Saturday, July 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Bill Russell progovorio o operaciji, Bostonu, LeBronu, Howardu

Legenda Boston Celticsa Bill Russell u povijesti NBA lige zapisan je kao jedan od najveæih pobjednika koji je ikada stupio na košarkaške parkete, èemu svjedoèi i 11 prstenova prvaka. Juèer je dao opširan intervju za službenu internetsku stanicu NBA lige te prenosimo najvažnije dijelove tog intervjua.

Prije nekoliko dana pojavili su se izvještaji u medijima da je Russell bio na operaciji srca i nije bilo poznato mnogo detalja, no o tome je prvome Russell progovorio te otkrio da se ona dogodila prije tri tjedna. Kasnije se osvrnuo i na nastup Amerikanaca na Olimpijskim igrama, spomenuo je Celticse, Lakerse i Heat, kao i igraèe poput LeBrona Jamesa, Dwighta Howarda, te je u nekoliko navrata otkrio “tajne” jednog od najboljih NBA trenera svih vremena Reda Auerbacha.

“Bilo je potrebno zamijeniti jedan srèani zalistak, a to se može samo operacijom na otvorenom srcu. Možda takve operacije zvuèe teško, ali morao sam to napraviti, operacija nije bila opasna po život. Izvadili su jedan srèani zalistak i zamijenili ga drugim, sve je trajalo nekoliko sati. Doktori su rekli da je operacija protekla glatko i da æu se brzo oporaviti. Na žalost još ne mogu raditi dvije stvari u kojima najviše uživam tijekom ljeta – vožnja automobila i igranje golfa”, zapoèeo je Russell o svojoj operaciji.

Što mislite o ovogodišnjoj amerièkoj olimpijskog reprezentaciji i kako ih usporeðujete s ekipom iz 1992. godine?

Mislim da su bili jako dobra ekipa. Što su duže bili zajedno više su suraðivali i bolje igrali. Svakom utakmicom su igrali sve bolje, a to je iz razloga što svi oni znaju kako igrati i kako biti dobar suigraè. Što se tièe usporedbe – moja teorija je da je nemoguæe igrati protiv duhova prošlosti ili buduænosti, tako da nema smisla raspravljati o tome. Košarka se mijenja i nemoguæe je usporeðivati stilove igre iz razlièitih razdoblja. Zbog toga se nikada ne upuštam u takve usporedbe.

Mislite li da Celticsi dodavanjem Terryja i Leeja, te odlaskom Allena, mogu biti na vrhu Istoka?

Za sada ne možemo znati kako æe igrati. Dovoðenje boljeg igraèa ne znaèi nužno da je ekipa bolja. Ako igraè ima bolju statistiku od onog s kojim je zamijenjen ne mora znaèiti da æe ekipa biti bolja. Èesto nam je to govorio Red Auerbach mojih tijekom igraèkih dana. Veæe je pitanje kako se stil igraèa uklapa u stil igre momèadi. Mnogi igraèi govore da im je samo pobjeðivanje na pameti, no mnogi zapravo ni ne znaju što to znaèi.

Jeste li iznenaðeni što je Allen napustio Boston?

Nisam. Tijekom doigravanja mnogi su govorili kako Allen više ne može igrati, kako njegove noge više ne mogu izdržati ritam NBA utakmica i da zbog toga nije bio toliko uèinkovit kao i prije. Ponekad vodstvo ekipe donosi odluke na temelju onoga što drugi govore. Ali Ray može pomoæi Miamiju, ali isto tako i Terry može pomoæi Bostonu, vidjet æemo kako æe se oni uklopiti u svoje nove momèadi.

Može li Miami obraniti naslov prvaka?

Ne možemo predviðati tako daleko. Kada sam ja igrao, svaku smo sezonu zapoèinjali ispoèetka, kao da nismo nikada osvojili naslov. Auerbach je znao reæi ‘to je bilo tada, ovo je sada’. Ako æete igrati utakmice sa stavom ‘mi smo prvaci, vi morate nas pobijediti’ to može biti destruktivno.

Kakvo je vaše mišljenje o LeBronu Jamesu i njegovom napretku u prošlosezonskom Finalu?

Igrao je kako i uvijek igra. Nauèio je mnogo tijekom prethodnih godina. Sjeæam se njegovog Finala 2007. godine kada je igrao nevjerojatno, a sada je postao još i bolji u stvarima koje radi.

Bill Bradley vas je prozvao najpametnijim košarkašem u povijesti. Za koje bi današnje košarkaše mogli istaæi takve kvalitete?

Mislim da ne postoji sjajan sportaš koji je glup. Sjajni igraèi znaju što rade i ne ulaze u utakmicu s namjerom da više što æe napraviti, nego s namjerom da naprave sve što mogu za svoju momèad. Ne mogu reæi tko je najpametniji, no istièu se igraèi kao što su Derrick Rose, Dwyane Wade, LeBron James, Kevin Garnett, Kobe Bryant i Steve Nash. Ono što cijenim kod Kevina Duranta je èinjenica da iako je najbolji strijelac lige nije uvijek prva opcija u svojoj ekipi. To je neobièno jer obièno veliki strijelci uvijek imaju prioritet u ekipama. Kevin zabija koševe iz izraðenih akcija momèadi, ne sjeæam se kada je tražio loptu i igrao sam protiv cijele obrane.

Kada gledate NBA utakmice na što posebno obraæate pozornost?

Gledam kako se igraèi postavljaju. Dobri igraèi mogu jednako mnogo napraviti bez lopte kao i s loptom. Zapravo, više rade bez lopte nego s njom. Ne treba lopta biti stalno u njihovim rukama. Volim gledati kako se postavljaju u pozicije koje njima najviše odgovaraju, a za to je takoðer potrebno imati znanja, jednako kao i za igranje s loptom jedan na jedan protiv protivnika. Možda je èak postavljanje i teži dio igre jer trebate imati koordinaciju i s igraèem koji ima loptu i koji vam ju treba dodati.

Dwight Howard novo je pojaèanje Lakersa, kako æe on pridonijeti novoj ekipi?

U Orlandu nisu do kraja koristili njegov potencijal. Sada u Lakersima, s novim igraèima i novim okruženjem, ima novu situaciju i pitanje je kako æe Lakersi iskoristiti njegove snage da doðu do pobjede. Dodavanjem Stevea Nasha mogu biti jako, jako dobri. Bit æe im potrebno barem pola sezone, možda i više, da se uigraju pa da vidimo mogu li konkurirati za naslov.

Latest Posts

NE PROPUSTITE