Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Balkan Inc. – Tjedan 5.

Peti tjedan NBA lige baš i nije bio produktivan za igrače s prostora Bivše Države. U ovo tjednom izdanju redovne rubrike, Balkan Inc. donosimo pregled utakmica Balkanskih igrača NBA lige u periodu od 19. na 20. do noći 26/27. studenog kada je odigrano svega pet utakmica.

Nikola Vučević, Orlando Magic – 29,5 minuta, 14,5 poena, 13,3 skokova, 1,3 blokada

Najbolji Balkanac u proteklih sedam dana bio je Crnogorac u dresu Orlando Magica koji su odigrali četiri susreta i upisali tek jednu pobjedu. U pobjedi nad Dallas Mavsima, Vučević je upisao double-double od 12 poena i 21 skokova za 26 minuta na parketu. Zatim su uslijedila tri vezana poraza za Orlando u kojima je Nick ostvario još dva double-doublea. U tijesnim porazima od Sunsa i Wizardsa, Crnogorac je imao 21 poen i 13 skokova, a u drugom susretu 17 poena i isto toliko skokova.  Vrijedi istaknuti procenat šuta iz igre koji je prošle sedmice bio tek 25%, dok je ove porastao na 46,6%. Igre Vučevića sigurno predstavljaju svijetlu točku navijačima Magica s obzirom na omjer 6-10.

Goran Dragić, Miami Heat – 31,3 minuta, 12,7 poena, 5,7 asistencija, 3,3 izgubljenih lopti

Od pet susreta Miamija u proteklih sedam dana Slovenac je odigrao tri. Preostala dva meča propustio je zbog problema s laktom lijeve ruke. U tri susreta prosječno je igrao oko 31 minutu. U subotu protiv Wizardsa odigrao je dobru partiju kada je zabio 22 poena (7/14 iz igre) uz 6 asistencija i 3 skoka. Nakon toga 10 poena i 7 asistencija u porazu od 76ersa da bi protiv Pistonsa stao na 6 poena. Dragićev povratak na parket se očekuje uskoro jer bez pravog playmakera teško da Heat može nešto više napraviti.

Bojan Bogdanović, Brooklyn Nets – 26 minuta, 12,3 poena, 4,3 skoka, 33% 3PT

U tjednu broj četiri Bogdanović je bio na izvrsnih 16,8 poena u prosjeku. Dok je ovaj tjedan u tri utakmice Netsa (sve porazi) prosječno ubacivao oko 12 poena. Protiv Celticsa i Blazersa u Barclays Centru ubacio je 15 i 14 poena uz polovičan učinak iz igre, ali je u gostima kod Pacersa meč završio s 8 poena. Kada su minute u pitanju prvi je na rosteru Netsa (27,5) dok je treći strijelac momčadi s 14,4 poena u prosjeku.

Jusuf Nurkić, Denver Nuggets – 23 minuta, 10 poena, 9,5 skokova, 2,3 asistencija

Minutaža bosanskohercegovačkog centra u odnosu na prošli tjedan porasla je za četiri minute što se odrazilo i na statistiku Jusufa. Skok s 5,5 poena na 10 poena u četiri utakmice u tjednu Nuggetsa sigurno je za pohvalu kada pogledate probleme s procentom šuta iz tjedna prije (31% na 48,7%). Double- double učinci protiv Jazza (16 poena, 11 skokova) i Bullsa (14 poena i 14 skokova) posjetili su na Juku od početka sezone, ali ubrzo je uslijedila loša partija. Protiv Jazza u srijedu kada je igrao svega 15 minuta i upisao 2 poena (1/8 iz igre). Popravio je dojam u ludoj utakmici protiv OKC-a kada je ubacio 8 poena i uhvatio 7 skokova.

Nikola Jokić, Denver Nuggets – 22,8 minuta, 9 poena, 6 skokova, 4,5 asistencija

Drugi Balkanac u dresu Nuggetsa polako se privikao na ulogu rezervnog igrača. Dobiva oko 23 minuta u prosjeku što koristi za solidne brojke. Nema oscilacija u igri poput Nurkića te je djelomično konstantan – 12, 8, 9, 7 poena je ubacivao u četiri utakmice Nuggetsa u posljednjih sedam dana. Procenat šuta od 57% zasigurno je više nego odličan uz solidan broj skokova i asistencija. Iako je prije preseljenja na klupu imao sličnu minutažu, očito da ovom golobradom Srbinu odgovara nova uloga jer je popravio svoje prosjek poena, asistencija zatim šut iz igre u odnosu na tjedan prije.

Beno Udrih, Detroit Pistons – 18,4 minuta, 6,6 poena, 3,6 asistencija

Slovenac u dresu Detroit Pistonsa u proteklih sedam dana odigrao je pet mečeva. Od strane Stana Van Gundyja dobiva sasvim solidnu minutažu na poziciji jedan zbog odsustva Reggieja Jacksona. Najveći doprinos je imao u pobjedi nad Heatom kada je ubacio 12 poena i podijelio 5 asistencija za 30 minuta.

