Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Balkan Inc. Tjedan 3

Vlak pod nazivom „Regularna sezona NBA lige“ iza sebe je ostavio 18 dana NBA košarke gdje je za sada uhvatio dobar tempo te nam iz noći u noć izbacuje kvalitetne NBA predstave.

Rekordnih 17 NBA igrača s teritorije našeg govornog područja je poseban motiv zbog čega se ostaje budan do ranijih jutarnji sati, a za one nešto slabije volje, to je glavni razlog zbog čega se otvaraju box scoreovi utakmica prije samog trljanja očiju.

Sedam dana u današnjem vremenu protekne dok si rek’o „Steve Nash“ te ponekad promakne neki podatak ili recap koji ste željeli pogledati. Poređenja radi, vjerojatno vam se desilo da propustite utakmice Lige Prvaka pa jedva čekate pregled da na miru pregledate sve prilike i golove na jednom mjestu.

Eh, rubrika Balkan Inc. je upravo to kada su u pitanju igrači s Brdovitog Balkana. U premijernom izdanju, kolega Ivan Barin-Turica alias Frenki napravio je izvještaj učinaka od prva dva tjedna naših igrača te za one nešto manje upletene u NBA čaroliju, napisao koji igrači predstavljaju Bivšu Državu.

U drugoj kolumni Balkan Inc.-a donosimo Vam pregled učinaka u period od 5. do 12. studenog.

Goran Dragić, Miami Heat – 23,5 minuta, 8,5 poena, 4 asistencije, 3 izgubljene lopte

Momčad Miami Heata tijekom ovog tjedna imala je pravu malu All Star pauzu. U sedam dana odigrali su svega dva susreta i oba puta bili poraženi. Slovenski reprezentativac Goran Dragić uklopio se u sivilo momčadi Heata te u dvije utakmice ubacio svega 17 poena. Vrijedi napomenuti da je meč s Bullsima ranije napustio nakon što je nezgodno naskočio na skočni zglob lijeve noge. Medicinski pregledi su pokazali da nema ozbiljnije ozlijede, ali radi preventive Goran je odmorio subotnju utakmicu Miamija protiv Jazza.

Beno Udrih, Detroit Pistons – 19 minuta, 6 poena, 2 asistencije

Ozljeda Reggieja Jacksona osigurala je Udrihu ugovor s Pistonsima. Za sada odrađuje minute kad se Ish Smith odmara. U prvom tjednu to je iskoristio solidno te imao 8 poena u prosjeku, ali osim pobjede nad Denverom kod kuće nisu slavili u gostima ovog tjedna a trenutno igraju turneju po Zapadu. Sve tri utakmice u gostima su izgubili, a Beno je u prosjeku igrao 19 minuta te dodao šest poena. Najbolju partiju je odigrao protiv bivšeg kluba, San Antonio Spursa kada je za 18 minuta ubacio 12 poena.

Saša Vujačić, New York Knicks – 11 minuta, 1 poen, 3 skoka

Treći Slovenac u NBA ligi dobiva tek nešto više od šest minuta ove sezone. U prethodnih sedam dana odigrao je 13 minuta u pobjedi nad Netsima te ubacio jednu trojku i uhvatio 5 skokova. Teško je za očekivati neku drastičnu promjenu u minutama kod Saše ove sezone, ali s obzirom da je miljenik Phila Jacksona za njega ima mjesta na platnoj listi momčadi iz New Yorka.

Boban Marjanović, Detroit Pistons – 5 minuta, 4,5 poena, 1,5 skok

Kao i čitav roster Pistonsa Bobi se uklopio u loše partije momčadi na gostujućim parketima. U porazu od LA Clippersa odigrao je 8 minuta gdje je zabio 7 poena da bi nakon toga pored njegovog imena pisalo DNP (did not play). Kako je i najavljeno pred početak sezone Bobi će biti treći centar Pistonsa, što ne iznenađuje minutaža koju mu Stan Van Gundy pruža, ali tek je stigao u Detroit i nema sumnje da će dobiti povjerenje od Van Gundyja, samo je pitanje vremena kada.

