Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Novi skalp Makedonije, BiH doživjela potop

Litva danas uživa u èetvrtom danu Europskog košarkaškog prvenstva. Danas su za red na odmor došle skupine A i B, dok æe u skupinama C i D danas biti nekoliko vrlo zanimljivih susreta.

U skupini C Hrvati igraju utakmicu koja bi mogla biti presudna za prolazak u drugu skupinu natjecanja protiv Crne Gore, dok Makedonija želi pokazati protiv Grèke da pobjeda protiv Hrvatske nije bila sluèajna. Slovenija æe imati veliki izazov u utakmici protiv Gruzije u najzanimljivijoj utakmici skupine D.

Skupina C

Finska – Bosna i Hercegovina 92:64
(Koivisto 17p; Domercant 25p)

BiH je u svom treæem nastupu na Eurobasketu doživjela potpunu katastrofu protiv Finaca. Nakon prvog poluvremena, u kojem je veæinom situacija bila izjednaèena, Finska u treæoj èetvrtini pravi nekoliko serija za veliko vodstvo, koje se u zadnjoj èetvrtini samo poveæalo i potvrdilo veliku pobjedu skandinavskog sastava.

Neoèekivano, Finska je prvo poluvrijeme pola svojih koševa zabila u reketu, te time iznenadila ekipu Bosne koja se koncentrirala na njihov jaki šut sa distance, dok je u drugom poluvremenu i taj šut proradio i BiH jednostavno više nije imala nikakve šanse. Osim puno boljeg šuta, Finci su imali i dvostruku više asistencija, te dvostruko manje izgubljenih lopti, te su u potpunosti “razbili” ekipu BiH.

Grèka – Makedonija 58:72
(Fotsis 16p; McCalebb 27p)

Makedonija je napravila novu senzaciju. Nakon pobjede protiv Hrvatske, danas su uspjeli nadigrati Grèku i tako napraviti veliki korak prema prolasku u drugi krug natjecanja. Ekipe su se izmjenjivale u vodstvu do èetvrte èetvrtine kada Makedonija potpuno razbija Grèku i ostvaruje veliku pobjedu. Makedonci su napravili seriju 20-4 i tako došli do svoje druge pobjede na prvenstvu.

Ponovno je sjajan bio McCalebb sa 27 poena, a 12 je ubacio Antiæ. Grèka je imala malo raspoloženih igraèa od kojih su najbolji bili Fotsis sa 16 poena i Bourousis sa 10 poena i 10 skokova. Kosta Koufos postigao je samo 3 poena uz 3 skoka.

Ovom pobjedom dodatno se zakomplicirala situacija u skupini C u kojoj sve ekipe još imaju šanse za prolazak dalje.

Hrvatska – Crna Gora 87:81
(Tomiæ 26p, 8sk, 4a, Popoviæ 23p, Draper 9p, 12a; Jeretin 18p)

70 sekundi prije kraja Marko Popoviæ je u pick and roll akciji odlièno pronašao Tomiæa koji je poentirao za 82:77. Akcija dvojca koji je danas presudio i donio Hrvatskoj veoma važnu pobjedu. Popoviæ je odigravši kapetanski lomio susret, donio u jednom trenutku sa dvije uzastopne trice prednost našoj izabranoj vrsti 15 poena, ali su se Crnogorci ipak uspjeli vratiti. Ponovno je Popoviæ sa dvije trice odlièno odgovorio na zonu u posljednjoj èetvrtini i podigao prednost na deset poena, 80:70. No vratili su se Crnogorci, sve dok današnji igraè utakmice Ante Tomiæ (26 poena – 12/16 iz igre, 8 skokova, 4 asistencije) nije donio pobjedonosni koš. Ne smijemo nikako zaboraviti na Dontayea Drapera koji je prilikom spomenutog važnog poena uhvatio skok u napadu nakon vlastitog promašaja za tri poena. Draper je odlièno razigravao momèad, podijelio mnogo lopti Tomiæu i završio susret sa 12 asistencija, a uz to je dodao i 9 poena. Kod poraženih je Jeretin ubacio 18 poena (trica 4/6), dok je Dragièeviæ dodao poen manje.