Nemanja Bjelica, Minnesota Timberwolves – 14 minuta, 5,6 poena, 2,8 skokova, 1 ukradena lopta

Baš kao i Udrih, Bjelica je odigrao pet mečeva u sedam dana. Najviše minuta (20) u meču protiv Pelicansa iskoristio je za 8 poena i 6 skokova. Vrijedi istaknuti dvocifren broj poena protiv Bostona kada je za 10 minuta zabio isto toliko poena. Nakon fantastičnog šuta za tri poena u četvrtom tjednu (53 %) ovoga puta ubacio je svega 4 trojke iz 13 pokušaja. No, pokazao je kako može biti efikasan kada mu se pruži nešto više minuta što sigurno ovaj all-around igrač Srbije i zaslužuje.

Mirza Teletović, Milwaukee Bucks – 12,7 minuta, 5,4 poena, 2,7 skokova

Iako je očekivao da će Mirza dobiti dosta prostora od novo-starog trenera Jasona Kidda, početak sezone nam pokazuje suprotno. U proteklih sedam dana Bucksi su nastupili tri puta što je Teletović iskoristio za 3, 7 i 6 poena. Šut za tri poena je spao s 41,7% na očajnih 28,6%. Skoro 13 minuta nije za sada Mirzi nije dovoljno da uhvati svoj ritam, upravo onaj ritam koji ima kada na parketu provede 20+ minuta.

Dario Šarić, Philadelphia 76ers – 21,5 minuta, 5 poena, 5,8 skokova, 2,8 asistencija

Mladi momak iz Šibenika odlično je započeo svoju rookie sezonu. Prošlog tjedna preselio je na klupu dok su mu minute relativno ostale iste, ali nažalost po njega procenti šuta nisu za pohvalu. U odnosu na 15 poena u 4 utakmice i šut od 41,7% iz četvrtog tjedna, ovoga puta Dario je četiri utakmice ubacio ukupno 20 poena. Najviše protiv Phoenixa u subotu, 10 poena, 7 skokova i 5 asistencija. Procenat šuta iz igre drastično se smanjio na mizernih 26% što kumuje i počinjanje utakmica s klupe. Brett Brown mu i dalje ukazuje povjerenje, no hoće li biti isto i kada je Nerlens Noel vrati, ostaje nam da vidimo.

Justin Hamilton, Brooklyn Nets – 19,3 minuta, 4,3 poena, 1,7 skokova

Neutralizirani Hrvat u dresu Netsa utopio se u sivilo ostatka momčadi. Dvocifreni učinak protiv Blazersa gdje je za 22 minuta ubacio 11 poena jedino je vrijedno spomena u proteklih sedam dana. Zasigurno dolaze bolji dani za Hrvata rođenog u Kaliforniji

Dragan Bender, Phoenix Suns – 10,7 minuta, 2,7 poena, 2 skoka, 1 blokada

U sunčanoj Arizoni za Bendera ništa novo. Jednu utakmicu igra 13 minuta, zatim ne igra nikako, pa dobije 7 minuta i tako. Osam poena u tri utakmice uz dvije ubačene trojke za mladog Hrvata. Solidnu priliku je dobio protiv Wolvesa gdje je za 13 minuta na parketu zabio 3 poena i uhvatio 4 skoka.

Mario Hezonja, Orlando Magic – 6,5 minuta, 1,5 poen

Sredinom tjedna Mario se vratio u rotaciju Magica. Svega 3 poena za 15 minuta u dvije utakmice Orlanda u proteklih sedam dana. Ostala dva susreta odgledao je s klupe.

Damjan Rudež, Orlando Magic – 8,3 minuta, bez učinka

Za razliku od mlađeg suigrača iz reprezentacije, Rudež je odigrao utakmicu više. Upisao je 12 minuta u pobjedi nad Dallasom dok je odigrao 5 i 8 minuta u porazima od Bucksa i Sunsa. U tri utakmice ukupno je šutirao pet puta dok niti jednom nije bio uspješan. Očigledno da Frank Vogel ne zna što se s Hrvatima u rotaciji.

Boban Marjanović, Detroit Pistons – 3 minute, 0 poena, 1 skok

Od pet susreta Pistonsa u sedam dana, popularni Bobi je tek jednom ušao na parket. I to u pobjedi nad Miamijem kada je za svega tri minute uspio uhvatiti jedan skok. Ostale utakmice Srbin je odgledao s klupe. Teška situacija za uvijek nasmijanog Bobija u Motownu.

Saša Vujačić, New York Knicks – 5 minuta, bez učinka

Ukupno 10 minuta u dvije utakmice za Slovenca u New Yorku dok je dva meča presjedio na klupi. Nije se upisivao u strijelce, ali je uhvatio jedan skok. Teško da ćemo se vidjeti neke značajne statističke učinke Vujačića ove sezone u Knicksima.

Ivica Zubac, Los Angeles D-Fenders

Zubac je preselio u Razvojnu ligu. Ovoga tjedna odigrao je dva susreta. Oba puta je bio starter. U prvom susretu protiv Arizone na parketu je proveo 35 minuta, ubacio 21 poen (8/14) i uhvatio 12 skokova. Protiv Rio Grande Vipersa odigrao je 26 minuta uz 14 poena i 7 skokova.

Nikola Peković, Minnesota Timberwolves – DNP

Šanse da ćemo Pekovića vidjeti na NBA parketima ove sezone ravne su nuli.

Latest Posts

NE PROPUSTITE