Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Balkan Inc. Tjedan 1

Kao što nam i nova NBA sezona sa sobom donosi neke novitete, tako vam ih donosi i NBACro.com. Jedan od noviteta bit će i rubrika “Balkan Inc.” u kojoj ćemo kolega Maid Lolić i moja malenkost, svake subote, odnosno ovaj put nedjelje, na tjednoj bazi ukratko analizirati učinke igrača s prostora bivše Jugoslavije.

U 71. po redu NBA sezoni očekuje nas rekordan broj igrača s ovih prostora – 17. Najviše predstavnika dolazi iz Hrvatske, čak sedmorica, a to su Dragan Bender, Bojan Bogdanović, Mario Hezonja, Dario Šarić, Damjan Rudež, Ivica Zubac i naturalizirani Justin Hamilton. Srbija i Slovenija imaju po tri predstavnika. Srbe predstavljaju Nemanja Bjelica, Nikola Jokić i Boban Marjanović, dok slovenske boje brane Goran Dragić, Beno Udrih i Saša Vujačić. Bosna i Hercegovina ima dva NBA igrača, Jusufa Nurkića i Mirzu Teletovića, isto kao i Crna Gora, koju predstavljaju Nikola Peković i Nikola Vučević.

Unaprijed vas molimo da ova rubrika prođe bez prebrojavanja krvnih zrnaca te da nam ne postavljate pitanja: Zašto se Hamilton računa kao igrač s ovih prostora? Zašto se Mirotić ne računa? i slično. Razloge svi većinom znate i hvala vam na razumijevanju.

S obzirom na činjenicu da nam je prvi NBA tjedan ponudio tek nekoliko utakmica, prošlu smo subotu odlučili preskočiti te vam danas donosimo pregled prva dva NBA tjedna.

balkan-week-1

GORAN DRAGIĆ – Miami Heat – 34,8 minuta, 19,4 poena, 6,6 asistencija, 5,2 skoka, 1 ukradena lopta

Slovenac je odlaskom Dwyanea Wadea te teškom zdravstvenom situacijom Chrisa Bosha postao stožerni igrač momčadi s Floride. Navijači Heata ove se sezone uzdaju u predstave Dragića i gorostasnog centra Hassana Whitesidea, na što im dvojac odgovara sjajnim partijama. Dragić je s 19,4 koša drugi strijelac momčadi iza Whitesidea, dok predvodi momčad po broju asistencija sa 6,6 u prosjeku. Jako je dobre susrete odigrao protiv San Antonija i Sacramenta, u kojima je postigao po 25 koševa, a posebno je dobar bio u pobjedi protiv Kingsa kada su mu nedostajala po 2 skoka i asistencije do triple-double učinka.

JUSUF NURKIĆ – Denver Nuggets – 28,5 minuta, 16,5 poena, 10,3 skoka, 2,3 blokade, 1,5 asistencija

Iako su mu tek 22 godine, Jusuf Nurkić postao je igrač oko kojeg će Nuggetsi graditi momčad za budućnost, a zadovoljavajuća je činjenica da jako dobro surađuje s Jokićem. U 4 utakmice koje je Denver dosad odigrao, Nurkić je na double-double prosjeku od 16,5 koševa i 12 skokova. Sezonu je započeo s 23 poena Pelicansima, a jako dobar susret odigrao je i u ponedjeljak, u porazu od Toronta, kada je za 38 minuta na parketu upisao 13 koševa, 18 skokova i 5 blokadi.

BOJAN BOGDANOVIĆ – Brooklyn Nets – 28 minuta, 15,2 poena, 4,2 skoka, 0,8 asistencija

Kao što je i očekivano, Bojan Bogdanović jedan je od ključnih igrača dosta slabe ekipe Netsa ove sezone. Babo je s 15,2 koša treći strijelac ekipe iza Brooka Lopeza i Seana Kilpatricka, a njegove brojke bi trebale narasti kad pronađe konstantu koja mu fali na početku sezone. Sezonu je otvorio s 21 košem Bostonu, da bi nakon toga uslijedila slaba partija protiv Indiane koju je završio na samo 4 koša. Uslijedila je sjajna partija i 26 poena protiv Milwaukeeja, no u posljednja tri susreta nije uspio zabiti preko 15.