Za kraj dodajmo kako je Stanko Baraæ odradio iskljuèivo jednu akciju u obrani, upisavši tek 25 sekundi na parketu. Vidljivo je kako naš centar nije uhvatio dovoljnu razinu forme i kako Joke Vrankoviæ nije htio riskirati u ovoj vrlo važnoj utakmici. Kraæu rolu imali su i Rok Stipèeviæ te Damjan Rudež, što znaèi da smo uz povrijeðenog Marka Tomasa odigrali susret u biti sa samo 8 igraèa.

Ljestvica:
Grèka 2-1
Makedonija 2-1
Hrvatska 2-1
Crna Gora 1-2
Bosna i Hercegovina 1-2
Finska 1-2

Skupina D

Ukrajina – Bugarska 67:56
(Kolchenko 18p;Videnov 10, 8sk)

Jednu neefikasnu i slabu utakmicu odigrali su Ukrajinci i Bugari u susretu koji bi mogao odluèivati o treæem mjestu u skupini D. Ukrajinci su od poèetka utakmice uzeli stvar u svoje ruke te veæinu susreta kontrolirali prednost na oko 10 poena razlike, ponajviše zahvaljujuæi vrlo dobroj obrani koja je bugarski šut ostavila na mizernih 28%, pa je èak i 43% Ukrajinaca bilo dovoljno za uvjerljivu pobjedu.

Junaci ove pobjede bili su Kolchenko te naturalizirani Amerikanac Bertt, koji su kombinirano zabili 35 koševa ukrajinske reprezentacije. Bugari jednostavno nisu mogli pronaæi raspoloženog igraèa, Videnov je uspio uhvatiti 8 loptu i zabiti 10 koševa, ali uz mizeran šut od 4/15.

Slovenija – Gruzija 87:75
(Lakoviæ 22p, Ožbolt 21p; Pachulia 22p)

Slovenska reprezentacija nastavila je svoj niz teških i neuvjerljivih pobjeda. U svom treæem susretu upisali su treæu pobjedu, ovoga puta protivnik je bila Gruzija, ali ponovno je utakmica bila vrlo neizvjesna i rješavala se u posljednjoj èetvrtini. Gruzijci su bolje otvorili susret i veæ u prvoj èetvrtini napravili dvoznamenkastu prednost koju Slovenija dostiže do poluvremena. Sredinom posljednje èetvrtine Jagodnik poveæava vodstvo Slovenija na 7 poena razlike i Gruzijci to više nisu mogli dostiæi te je prednost do kraja utakmice i poveæana.

Slovenija je imala petoricu košarkaša s dvoznamenkastim brojem koševa, a prednjaèili su Lakoviæ sa 22 i Ožbolt sa 21 poenom. Pomalo je razoèarao Goran Dragiæ sa samo 2 poena, ali uspio je podijeliti 5 asistencija. Najbolji Gruzijac bio je Zaza Pachulia sa 22 poena.

Rusija – Belgija 79:58
(Fridzon 22p; Faison 14p)

Rusija se bez veæih problema obraèunala s Belgijom, najslabijom momèadi skupine D. Cijelu utakmicu su Rusi vodili, a veæu prednost su napravili tek u posljednjoj èetvrtini. Fridzon je bio najbolji strijelac utakmice s 22 poena, dok su NBA igraèi Kirilenko i Mozgov danas nešto više odmarali nego inaèe pa je tako Kirilenko postigao 9 poena i 7 skokova, a Mozgov 7 poena. Najbolji Belgijac bio je Faison sa 14 poena dok je njihov jedini NBA igraè D.J. Mbenga postigao 7 poena.

Ljestvica:
Slovenija 3-0
Rusija 3-0
Gruzija 1-2
Bugarska 1-2
Ukrajina 1-2
Belgija 0-3

Latest Posts

NE PROPUSTITE