Nemanja Bjelica, Minnesota Timberwolves – 10 minuta, 1,7 poena, 2,3 skoka, 0,5 asistencija

Minutaža ovog all around krila prethodne sedmice spala je na 10 minuta u tri utakmice gdje je zabio svega pet poena i to u porazu od Netsa. Narednih sedam dana Vukove čekaju domaće utakmice gdje bi Nemanja trebao dobiti nešto više prostora s obzirom na to da mu Tom Thibodeau u prosjeku daje 20 minuta u Target Centru.

Nikola Jokić, Denver Nuggets – 23 minute, 7,8 poena, 4,7 skokova, 1,5 asistencija, 1 ukradena lopta

Buran tjedan za Denver Nuggetse gdje su odigrali četiri utakmice u sedam dana. Popularni Jokara najbolju utakmicu imao je protiv Memphis Grizzliesa kad su Nuggetsi nesretno poraženi. Ubacio je 12 poena uz 5 skokova i 2 asistencije. Loša igra u obrani koštala je Srbina minutaže te je u porazu od Warriorsa odigrao tek 18 minuta.

Jusuf Nurkić, Denver Nuggets – 18,3 minuta, 8,5 poena, 7 skokova, 1 blokada, 4 izgubljene lopte

Suigrač Jokića, Bosanskohercegovački internacionalac imao je nešto manju minutažu u mečevima protiv Celticsa i Warriorsa koja se odrazila na njegov učinak. Razlog tome je možda veliki broj izgubljenih lopti, jer je popularni Nurk izgubio loptu čak 16 puta u četiri susreta. Vrijedi istaknuti double-double u utakmici protiv Pistonsa, kada je zabio 10 poena uz 12 skokova što mu je bio drugi double-double u sezoni. Svjetla točka u porazu od Warriorsa bila je blokada nad Draymondom Greenom.

 

Mirza Teletović, Milwaukee Bucks – 18 minuta, 12 poena, 2,6 skokova

U prvih pet utakmica sezone Mirza je zabio ukupno pet trojki uz 28% uspješnosti za tri, ali već u subotu protiv Kingsa, Teletović je demonstrirao svoje nišanske sprave. Za 21 minutu na parketu ubacio je 22 poena, te je trojke gađao 7/9. Već u narednoj utakmici protiv Dallasa ubacio je tri trojke iz sedam pokušaja te uhvatio šest lopti. Jason Kidd pruža Mirzi nešto manje od 18 minuta na terenu što je najmanja minutaža od njegove rookie sezone, a najbolje NBA partije Teletović je igrao upravo pod palicom Kidda kada je nosio dres Netsa.

balkan-inc-2

Učinak Balkanaca u periodu od 5.11 do 12.11.

Bojan Bogdanović, Brooklyn Nets – 28 minuta, 9.5 poena, 2 asistencije, 2 ukradene lopte

Babo je u dvije utakmice Netsa u prethodnom tjednu odigrao prosječno 28 minuta. U prvom duelu protiv Wolvesa je bio odličan, kada je ubacio 13 poena, ali važno je napomenuti da je zabio veoma bitnu trojku pred kraj utakmice kada su Netsi otišli na +5 te je zabio dva ključna slobodna bacanja. U drugom susretu u porazu od rivala Knicksa Bojan je zabio samo šest poena uz 2-9 iz igre. Netsi se sele na Zapadu obalu u narednom periodu što je pozitivna vijest za Berettu jer zabija oko 18 poena u gostujućim utakmicama Brooklyna.

Justin Hamilton, Brookyln Nets – 23,5 minuta, 15 poena, 5 skokova

Suigrač Bogdanovića iz Netsa iza sebe ima odličnu sedmicu. U pomenutoj pobjedi nad Wolvesima ubacio je 9 poena (3/4 za tri) i uhvatio šest skokova, a u porazu od Knicksa zabio je 21 poen (5/7 za tri) što mu je ujedno i rekord karijere.

