Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Balkan Inc. – Tjedan 4

BOJAN BOGDANOVIĆ – Brooklyn Nets – 27,5 minuta, 16,8 poena, 3,3 skoka, 1,3 asistencije

Sjajan tjedan je iza Bojana, iako se to možda i nije dalo naslutiti nakon prve utakmice tjedna protiv Phoenixa. U njoj je Bogdanović sudjelovao s tek sedam koševa, nakon čega su Netsi turneju po Zapadu nastavili s dva gostovanja u Staples Centru. U porazu od Clippersa Bogdanović je bio jedina svijetla točka svoje momčadi te je zabio 18 poena uz sjajan šut 8/11. Uslijedili su Lakersi, od kojih su Netsi doživjeli novi poraz. No, Babo je ponovno briljirao. Zabio je 29 koševa, jedan manje od Brooka Lopeza, ponovno je vrlo dobro šutirao (11/18), a dobro će ga pamtiti pogotovo ruski centar Timofey Mozgov, koji će još neko vrijeme patiti od glavobolja koje mu je priuštio hrvatski reprezentativac kada ga je brutalno „stavio na poster“. Tjedan je završio s 13 poena Oklahomi.

GORAN DRAGIĆ – Miami Heat – 35 minuta, 16 poena, 6 skokova, 4 asistencije

Nakon što je pretrpio ozljedu gležnja prije desetak dana na utakmici protiv Chicago Bullsa, Dragić je skoro cijeli tjedan morao mirovati. S obzirom na činjenicu da je Dragić jedina prava „jedinica“ Miamija, a usto i njihov najbolji pojedinac, ova ozljeda ih je dovela u velike probleme. U petorci su se rotirali dosta neiskusni Justise Winslow i Rodney McGruder, dok su se potonji i Tyler Johnson pokrivali na poziciji playmakera. Rezultat svega – tri poraza u tri utakmice. Dragić se vratio u četvrtak u domaćoj utakmici protiv Milwaukeeja koju je Heat pobijedio s 96-73. Trener Eric Spoelstra nije štedio Slovenca nakon ozljede te mu je dao 35 minuta, što je ovaj iskoristio za 16 koševa, šest skokova i četiri asistencije.

DARIO ŠARIĆ – Philadelphia 76ers – 26,3 minute, 13 poena, 7,3 skoka, 1,3 asistencije

Šarić nastavlja s jako dobrim partijama iako je sredinom ovog tjedna izgubio mjesto u početnoj postavi najlošije momčadi iz prošle sezone. Nakon dva uvjerljiva poraza na gostovanjima kod Houstona i Orlanda, trener Brett Brown odlučio je Joela Embiida u početnoj petorci upariti s novopridošlim Turčinom Ersanom Ilyasovom. Naoko loša situacija za našeg Darija ispostavila se vrlo dobrom za svih u klubu, jer je Philadelphia na domaćem terenu slavila sa 109-102 nad Washingtonom, a Šarić upisao svoj drugi double-double sezone s 13 poena i 12 skokova. Promjenom rotacije Darijeve minute nisu stradale jer ih je u ta dva susreta upisao ukupno 53, što je u prosjeku jednako njegovom vremenu na parketu i u dotadašnjem dijelu sezone. Kraj tjedna donio je još jedan uvjerljiv poraz, 110-86 od Minnesote, ali i još jednu solidnu Šarićevu partiju – 16 poena i četiri skoka.

NEMANJA BJELICA – Minnesota Timberwolves – 23,8 minuta, 11,5 poena, 3,8 skokova, 2,3 asistencije

Bjelica je tjedan otvorio solidnim izdanjem protiv Clippersa kada je za 18 minuta na terenu postigao osam poena i podijelio četiri asistencije. Idućeg dana u goste im je stigla i druga ekipa iz Los Angelesa koju su ispratili uvjerljivom pobjedom 125-99, a ključni čovjek bio je upravo Bjelica. Trener Tom Thibodeau pronašao mu je mjesto u početnoj petorci, na što mu je ovaj odgovorio na najbolji mogući način. Za 41 minutu na terenu, postigao je 24 koša (5/8 trica), uhvatio osam skokova i upisao 3 asistencije. Povratkom na klupu pao je i njegov učinak te je u sljedeće dvije utakmice postigao 6 (Charlotte) i 8 poena (Philadelphia). Dosta značajan je i podatak da „Vukovi“ imaju +40 razliku postignutih i primljenih koševa kada je srpski reprezentativac na parketu.

