Tuesday, April 16, 2024

ZADNJE OBJAVE

Balkan Inc. Tjedan 7.

I sedmi tjedan loptanja najboljih svjetskih košarkaša ostao je iza nas. Kako su se u sedmom tjednu proslavili igrači s prostora bivše nam države pogledajte u još jednom izdanju tjedne rubrike Balkan Inc.

GORAN DRAGIĆ – Miami Heat – 36 minuta, 21,5 poen, 6,5 asistencija, 3,5 skoka

Slovenac je i ovaj tjedan imao najbolje brojke od svih igrača s ovih prostora, ali vrlo vjerojatno bi ih rado mijenjao za pokoju pobjedu više. Naime, ovaj tjedan Miami je upisao četiri poraza u isto toliko susreta te im je omjer pobjeda i poraza pao na 7-17. Tjedan su započeli domaćim porazom od New Yorka u kojem je Dragić bio najbolji pojedinac svoje momčadi s 29 poena i sedam asistencija za 40 minuta, uz stopostotan učinak za tri poena (4/4). Atlanti je Slovenac zabio 21 poen, dok je protiv prošlogodišnjih prvaka iz Clevelanda postigao 15. U ta tri susreta je, za vrijeme dok je Dragić bio na parketu (109 minuta), Miami postigao okruglih 50 poena manje od svojih protivnika. Tjedan je završen porazom od Chicago Bullsa u kojem je Dragić sudjelovao s 21 poenom i 11 asistencija.

BOJAN BOGDANOVIĆ Brooklyn Nets – 30 minuta, 19 poena, 2,7 skokova, 2,3 asistencije

Iza hrvatskog reprezentativca još je jedan jako dobar tjedan. Prvo je u porazu od Washingtona zabio 18 poena uz tri skoka i dvije asistencija, da bi nakon toga u pobjedu nad Denverom ugradio 19 poena uz sjajan šut (8/11). U posljednjoj četvrtini susreta protiv Nuggetsa postigao je neka ključna slobodna bacanja koja su odvela njegovu momčad do mirne pobjede. U posljednjoj utakmici tjedna Brooklyn je doživio težak poraz od Sacramenta, u kojem je Babo bio jedina svijetla točka u momčadi Netsa. Susret je završio s 20 poena, četiri skoka i dvije asistencije.

MIRZA TELETOVIĆ – Milwaukee Bucks – 23,5 minute, 18 poena, 2,5 skoka, 1 blokada

U tijesnom porazu od San Antonija u ponedjeljak (97-96), Mirza je odigrao vrlo dobro – 11 poena (3/8 trica) za 21 minutu na parketu uz dva skoka te po jednu asistenciju i blokadu. Iako je bio treći strijelac ekipe u porazu te nanizao nekoliko solidnih utakmica, trener Jason Kidd nagradio ga je – neigranjem u sljedeće dvije utakmice pa je tako Teletović pobjedu nad Portlandom i poraz od Atlante odgledao s klupe za rezerve. Uslijedila je subotnja utakmica protiv Washingtona i briljantno izdanje bosanskohercegovačkog reprezentativca. S 25 poena uz pet ubačaja iza linije za tri poena, bio je drugi strijelac momčadi iza sjajnog Grka Giannisa Antetokounmpa (28). No, to ipak nije bilo dovoljno za 12. pobjedu Bucksa ove sezone.

NIKOLA JOKIĆ – Denver Nuggets – 25 minuta, 15 poena, 9,3 skoka, 3,3 asistencije, 1,3 blokade

Zbog prošlotjedne ozljede ručnog zgloba, Nikola je propustio susret protiv Philadelphije u ponedjeljak. Iako je prije svake ovotjedne utakmice bilo upitno hoće li uopće nastupiti, pokazao je da mu ozljeda ne smeta te je iza Jokare jako produktivan tjedan. Prvo je, za samo 21 minutu na parketu, zabio 14 poena i uhvatio 11 skokova protiv Brooklyna, da bi već iduće večeri upisao još jedan double-double učinak protiv Washingtona sa 17 poena i 11 skokova. Nažalost za momčad iz Colorada, obje su utakmice izgubili. Tjedan je završio pobjedom u Orlandu u koju je Jokić ugradio 14 poena te po šest skokova i asistencija.

DARIO ŠARIĆ – Philadelphia 76ers – 23,8 minuta, 12,8 poena, 5,5 skokova

Dario je jedan od trojice igrača s ovih prostora koji su igrom slučaja izgubili svoje mjesto u početnoj petorci svojih momčadi. No, sva trojica (Jokić, Vučević i on) sjajno odrađuju svoju rolu šestog igrača. Šarić se na početku sezone mučio, ponajviše sa šutom, ali njegova statistika unazad nekoliko tjedana pokazuje da je pronašao konstantu te pruža sve bolje partije u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu. Tjedan je započeo predvodeći momčad sa Sergijem Rodriguezom i Ersanom Ilyasovom, ubacivši 17 poena Denveru uz šut 6/12 (3/6 za tricu) te skupljenih osam skokova. Sixersi su upisali poraz kao i u sljedećem susretu s Memphisom, uz skoro pa identične brojke Šarića – 17 poena (6/12 iz igre, 3/6 trica, 2/3 slobodna bacanja) uz sedam skokova. Uslijedila je pobjeda nad New Orleans Pelicansima i prekid niza od osam uzastopnih poraza Philadelphije u kojoj je Dario sudjelovao s 13 poena i pet skokova, dok je tjedan završio nedjeljnom pobjedom nad Detroitom uz malo skromniji učinak od četiri poena te po dva skoka i asistencije za 20 minuta igre.

