Sunday, December 10, 2023

ZADNJE OBJAVE

Arvydas Sabonis pretrpio srèani udar

Arvydas Sabonis (46) i dalje leži na odjelu Intenzivne njege Sveuèilišne bolnice u Kaunasu, kamo je stigao u utorak naveèer nakon pretrpljenoga srèanog udara tijekom košarkaškog rekreiranja.

Njegovo je stanje trenutaèno vrlo dobro, izjavio je šef lijeènièkog tima koji se brine o najveæemu litavskom košarkašu i sportašu uopæe svih vremena. Uz pravilnu rehabilitaciju, tretman i preventivu, nada se dr. Remigijus Žaliunas, nekadašnji æe legendarni centar i ubuduæe moæi igrati košarku.

“Ne morate uopæe sumnjati. Arvydas je èovjek koji živi za košarku i sigurno æe je, kao pravi sportaš, ponovno zaigrati. Želim samo naglasiti da je teško predvidjeti trajanje procesa oporavka. Kada on bude završio, mislim da problema neæe biti. Naravno, valja znati da opasnost ponavljanja infarkta uvijek postoji”, rekao je dr. Žaliunas.

Sabonis æe na Intenzivnoj njezi preležati još cijelu srijedu, dok bi u èetvrtak trebao biti prebaèen na drugi odjel.

Žaliunas je potvrdio da po Sabonisovu dolasku u bolnicu nije bilo previše dramatièno, jer da takvih operacija na odjelu godišnje ima oko sedam tisuæa. Poanta je samo u tome da, ovisno u fazi u kojoj je unesreæeni zatražio lijeènièku pomoæ, takve traume imaju za posljedicu 20-25% smrtnih sluèajeva meðu pogoðenima.

Moguænosti da se srèani udar, ili preciznije reèeno infarkt miokarda, predvidi, rekao je dr. Žaliunas, i dalje ne postoje. Sve skupa, može se reæi da je 221 centimetar visoki i najviši èlan Košarkaške kuæe slavnih imao sreæe.

“Meðu svim dobrim vijestima, najbolja je ona da sam još uvijek živ”, rekao je Sabonis u izjavi koju je prenio web-portal Denia.lt.

Latest Posts

NE PROPUSTITE