Ivica Zubac, La Lakersi – DNP

Mladi centar u tri utakmice Lakersa nije dobio minuta na terenu. Ispred njega su svakako Thomas Robinson i Tarik Black što Ivicu šalje na posljednjeg centra na rosteru. Odlazak u D ligu za sada je najrealnija opcija.

Dragan Bender, Phoenix Suns – 16 minuta, 5 poena, 1 skok, 0,5 blokada

Za razliku od Ivice, Bender dobiva nešto minuta u rotaciji Sunsa. Nakon što nije nastupao u nedjelju, Dragan je u porazu Phoenixa od Blazersa upisao 23 minute na parketu što je iskoristio za 10 poena. U pobjedi nad Detroitom igrao je svega osam minuta bez ubačenih poena.

Dario Šarić, Philadelphia 76ers – 26 minuta, 7,3 poena, 6,5 skokova, 2,2 asistencije

Philadelphia 76ersi upisali su prvu pobjedu u noći petka na subotu nad Pacersima. Proteklih tjedan dana odigrali su četiri NBA susreta gdje Šarić prosječno igrao 26 minuta. Najbolja partija je bila u porazu od Pacersa u srijedu kada je Dario imao double double od 14 poena i 12 skokova pri tome trojke je šutirao 2/2. Lijepo je vidjeti da Šarić u prvoj NBA sezoni dobiva puno prostora od strane Bretta Browna, a hoće li tako ostati i kada se Nerlens Noel vrati nakon ozljede ostaje da vidimo.

Mario Hezonja, Orlando Magic – 20 minuta, 9,7 poena, 2 skokova, 1,3 asistencije

Baš kao i 76erse i Orlando Magic je odigrao četiri susreta u proteklih sedam dana. Hezonja je dobio nešto više prostora od strane Franka Vogela u mečevima protiv Wizardsa i Bullsa gdje je oba puta zabio po 9 poena. Protiv Wolvesa za 14 minuta ubacio je 11 poena, da bi u posljednjem meču protiv Jazza presjedio čitav meč na klupi. Očito je Vogel želio isprobati druge opcije u rotaciji Magica (čitaj Rudež).

Damjan Rudež, Orlando Magic – 9,7 minuta, 1 poen, 1 skok, 1 ukradena lopta

Prvih šest utakmica Magica ove sezone bilo je čisto promatranje s klupe kada je u pitanju Rudež, ali ipak je dobio neke minute proteklog tjedna. Protiv Wizardsa (10 minuta) i Bullsa (3 minute) nije se upisivao u strijelce, a već u sinoćnjem meču protiv Jazza zabio je prve ovosezonske poene. Pogodio je jednu trojku za 16 minuta i pri tome uhvatio 3 skoka i ukrao 2 lopte. Rudežove minute značile su odmor za Marija Hezonju.

Nikola Vučević, Orlando Magic – 26 minuta, 11,3 poena, 9 skokova, 3,8 asistencija

Nakon što je prema mnogim analitičarima bio uskraćen za All Star nastup prethodne sezone od Crnogorca se očekivalo da podigne svoje brojke u novoj sezoni, ali za sada to nije slučaj. Kao i prethodni tjedan ubacuje oko 13 poena u prosjeku te hvata 9 skokova što nisu loše brojke, ali kada pogledate procente šuta onda vam bude jasno kakve brojke ustvari Nick može imati. Tek šest poena protiv Wizarda (3-6 FG) i četiri poena (2-12 FG) u porazu od Jazza pokazatelj su da se Vučević dosta muči na otvaranju sezone. Usprkos tome odigrao je odličnu partiju protiv Wolvesa, gdje je za 30 minuta zabio 24 poena i uhvatio 14 skokova. Sezona je tek počela tako da još uvijek ima mjesta za uigravanje i podizanje brojki što se od Vučevića naravno i očekuje.

Nikola Peković, Minnesota Timberwolves, DNP

Nikola Peković propušta čitavu NBA sezonu te njegovu sudbinu u NBA ligi ni Milan Tarot ne može predvidjeti.

 

Latest Posts

NE PROPUSTITE