Tuesday, May 30, 2023

ZADNJE OBJAVE

Bill Russell i Boston Celticsi: “Gospodar prstenova i najveća dinastija u povijesti košarke”

Sezone 1968-69 Celticsi su smatrani prestarom ekipom da osvoje još jedan naslov prvaka, a regularna sezona s omjerom 48-34 i četvrto mjesto Istoka nisu opovrgnuli to mišljenje. Ali Boston je snažno ušao u doigravanje pobjedivši Philadelphiju i New York na putu do novog Finala.

U Finalu su ih čekali Los Angeles Lakersi sa Wiltom Chamberlainom na poziciji centra koji su bili spremni oduzeti titulu prvaka Bostonu nakon što su izgubili prošlih 6 Finala upravo od Celticsa. “Većinu susreta koje smo igrali oni su bili bolji od nas”, prisjetio se Jerry West. “Ali 1969. godine nisu bili bolji. Mi smo bili bolji. I nismo pobijedili. I to je bilo najteže.”

Veliki rivali, Lakersi i Celticsi, došli su do sedme utakmice Finala koja se igrala u Los Angelesu gdje su čelnici Lakersa postavili tisuće balona ispod krova za proslavu prvog naslova prvaka otkada se ekipa preselila u Kaliforniju prošloga desetljeća. Ali ta proslava se nije dogodila. Bila je to čvrsta utakmica koja je dobila pobjednika tek u posljednjim sekundama, kada je Don Nelson, igrač Bostona, pogodio šut pri kome se lopta prvo odbila od obruča, vinula u zrak i zatim upala u koš što je donijelo Bostonu pobjedu 108-106. To je bila 11 titula prvaka Celticsa u posljednjih 13 godina i time je završila najveća dinastija otkako se igra profesionalna košarka.

Latest Posts

NE PROPUSTITE