zajednici.

Nagrada nosi ime drugog komesara NBA lige Jamesa Waltera Kennedyja, a prvi je put dodijeljena sezone 1974/75. Njen dobitnik tada je bio Wes Unseld. Artest je ove godine slavio u konkurenciji Marcusa Cambyja (Portland), Dwighta Howarda (Orlando) i Kylea Korvera (Chicago).

Nagradu zaslužio svojim promoviranjem svjesnosti o mentalnom zdravlju. U tu se svrhu pojavio i pred Kongresom, a na aukciju je dao i svoj NBA prsten prvaka osvojen prošle godine, skupivši na taj naèin 650.000 dolara.

“Ron osjeæa takvu strast prema cijeloj stvari i demonstrirao je ulogu voðe, pa je stoga bio savršen izbor za ovakvu prestižnu nagradu”, komentirao je Doug Smith, predsjednik Udruge profesionalnih košarkaških novinara (PBWA) koja nominira kandidate i onda izabire pobjednika.

PBWA broji ukupno 150 novinara koji prate NBA ligi na svakodnevnoj bazi i koji se izražavaju bilo putem novina, magazina ili interneta.

Prošlogodišnji dobitnik ove nagrade je Samuel Dalembert, a kroz povijest su ju osvojile velièine poput Juliusa Ervinga (1982/83), Isiaha Thomas (Detroit), Magica Johnsona (1991/92) ili Joea Dumarsa (1993/94).