BENO UDRIH – Detroit Pistons – 16,5 minuta, 8 poena, 3,3 asistencije, 1,5 skok

Za početak ćemo reći da je i ovog  tjedna Beno opravdao epitet lošeg tricaša (1/7). Trener Stan van Gundy mu u prosjeku daje 14 minuta po utakmici, dok Udrih na vrlo dobar način odrađuje svoju ulogu igrača s klupe te je jedan od najkonstantnijih igrača, kako Detroita, tako i ovog popisa igrača iz bivše Jugoslavije. U pobjedi protiv  Oklahoma odigrao je najbolji susret ovog tjedna kada je uz 10 koševa zabilježio po četiri skoka i asistencije.

JUSTIN HAMILTON – Brooklyn Nets – 23 minute, 7,3 poena, 3,5 skoka

Nakon vrlo dobrog prošlog tjedna i 30 koševa u dvije utakmice, „hrvatski sin“ Hamilton nastavlja sa solidnim izdanjima u dresu Netsa. Etablirao se kao jedan od ključnih ljudi u rotaciji trenera Kennyja Atkinsona te je čak i u drugom susretu tjedna (protiv Clippersa) utakmicu započeo u prvoj petorci. Tada baš i nije briljirao jer je skupio tek tri poena i isto toliko skokova u 21 minuti na parketu, no s 7,3 poena uz 3,5 skoka po utakmici ovaj tjedan te 38,5% šuta za tricu dokazuje da zavrjeđuje biti u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu.

NIKOLA JOKIĆ – Denver Nuggets – 23 minute, 6 poena, 5,5 skokova, 2,5 asistencije

Ovaj tjedan mogli ste pročitati kako je Jokić uradio nešto što može služiti kao primjer solidnom broju NBA igrača kada se podredio ekipi i poručio treneru da bi radije utakmice počinjao na klupi nego ih gubio. Trener Michael Malone ispoštovao je njegovu odluku, rastavio balkansku centarsku liniju Jokić-Nurkić te se prvi put u ovoj sezoni u početnoj petorci našao Kenneth Faried. Je li ovo izlaz iz loše situacije Nuggetsa, možda je prerano reći, no 1-3 omjer u tjedan dana nove politike ne ulijeva previše nade. No, vratimo se na Jokića. Nakon šest poena Detroitu prošle subote, uslijedila je loša večer protiv Portlanda u kojoj za 26 minuta na parketu Jokara nije uspio postići niti jedan koš. U pobjedu protiv Phoenixa ugradio je 10 poena, dok je najbolji susret ovog tjedna srpski reprezentativac odigrao u posljednjoj utakmici protiv Toronta, u kojoj je za 27 minuta zabio osam poena i uhvatio 12 skokova.

MIRZA TELETOVIĆ – Milwaukee Bucks – 14,3 minute, 5,7 poena, 2 skoka

Bosanskohercegovački reprezentativac je u pobjedi prošle subote nad Memphisom ostao zaboravljen na kraju klupe i odigrao svega pet minuta. Uslijedila je utakmica protiv Atlante u kojoj je opravdao ukazano povjerenje Jasona Kidda te u 26 minuta na parketu ubacio 14 poena (četiri trice), a možda bi „ugrabio“ i koju minutu više da kroz susret nije skupio pet osobnih pogrešaka. Četvrtak je donio utakmicu protiv Miamija, a u vrlo lošoj predstavi cijele momčadi (ostavljeni na samo 73 koša) Mirza je zabio tek tri poena.

JUSUF NURKIĆ – Denver Nuggets – 19 minuta, 5,5 poena, 4,5 skoka, 1,3 asistencije

Nakon sjajnog ulaska u sezonu i double-double prosjeka nakon prve četiri utakmice, Nurkićeve brojke su u konstantnom padu. Doduše, trener Malone osjetno mu je smanjio fond minuta, što je također jedan od potencijalnih razloga loših igara, ali Jusuf je u dva od četiri susreta ovog tjedna zabio okruglih nula koševa, dok mu je u prve tri šut bio kriminalnih 18% (3/17). Tek je u porazu od Toronta nešto i pogodio (14 poena), no kad pogledamo statistiku, u oči upada tek jedan ubilježeni skok u 25 odigranih minuta. Premalo za jednog od najperspektivnijih centara lige.

jusuf-nurkic-nikola-jokic

NIKOLA VUČEVIĆ – Orlando Magic  – 23,7 minuta, 5,3 poena, 11 skokova, 1,3 asistencije

Nakon vrlo dobrog početka te skoro pa double-double prosjeka u prva tri tjedna nove sezone NBA lige, vidljiv je pad forme crnogorskog reprezentativca rođenog u Švicarskoj. U prva dva susreta ovog tjedna, protiv Thundera i Pacersa, Vučević je iz igre kombinirano šutirao 3/20. Sve je to donekle ispravio solidnom partijom u pobjedi nad slabašnim New Orleans Pelicansima u kojoj je zabilježio 10 poena i 14 skokova. No, tek 5,3 poena po susretu ovog tjedna uz mizernih 25% realizacije šuta iz igre itekako upada u oči za jednog od boljih centara lige iz prošle sezone.