JUSUF NURKIĆ – Denver Nuggets – 20,8 minuta, 12,3 poena, 7 skokova, 1 blokada

Iako je Nurkiću ove godine prognozirana breakout sezona, bosanskohercegovački reprezentativac i dalje bilježi relativno skromne brojke u odnosu na očekivanja. Doduše, očekivali smo i više minuta od 21,4 po susretu, ali bez obzira na to, Jusuf i dalje nema potrebnu konstantu. Ovaj je tjedan započeo s osam poena, 10 skokova i tri blokade protiv Philadelphije, da bi nakon toga ubilježio 11 poena i tek tri skoka (napadačka) u porazu od Brooklyna. U tom je susretu cijela prva petorka odigrala vrlo loše, pa tako i Nurkić, za čijih su 17 minuta na parketu, Nuggetsi postigli 22 koša manje od protivnika. Do kraja tjedna je protiv Washingtona i Orlanda postigao ukupno 30 poena i uhvatio 15 skokova uz sjajan šut iz igre (14/17).

NIKOLA VUČEVIĆ – Orlando Magic – 25 minuta, 9,7 poena, 8 skokova, 3,3 asistencije, 1,3 ukradene

Vučevićeva statistika šestog tjedna pokazala je da se crnogorski centar jako dobro snašao u ulozi šestog igrača (15 poena i 11,2 skoka u prosjeku). Sedmi tjedan započeo je double-double učincima protiv Washingtona i Bostona u kojima je ukupno zabio 22 poena (uz relativno loš šut od 39%) te skupio 20 skokova. Uslijedio je susret protiv Charlotte Hornetsa u petak, za koji je Vooch bio upitan zbog ozljede oka. Odlučeno je da će ipak nastupiti, no tamo je u drugom poluvremenu susreta zaradio novu ozljedu nakon nezgodnog pada poslije sudara s Royem Hibbertom. Nakon toga više nije ulazio na parket te je susret završio sa sedam poena i četiri skoka u 23 minute igre. Ozljeda leđa nije okarakterizirana ozbiljnom, no zbog nje je ipak propustio subotnji ogled protiv Denvera.

NEMANJA BJELICA – Minnesota Timberwolves – 12 minuta, 7 poena, 1,5 skok

Trener Tom Thibodeau je u prvom susretu tjedna, protiv Spursa, Nemanji podario tek 11 minuta, što je ovaj iskoristio za pet poena. Protiv Toronta, ponovno skromna minutaža (13), ali puno bolje izdanje srpskog internacionalca u kojem je zabio devet poena (2/4 za tri) te uhvatio tri obrambena skoka. Uslijedila je ozljeda desnog gležnja, doduše puno lakša nego ona u slučaju njegova suigrača Nikole Pekovića, zbog koje je propustio susrete protiv Detroita i Golden Statea

DAMJAN RUDEŽ – Orlando Magic – 6,3 minuta, 4 poena, 1 skok

Rudež je, kao i reprezentativni kolega Mario Hezonja i dalje marginaliziran od strane trenera Franka Vogela. Realno, Rudežu ovakvo stanje odgovara – nekoliko minuta po susretu, dovoljno da ubaci pokoju tricu, nešto su što je i sam očekivao, a poneka ozljeda ili odmor nekog od suigrača svakako mu je dobrodošla. Ovog je tjedna odigrao tri od četiri susreta Orlanda. Nije participirao u pobjedi nad Washingtonom, dok je protiv Bostona, Charlotte i Denvera skupio ukupno skupio 19 minuta. Najviše se istaknuo u porazu od Hornetsa, koji je zaključio s devet poena.

MARIO HEZONJA- Orlando Magic – 6,7 minuta, 2,3 poena

Ovog tjedna pojavili su se tračevi o potencijalnom tradeu koji uključuje Hezonju, kao i informacija da će ga trener Vogel poslati na kaljenje u razvojnu ligu. No, osvrnimo se na njegove igre ovog tjedna. Baš kao i Rudež, triput je dobio garbage time u kojem nije zakazao, zabio je sedam poena u 20 ovotjednih minuta. Premalo, premalo… Razmjena u neku drugu momčad definitivno se čini se kao solucija koja bi najviše pogodovala Mariju i koja bi mu omogućila daljnji razvoj.

BENO UDRIH – Detroit Pistons – 4 minute, 2 poena, 1 asistencija

Povratkom Reggieja Jacksona na parkete dogodio se očekivani scenarij -. Udrih je pomaknut na sami kraj klupe te će minute do kraja sezone ili slične situacije (nečije ozljede) dobivati na kapaljku. Svoju ulogu rezervnog razigravača Ishu Smithu igrao je jako dobro s obzirom na svoje 34 godine te ostaje za vidjeti hoće li se zadovoljiti garbage timeom u Detroitu ili će sreću potražiti u nekoj novoj sredini. S klupe je ispratio susrete protiv Chicago Bullsa i Charlotte Hornetsa, dok je nakon toga dobio tek četiri minute u pobjedi nad Minnesotom, dovoljno za dva ubačaja s linije slobodnih bacanja te jednu asistenciju. U nedjeljom susretu protiv Philadelphije, trener Stan van Gundy ponovno nije koristio usluge slovenskog razigravača.

JUSTIN HAMILTON – Brooklyn Nets – 12,5 minuta, 2 poena, 2 skoka

Potencijalni hrvatski reprezentativac je, nakon nekoliko bljeskova u uvodu sezone počeo bilježiti lagani pad forme. Minute koje mu je pružao trener Kenny Atkinson u prvim susretima polako su se počele smanjivati te je Hamilton u dvije odigrane utakmice ovaj tjedan, protiv Washingtona i Denvera, skupio skromnih 25 minuta, dovoljno za samo četiri poena uz jako loš šut (1/8 iz igre, 0/6 za tricu). Subotnji susret protiv San Antonija propustio je zbog migrene.

IVICA ZUBAC – Los Angeles Lakers – 5 minuta, 2 poena

19-godišnji Mostarac ovog je tjedna bio na raspolaganju trenerima obje momčadi Lakersa. Dvaput je nastupio za razvojnu momčad (D-Fenderse), dok je u sve tri ovotjedne utakmice bio pri ruci treneru prve momčadi Lukeu Waltonu. I dok je u ta dva susreta razvojne lige ponovno bilježio jako dobre brojke (15 koševa i 12 skokova u prosjeku za 27,5 minuta), Walton mu je minutažu podario tek u srijedu i to u uvjerljivom porazu od Houston Rocketsa. Zubac je zaigrao pet minuta, dovoljno da dvaput pogodi s linije slobodnih bacanja.

DRAGAN BENDER – Phoenix Suns – 13,3 minuta, 1,3 poena, 1,8 skokova

Najmlađi NBA igrač počeo je dobivati sve više povjerenja od strane trenera Earla Watsona. No, ovaj tjedan će vrlo rado htjeti zaboraviti. Naime, prvi susret tjedna protiv Utaha Bender je dobio najviše minuta od početka sezone (28), no nije se pokazao u najboljem svijetlu. Zabio je tek jednu tricu od pet pokušaja te je susret završio s tri poena i isto toliko skokova. Uslijedile su utakmice protiv Indiane u kojoj nije postigao koša za 11 minuta na parketu i Lakersa, koju je završio s 2 poena na kontu. Za kraj sedmog tjedna, Bender je u tijesnom porazu od Pelicansa odigrao šest minuta, dovoljnih tek za jedan skok.

SAŠA VUJAČIĆ – New York Knicks – 9 minuta, 1 poen, 2 asistencije, 1 skok

Miljenik predsjednika kluba Phila Jacksona prvi je susret protiv Miamija odgledao s klupe, dok je u sljedeća dva dobio po devet minuta. Prvo je poraz od Clevelanda završio bez koševa, ali s dva skoka i tri asistencije, da bi u pobjedu nad Sacramentom ugradio dva poena i jednu asistenciju. Na ruku mu baš i ne ide činjenica da je, usprkos skromnoj minutaži, u ta dva susreta uspio izgubiti četiri lopte i napraviti osam prekršaja. U četvrtoj utakmici scenarij s početka tjedna – pobjedu nad Lakersima Saša je cijelu proveo na klupi.

BOBAN MARJANOVIĆ – Detroit Pistons – 4 minute, bez učinka

Marjanoviću već neko vrijeme ne cvjetaju ruže u dresu Detroita. Kao što smo već napisali, društvo u mahanju ručnicima dobio je u Beni Udrihu, a parket je osjetio tek u četiri minute nad Minnesotom (kao i Udrih), što mu nije bilo dovoljno da bi popunio ijednu rubriku osim one s prekršajima.

NIKOLA PEKOVIĆ – Minnesota Timberwolves – bez nastupna

Dokad će pored Pekovićevog imena pisati da nije nastupio – ne znamo. Minimalne su mogućnosti da će zbog ozljede desnog gležnja uopće nastupiti ove sezone, dok neki navode da mu je ugrožena i daljnja karijera. Ne sumnjamo da je najteže upravo Nikoli te mu držimo palčeve da se što prije oporavi od ozljede te da nastavi igrati košarku na vrhunskom nivou.

Latest Posts

NE PROPUSTITE