Sunday, December 10, 2023

ZADNJE OBJAVE

Bez dogovora u srijedu, pregovori se nastavljaju

U srijedu su nastavljeni pregovori izmeðu Sindikata igraèa i vlasnika klubova najjaèe košarkaške lige svijeta, NBA lige oko prekida štrajka koji traje 111 dana.

Pregovori se odvijaju pod nadgledanjem nezavisnog posrednika, Georgea Cohena, direktora Federalne agencije za medijaciju i pomirenje. Cohen je ranije bio posrednik u pregovorima izmeðu vlasnika klubova i igraèa u profesionalnoj nogometnoj (MLS) i bejzbolskoj ligi (MLB), a u srpnju je pod njegovim nadzorom uspješno okonèan lockout u NFL ligi (amerièki nogomet).

U utorak je sastanak trajao èak 16 sati, a u srijedu dvostruko manje, odnosno 8 sati. Nikakvih pomaka nije bilo, pa je nova runda pregovora zakazana za èetvrtak.

Ako ništa drugo, ovo je prvi puta za vrijeme lockouta da æe se dvije strane sastati tri dana zaredom. Optimisti æe i u tom podatku veæ pronaæi odreðeni napredak.

Podsjetimo, dvije strane ne mogu postiæi sporazum oko dva najvažnija pitanja – raspodjele košarkaških prihoda i strukture sustava salary capa.

Kada je u pitanju ova prva stavka, igraèima je prethodnim kolektivnim ugovorom bilo zajamèeno 57% prihoda. Obje strane su formalno predložile primanje 53% prihoda. Neformalno je liga bila spremna i na podjelu 50-50, ali ne želi iæi ispod te brojke. Igraèi, pak, ne prihvaæaju manje od 53% za sebe.

Latest Posts

NE PROPUSTITE