DAMJAN RUDEŽ – Orlando Magic – 12,7 minuta, 4,7 poena, 1,7 skok, 0,3 asistencije

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. Mario Hezonja ispao je iz rotacije te je izguran na kraj klupe Magica, a njegove minute su možemo reći pale u ruke Rudeža. Damo je u prva tri tjedna više mahao ručnicima nego li igrao, no to se sve promijenilo još prošlog tjedna kada mu je trener Frank Vogel dao 16 minuta u susretu protiv Jazza. Ovog tjedna se, nakon malo lošija prva dva susreta, iskazao u susretu protiv Pelicansa, kada je za 15 minuta na parketu postigao 11 poena uz 3/4 šut za tri poena.

DRAGAN BENDER – Phoenix Suns – 8 minuta, 3,3 poena, 1 skok, 0,3 asistencije

Mladić rodom iz Čapljine još uvijek je u nedefiniranoj situaciji kod trenera Earla Watsona. Snalazi li se u NBA-u, još uvijek je prerano za reći, no toplo se nadamo da Benderovo ime neće biti na listi tzv. draft bustova za nekoliko godina. Tjedan je započeo s osam minuta protiv Netsa, a nastavio s 14 protiv Golden Statea. U obje je zabio po pet poena, uhvatio ukupno tri skoka i šutirao 4/5 iz igre, a onda – ponovno na kraj klupe. Dvije minute protiv Denvera te susret u Indianapolisu u kojem ga trener nije ni stavio u igru ne ulijevaju previše nade najmlađem igraču NBA lige.

BOBAN MARJANOVIĆ – Detroit Pistons – 9 minuta, 3 poena, 4,5 skokova

222 centimetara visoki Marjanović i dalje se jako rijetko skida iz trenirke. Odmaranje Andrea Drummonda u utakmici protiv Thundera nije donijelo puno radosti srpskom centru, s obzirom na to da je dobio tek 12 minuta. To je, doduše, najviše što mu je trener van Gundy podario ove sezone, ali ipak nedovoljno da bi se u potpunosti dokazao. Zabio je četiri koša, skupio isto toliko skokova, a upisao je i dvije blokade, uključujući i onu Stevenu Adamsu u kojoj se doslovno nije odmaknuo od poda. No, to očito nije pretjerano dojmilo trenera koji ga je protiv New Yorka ponovno ostavio na klupi, da bi mu u posljednjem susretu tjedna protiv Clevelanda dao šest minuta, dovoljno za dva poena i pet skokova.

SAŠA VUJAČIĆ – New York Knicks – 7 minuta, 2 poena, 1,5 skok, 0,5 asistencija

Miljenik Phila Jacksona dvije je utakmice ovog tjedna odgledao s klupe, dok je u dvije skupio po nekoliko minuta, ali bez značajnijeg učinka. U pobjedi nad Dallasom zabio je četiri poena za 12 minuta, dok je u porazu od Washingtona odigrao samo dvije minute što mu nije bilo dovoljno da se upiše u strijelce.

IVICA ZUBAC – Los Angeles Lakers – 8 minuta, 1 poen, 2 skoka

Zubac je ovog tjedna dobio prilike tek u susretu protiv Minnesota, ali je u osam minuta postigao tek jedno slobodno bacanje. Konkurencija na visokim pozicijama izgurala ga je u NBA Development ligu, gdje ga pod budnim okom službe Lakersa očekuje kaljenje i čekanje na poziv ne bi li se vratio među „velike dečke“.

MARIO HEZONJA – Orlando Magic – 5 minuta, 1 skok, 1 asistencija

Već smo pisali kako je Mario Hezonja pao u nemilost trenera Franka Vogela te da mu je minute „ukrao“ suigrač Rudež iz reprezentacije. Jedine minute ovog tjedna Mario je upisao u gostujućem porazu od Indiane, u kojem se utopio u sivilu svoje momčadi. Orlando je susret završio na tek 69 poena, dok Hezonja nije uspio poentirati niti jednom iz pet pokušaja.

NIKOLA PEKOVIĆ – Minnesota Timberwolves – bez učinka

balkan

Latest Posts

NE PROPUSTITE