Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Atlanta Hawks

Neki novi vjetrovi pušu u gradu Coca-Cole, barem što se košarkaškog ponosa grada tiče. Velika je novost i ugodno iznenađenje jeftina i mlada momčad Atlante Hawksa, u kojoj nijedan igrač nije preplaćen ni centa što je prethodnih godina bio slučaj.

Hoće li zaokret u poslovanju franšize, stvaranje novog identiteta i pokušaj bijega iz mediokritetstva donijeti i bolje rezultate Hawksima vrijeme će pokazati.

Trenutni roster za sezonu 2013./14.:

Pero Antić, Gustavo Ayon, Elton Brand, Al Horford, Paul Millsap, DeMarre Carroll, Jared Cunningham, John Jenkins, James Johnson, Kyle Korver, Shelvin Mack, Louis Williams, Jeff Teague, Mike Scott, Dennis Schroder

Došli:
Pero Antić, Gustavo Ayon, Elton Brand, Paul Millsap, DeMarre Carroll, Denis Schroder, Jared Cunningham

Otišli:
Josh Smith, Ivan Johnson, Zaza Pachulia, Johan Petro, DeShawn Stevenson, Devin Harris, Anthony Tolliver, Dahntay Jones, Jannero Pargo

U NBA ligi najgore je biti osrednji. Ako si odličan bit ćeš nagrađen borbom za titulu, a ako si loš biti ćeš nagrađen visokim draft pickovima, a ako si osrednji nemaš ni jedno ni drugo, i tako životariš iz sezone u sezonu i osjećaš se kao da trčiš u mjestu. Trčanje u mjestu je pravi izraz za posljednjih šest sezona Atlante Hawksa. Momčad, uglavnom sastavljena od preplaćenih zvijezda, u svih je šest sezona izborila doigravanje ali ni jednom nije otišla dalje od druge runde, a isto se ponovilo prošle sezone kada su u prvoj rundi (doduše nakon solidnih igara) izbačeni od Indiana Pacersa.

Generalni menadžer Hawksa Danny Ferry uspio je počistiti financijski nered, osloboditi gomilu prostora unutar salary capa i ovo ljeto Atlanta je dočekala kao glavni kandidat za potpisivanje barem jednog kapitalca od dvojca Chris PaulDwight Howard, ali ugledi i potencijali ostalih franšiza ipak su bili snažniji od zova šuškavih novčanica i franšize u rebuildingu. Ostavši bez primarnih meta, Hawksi su morali popuniti roster, budući da su na njemu imali samo četvoricu igrača s garantiranim ugovorima, pa je ovoga ljeta bilo jako prometno kod njih.

Morali su se u Atlanti zadovoljiti utješnom nagradom u vidu Paula Millsapa koji je kao slobodan igrač došao iz Utah Jazza. Millsap je krilni centar, zamjena za Josha Smitha (koji je preselio u Detroit), i zajedno s Alom Horfordom činit će udarni dvojac pod obručima. Priča o Millsapu ide otprilike ovako: neće vas oduševiti atleticizmom i raznovrsnom obranom kao Smith, ali u sjeni će odraditi prljavi posao u obrani, bit će efikasan kao druga ili treća napadačka opcija, igra sjajno licem prema košu i zahvalan je timski igrač ali s visokom individualnom vrijednošću. Uopće nije loše za nekoga tko je plaćen samo 19 milijuna dolara za dvije sezone. Apsolutno glavna krađa ljetnog prijelaznog roka.

Hawkse su od visokih igrača napustili starosjedioc Zaza Pachulia i Ivan Johnson, a nova lica su Elton Brand, Gustavo Ayon i Pero Antić. Brand će ovoj momčadi donijeti prijeko potrebno iskustvo i širinu rotacije jer može jednako dobro igrati na poziciji 4 i 5. Ayon je klasični centar, izvanredan skakač, zahvalan obrambeni igrač koji je dominirao ovoga ljeta na američkom prvenstvu i vodio je svoj Meksiko do naslova. Antić je bez NBA iskustva, ali može biti koristan ponajprije u postavljanju blokova, u pick and pop akcijama i šutiranju trica, ali vidjet ćemo kako će se prilagoditi NBA uvjetima. Spomenimo da su na ovogodišnjem draftu Hawksi osvježili također centarsku liniju s dva mlada igrača koja su proslijeđena u Europu na “usavršavanje”. Radi se o Mikeu Muscali i Lucasu Nogueiri.

