Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Atlanta Hawksi umirovili dres Peteu Maravichu

Veliki Pete Maravich zaradio je novo priznanje za svoju iznimnu NBA karijeru.

Naime, na poluvremenu utakmice između Atlanta Hawksa i Cleveland Cavaliersa, napravljena je ceremonija na kojoj je svečano umirovljen dres s brojem 44, kojeg je, u vrijeme dok je igrao u Atlanti, nosio popularni Pistol Pete. Sedmerostruki All-Star je u tom dresu proveo četiri sezone te je u preko tristo nastupa po susretu ubacivao 24,3 poena.

Nakon Hawksa, nastupao je za New Orleans Jazz, franšizu koja se 1979. godine preselila u Salt Lake City. Zanimljivo je da su momčad koja trenutno igra u New Orleansu (Pelicansi) i momčad koja je naslijedila ondašnje Jazzere (Utah), obje umirovile dres s brojem 7, kojeg je tih godina nosio Maravich. Karijeru je završio u Boston Celticsima.

1987. godine uvršten je u košarkašku kuću slavnih u Springfieldu. Preminuo je u siječnju 1988. godine, u 40. godini života, a iza sebe je ostavio suprugu Jackie i sina Josha, koji su održali govor na sinoćnjoj ceremoniji.

Maravich se tako pridružio odabranom društvu čiji dresovi krase strop Philips Arene u Atlanti.

Hawksi su dosad umirovili Boba Pettita (9), Dominiquea Wilkinsa (21), Loua Hudsona (23) i Dikembe Mutomba (55), dok je dres s brojem 40 povučen iz korištenja 2005. godine, nakon smrti Jasona Colliera, igrača koji ga je u tom trenutku nosio.

Posljednji igrač koji je nosio Pistol Peteov broj 44 bio je Ivan Johnson u sezoni 2012./13.

Latest Posts

NE PROPUSTITE