NIKOLA VUČEVIĆ – Orlando Magic – 29,4 minuta, 13,8 poena, 9,8 skokova, 2,6 asistencija

Najbolji od trojice Balkanaca iz Orlanda vrlo je dobro ušao u sezonu, no mislim da njegove brojke još uvijek nisu onakve kakve bi trebale biti. Double-double prosjek je i dalje tu, no crnogorski centar može i bolje od 13,8 koševa u prosjeku. Sezonu je otvorio sa 17 koševa i 14 skokova protiv Miamija, dok je u prvu Orlandovu pobjedu sezone, tijesnih 103-101 nad Philadelphijom u utorak, ugradio 24 koša i 14 skokova.

NIKOLA JOKIĆ – Denver Nuggets – 22,8 minuta, 12 poena, 7,8 skokova, 2,5 asistencije, 1 blokada

21-godišnji Jokić na početku sezone igra toplo-hladno. Nakon relativno slabog otvaranja i 5 koševa protiv New Orleansa, uslijedila je monstruozna partija u porazu od Portlanda koju je Nikola završio s 23 koševa i čak 17 skokova. Nakon tog susreta ponovno je ušao u određene probleme, te je u naredna dva susreta zabio ukupno 20 koševa i uhvatio 7 skokova.

DARIO ŠARIĆ – Philadelphia 76ers – 28,3 minuta, 11,3 poena, 5,3 skokova, 1,5 asistencija

Dario Šarić od prvog je susreta dobio potpuno povjerenje trenera Bretta Browna te je usprkos jakoj konkurenciji ispod koša započeo sve 4 utakmice na otvaranju sezone u dresu Sixersa. Iako se u prva dva susreta jako mučio sa šutom iz igre (4/21), u srazu s Orlandom je pokazao svoju kvalitetu te je s 21 košem i 3 skoka bio možda i najbolji pojedinac momčadi. Formu je nastavio i na gostovanju kod Charlotte, gdje je ponovno bio jedan od najboljih igrača s 14 poena i 7 skokova. Nažalost, Sixersi i dalje ne znaju za pobjedu. Protiv Orlanda su bili jako blizu, no uspjeli su prokockati prednost u posljednjoj četvrtini. Posljednji potez uprave (razmjena u kojoj su umjesto Jeramija Granta doveli Ersana Ilyasovu) možda i ne ide na ruku našem Dariju s obzirom na to da Turčin pojačava konkurenciju na poziciji krilnog centra, a ostaje za vidjeti kako i koliko će trener Brown koristiti Nerlensa Noela nakon što se u potpunosti oporavi od ozljede. No, ako Dario i dalje nastavi raditi te igrati bez straha i unatoč nekim lošim predstavama, ne mora se bojati za svoje mjesto u budućnosti.

BENO UDRIH – Detroit Pistons – 17 minuta, 8 poena, 3,6 asistencija, 1,6 skok

Slovenac se jako dobro uklopio u momčad Pistonsa, a iako je u hijerarhiji tek treći razigravač nakon Reggieja Jacksona i Isha Smitha, dobiva dosta prilike, u prosjeku 16,8 minuta. To mu je dovoljno za 8 koševa po susretu uz 3,6 asistencija.

JUSTIN HAMILTON – Brooklyn Nets – 23,8 minuta, 8 poena, 5,7 skokova, 1,3 asistencije

Potencijalni hrvatski reprezentativac jedan je od konstantnijih igrača Netsa u dosadašnjem dijelu sezone. Iako je zabilježio lagani pad nakon double-double učinka u prvom susretu protiv Bostona (19 koševa i 10 skokova), Bogdanovićev suigrač odrađuje jako dobru rolu s klupe. U prosjeku bilježi 8 koševa i 5,7 skokova za 23,8 minuta.

NEMANJA BJELICA – Minnesota Timberwolves – 17 minuta, 5,8 poena, 5,3 skoka, 1 asistencija

Bjelica se vrlo dobro snalazi u mladoj i potentnoj ekipi Vukova. Činjenica da je baš on uputio šut za produžetke (koji je, nažalost, promašio) na kraju susreta s Denverom dovoljno govori o povjerenju koje drži kod trenera. To mu je bio i najbolji susret od dosadašnja 4, a završio ga je s 14 koševa i 8 skokova u 22 minute.