I dok su centarske pozicije Jastrebova odlično popunjene to nije slučaj s pozicijom niskog krila. Drugu godinu uzastopno tu će poziciju okupirati po stilu igre više šuter Kyle Korver, i novo lice DeMarre Carroll. Carroll je sjajan energy guy zadužen prvenstveno za obranu ali imat će Hawksi velikih problema kada budu morali braniti vrhunske igrače poput Jamesa ili Duranta jer ni Korver ni Carroll to ne mogu raditi na visokom nivou. Korver je pouzdan igrač u timskoj obrani ali je loš u obrani 1 na 1, i kada Carroll bude na klupi Hawksi bi mogli biti u nevolji.

Ništa bolja situacija, barem što se obrane tiče nije ništa bolja situacija ni na bekovskim pozicijama koje popunjavaju undersized igrači. Na poziciji beka šutera trebao bi počinjati John Jenkins, mlada nada Atlante, kvalitetan spot-up šuter ali skroman defenzivac. Nakon oporavka od ozljede njegova zamjena i šesti čovjek Hawksa bit će Lou Williams koji je svoju vrijednost pokazao i lani. Dok je Lou bio zdrav i igrao, igrali su i Hawksi, a njegovom ozljedom Hawksi su izgledali poprilično destabilizirano, posebno u napadu. Zdravi i spremni Lou Williams koji podsjeća na light verziju Allana Iversona će opet biti kandidat za najboljeg šestog igrača lige.

Jeff Teague nakon dugih pregovora i neizvjesne situacije ipak je ostao Jastreb i očekuje se njegov daljnji razvoj i napredak na poziciji razigravača. Igrač na kojega ćemo trebati obratiti pozornost jest rookie na poziciji razigravača Dennis Schroder. Tamnoputi Nijemac je izvrstan dribler i asistent posebno iz pick and rolla i igrač sa sjajnim pregledom igre. Njegov stil igre neumoljivo podsjeća na stil Rajona Ronda.

Velike igračke promjene pratila je i promjena na klupi. Glavni trener više nije Larry Drew, već Mike Budenholzer. Coach Bud, kako mu tepaju, bio je punih šesnaest godina pomoćnik Greggu Popovichu u Spursima i za vjerovati je kako će stil igre i koncept momčadi Spursa nastojati u velikoj mjeri primijeniti i na primjeru Atlante.

Očekujemo da će Hawksi ove sezone igrati napadačku, oku ugodnu košarku, što uopće ne treba čuditi jer imaju stvarno raznovrstan arsenal oružja i kvalitetne napadače na svim pozicijama. Napad će se najviše vrtjeti oko Horforda i Williamsa, a onda i Millsapa. U obrani bi mogli imati problema jer postoji nesrazmjer između unutrašnje i vanjske obrane. Centarska linija na čelu s Horfordom će sasvim sigurno odlično odraditi svoje defenzivne zadatke, ali pitanje je koliko će moći pokrpati  slabosti i manjkavosti vanjske linije, koja bi svoj doprinos u obrani trebala dati snažnim presingom na loptu jer sva četvorica bekova to mogu raditi jako dobro.

Prognoza: U Atlanti više ne stanuje puno zvučnih imena ali ova momčad je spremna izboriti mjesto u doigravanju.

Ekipa Atlante unatoč brojnim izmjenama u ekipi ponovno ima momčad za doigravanje, no ponovno nemaju dovoljno kvalitete da ondje nešto više naprave. Možda će u sljedećim sezonama razvojem igrača i dovođenjem ponekog pojačanja postati momčad za više dosege, no to trenutno nisu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE