Saturday, July 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Battle for the West

Vjerovali ili ne, stigli smo i do posljednjih dana regularne sezone. Umjesto da se treneri i momčadi već pripremaju za protivnike u teškim playoff duelima koji slijede, završetak regularne sezone ponudio nam je pravu dramu. Trenutno ne znamo niti jedan par doigravanja iako je poznato 12 od 16 ekipa kojima sezona neće završiti u srijedu. Naime, na bojnome polju Zapadne konferencije vlada pravi kaos i teška bitka za četiri preostale playoff ulaznice.

POZ. MOMČAD OMJER
5. NEW ORLEANS PELICANS 46-34
6. SAN ANTONIO SPURS 46-34
7. OKLAHOMA CITY THUNDER 46-34
8. MINNESOTA TIMBERWOLVES 45-35
9. DENVER NUGGETS  45-35 

Trenutni playoff picture

Pet momčadi trenutno vodi mrtvu utrku za četiri preostala mjesta u doigravanju, a pravu neizvjesnost ćemo gledati sve do posljednjih četvrtina regularne sezone. Ispod crte su trenutno Denver Nuggetsi Nikole Jokića, no dobra forma momčadi iz Colorada s pravom ulijeva strah u kosti ekipama iznad njih, pogotovo Minnesota Timberwolvesima. U ostatku ovoga članka bavit ćemo se rasporedom gore navedenih ekipa, njihovim šansama za doigravanje te mogućim raspletima u slučaju tiebreakera.

Iako su New Orleans Pelicansi trenutačno najbolje plasirani od ugroženih ekipa, momčad Anthonyja Davisa imat će sve samo ne lagan posao u posljednje dvije utakmice. Prvo Pelikani idu u goste uvijek neugodnim Clippersima, a posljednji ih dan sezone očekuje okršaj sa San Antonio Spursima. Pobjeda protiv Clippersa nameće se kao imperativ, jer nitko se ne želi vaditi protiv ekipe Gregga Popovicha.

Prije spomenutog mega dvoboja protiv Davisovih Pelicansa, San Antonio Spursi odradit će domaću utakmicu protiv odavno eliminiranih Sacramento Kingsa. Popovicheva momčad tu ne bi trebala imati većih problema, te bi trebala doći do jako vrijedne pobjede i osigurati svoje mjesto u doigravanju.

Posljednja u nizu ekipa kojoj jedna pobjeda jamči mjesto u doigravanju je Oklahoma. Russell Westbrook i ekipa ključnu su pobjedu ostvarili pobjedom u Houstonu nad Rocketsima, te će novu pobjedu vrijednu playoff mjesta tražiti u American Airlines Areni kod Miami Heata. Ukoliko bi momčad Billyja Donovana izgubila na Floridi, popravni ispit imala bi na domaćem parketu protiv slabašnih Memphis Grizzliesa.

Minnesota ili Denver?

Teško je za očekivati da će ijedna od gore navedenih ekipa kiksati na obje svoje meč-lopte i dovesti se u situaciju da im je plasman u doigravanje upitan. San Antonio i Oklahoma imaju lagane domaće izazove te su oni poprilično sigurni, dok bi Pelicansi trebali slaviti bar u jednom susretu. Kao poslastica na zadnji dan sezone Minnesota Timberwolvesi će u svom Target Centru ugostiti Denver Nuggetse u izravnoj borbi za osmo mjesto vrijedno spasa sezone.  Računica je prilično jasna, Vukove pobjeda sigurno vodi u playoff, dok Denver i u slučaju pobjede ovisi o drugim rezultatima. Naime, ukoliko bi Denver izgubio od Portlanda dva dana ranije, a Minnesota kod kuće svladala Memphis, Denver i Minnesota imali bi isti omjer pobjeda i poraza (46-36).

TIEBREAKER:

U slučaju jednakog omjera, prvi od kriterija je međusobni omjer između dvaju izjednačenih ekipa. Trenutačno Minnesota vodi s 2-1 u ovosezonskim pobjedama, no ako Denver slavi u srijedu niti međusobni omjer ne bi bio dovoljan da odluči tko ide u playoff. Kako nijedna od ovih ekipa nije vodeća u svojoj diviziji, kao idući bi se kriterij gledao postotak divizijskih pobjeda. U tom slučaju, Denver i Minnesota stoje ovako:

EKIPA VS POR VS UTA VS OKC VS DEN/MIN POSTOTAK
DENVER  2-1 * 2-2 3-1 2-2 60%
MINNESOTA 2-2 2-2 3-1 2-2 56%

*    Denver još treba odraditi susret s Portlandom
**  U slučaju poraza Denvera, momčadi će biti izjednačene na 56% divizijskih pobjeda

Ako bi se dogodila nova izjednačena situacija, tiebreaker bi se rješavao po postotku pobjeda protiv ekipa iz Zapadne konferencije, a tu bolje stoji Minnesota. Ukratko, ako Denver izgubi od Portlanda, a Minnesota i ostali dođu do pobjede – stvar je riješena te Denver ispada.

Kako god se situacija rasplela, definitivno nas čekaju odlične utakmice te napeta borba za Larry O’Brien trofej.

Latest Posts

NE PROPUSTITE