MIRZA TELETOVIĆ – Milwaukee Bucks – 17,4 minuta, 5,4 poena, 1,4 skok, 0,8 asistencija

Iako je prvi susret (poraz od Charlotte) Mirza odigrao kao član prve petorke, Tony Snell ga je solidnim predstavama istisnuo na klupu. Vidljivo je da Teletović još uvijek nije pronašao šutersku formu (5/18 za tricu), no nadajmo se da će se to s vremenom promijeniti. U prosjeku postiže 5,4 koša za 17,4 minuta.

MARIO HEZONJA – Orlando Magic – 14,4 minute, 4,2 poena, 2,6 skokova, 0,8 asistencija

Prva dva tjedna otkrila su kako će Hezonja ovu sezonu morati puno raditi ne bi li se izborio za minute pored zasad prvog strijelca ekipe, Evana Fourniera. Jedini susret u kojem je Super Mario dobio prilike pokazati svoj potencijal bila je druga utakmica sezone u kojoj je Orlando uvjerljivo stradao kod Detroita sa 108-82. Tada mu je trener Frank Vogel podario 24 minute koje je ovaj iskoristio na jako dobar način te postigao 13 koševa. Ostale utakmice odigrao je vrlo loše te je, izuzev navedenog susreta protiv Pistonsa, zabio najviše 3 poena. Valja napomenuti i da je sezonu otvorio jako lošim šutiranjem (27% iz igre, 25% za tri), što mu nikako ne ide u prilog s obzirom na činjenicu da je taj segment igre jedna od njegovih najvećih kvaliteta.

IVICA ZUBAC – Los Angeles Lakers – 10 minuta, 3 poena, 1,5 skok

Prve tri utakmice Zubac nije ulazio u igru, no izostanak Timofeya Mozgova otvorio mu je prostor u prvoj petorci Lakersa za gostujući susret s Atlanta Hawksima. Zubac je to solidno iskoristio te je postigao 6 koševa uz šut iz igre 3/3 i uhvatio 3 skoka za 19 minuta. Nažalost, povratak Mozgova u sinoćnjoj utakmici s Warriorsima vratio je stvari na staro te je tako Zubac odigrao manje od jedne minute.

DRAGAN BENDER – Phoenix Suns – 7,3 minute, 2,5 poena, 1 skok, 0,5 asistencija

Bendera je momčad iz Arizone odabrala jako visoko na ovogodišnjem draftu, no mladić rođen u Čapljini i dalje nije opravdao očekivanja. Nakon što ga je trener Earl Watson u prvih nekoliko utakmica koristio kao treću opciju na poziciji krilnog centra, u posljednje dvije Bender nije skupio niti jednu minutu.

SAŠA VUJAČIĆ – New York Knicks – 4,8 minuta, 1,3 poena, 1 skok, 0,8 asistencija

Vujačić se prošle godine vratio u NBA nakon nekoliko godina lutanja po Europi. Ovog je ljeta produžio ugovor, no jačanjem rostera Knicksa Saša je izguran na kraj klupe te je ove sezone skupio tek 19 minuta i 5 koševa.

BOBAN MARJANOVIĆ – Detroit Pistons – 3,5 minute, 1 poen, 0,5 skokova

Iako je prošle sezone skupljao minute na kapaljku u dresu Spursa, to nije spriječilo Detroit da potpiše trogodišnji ugovor vrijedan 21 milijun dolara s 221 cm visokim Srbinom. No, Boban je zasada osuđen na grijanje klupe Andreu Drummondu i Aronu Baynesu te je u prva dva susreta upisao samo 7 minuta.

DAMJAN RUDEŽ – Orlando Magic – bez učinka

Rudež je i dalje u nemilosti trenera Vogela, ali njegovo neigranje je sasvim očekivano. Sigurni smo da će Damo ubrzo upisati koju minutu na parketu, a dotad će nastaviti s mahanjem ručnicima.

NIKOLA PEKOVIĆ – Minnesota Timberwolves – bez učinka

Kao što već znamo, Peković će vrlo vjerojatno zbog ozljede propustiti ovu NBA sezonu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE