Tuesday, April 16, 2024

ZADNJE OBJAVE

Bill Sharman

Vjerojatno jedan od najboljih šutera svoje generacije, Bill Sharman je bio prvi braniè u povijesti koji je imao prosjek uspješnosti šuta veæi od 40% (43,6% 1952-53). Na tablici svih vremena je jedan od najboljih sa crte slobodnih bacanja sa nevjerojatnih 88,3%, a takoðer je držao rekord po broju slobodnih bacanja èak 7 sezona.

U svojoj 11-godišnjoj NBA karijeri najdulje je igrao za Boston Celticse. 7 puta je bio biran u prvu i drugu NBA petorku, a na All-star utakmici se pojavio 8 puta. Igrao je sa Bob Cousyem te su tako stvorili jedan od najboljih tandema u ligi svih vremena što je pomoglo Celticsima da doðu do 4 NBA naslova.

Nakon svog umirovljenja 1961. okušao se kao trener koji je bio dosta inovativan te uspješan. Jedini je trener u povijesti koji je osvojio naslov prvaka u 3 profesionalne lige: ABL 1962., ABA 1971. te naposljetku konaèno u NBA ligi sa L. A. Lakersima koji su sezone 1971-72 imali omjer 69-13, najbolji omjer u povijesti kojeg æe nadmašiti tek 1996. Bullsi Michaela Jordana.

Krajem 1940-ih Sharman je bio sjajan sportaš što se tièe bejzbola i košake, a igrao je za sveuèiliše Južne Kalifornije. 1949. i 1950. je proglašen MVP-em kao najkorisniji košarkaš u Pacifièkoj konferenciji.

Dok nije znao kojim se sportom želi baviti, Sharman je potpisao ugovor za bejzbolsku momèad Brooklyn Dodgersa 1950. Kasnije te iste godine Washington Capitolsi su ga uzeli u drugoj rundi NBA drafta, a iduæih 5 godina igrao je oba sporta. Bejzbolašku karijeru je prekinuo 1955. godine.

Sharman nije imao prevelikih problema u svojoj košarkaškoj karijeri, veæ je u svojoj prvoj sezoni zabijao 12,2 poena. Tijekom sezone 1950-51 Sharman je otišao u Fort Wayne Pistonse, no tamo nije zaigrao jer je odmah razmjenjen u Boston Celticse zahvaljujuæi Redu Auerbachu, treneru Celticsa koji ga je doveo u zamjenu za Charlie Sharea. Sharman æe iduæih 10 godina provesti u Celticisma gdje æe se dokazati kao sjajan šuter i izgraditi reputaciju kao agresivan obrambeni igraè.

Jerry West je igrao utakmicu protiv Celticsa u svojoj rookie sezoni 1960-61. Sharman je tada èuvao Westa, a bila mu je to tada 11. i posljednja NBA sezona. West je imao èast da pogodi 7 uzastopnih šuteva preko Sharmana da bi ga Sharman blokirao 8. put. Iduæi put West je sa puno više straha ulazio pod koš te šutirao.

Bill je bio jako tvrd igraè. Reæi æu vam ovo, kraj njega se neæete naigrati. Bio je veæi borac na terenu nego Mike Tyson. Svi su ga poštovali kao igraèa.”, rekao je West za Los Angeles Times.

U sezoni 1951-52 Sharman je igrao odreðen broj akcija, no opet je postizao jako dobrih 10,7 poena uz 85,9% sa linije za slobodna bacanja. Iako su u Istoènoj diviziji bili drugi sa omjerom 39-27, Celticsi su izgubili od New Yorka u polufinalu Istoka.

Iduæe sezone Sharmanova se minutaža gotovo udvostruèila, a samim time i brojke koje su bile na razini All-star igraèa. Vodio je ligu što se tièe postotka uspješnosti sa crte slobodnih bacanja (85%), a bio je 4. što se tièe šuta iz igre sa 43,6%. Takoðer je bio 6. strijelac lige sa prosjekom od 16,2 poena po utakmici. Boston je završio kao 3. u Istoènoj diviziji sa omjerom 46-25 da bi opet ispali od Knicksa, ovaj put u finalu. 1953. Sharman je igrao na All-star utakmici, a takoðer je uvršten u 2. NBA petorku.

Sliène brojke je imao i u sezoni 1953-54, a opet je vodio ligu sa linije slobodnih bacanja (84,4%) dok je zabijao 16 poena. Njegov prosjek šuta od 45 % je bio drugi u ligi, odmah iza suigraèa Eda Macauleysa sa 48,6%. Bili su 2. u svojoj Istoènoj diviziji, no ispali su u finalu od Syracuse Nationalsa.

Sezone 1954-55 u NBA ligu je uvedeno novo pravilo, ono o ogranièenju napada na 24 sekunde što je dodatno pogodovalo Sharmanu, a samim time i Celticsima. Zabijao je prosjeèno 18,4 poena èime je zaslužio 3. pojavljivanje na NBA All-star utakmici te je 2. put izabran u drugu NBA petorku. 1955. na All-star utakmici je zabio 15 poena od èega 10 u zadnjoj èetvrtini èime je pomogao Istoku u pobjedi 100-91 te je proglašen MVP utakmice. Opet je bio prvi iza linije za slobodna bacanja sa 89,7%, a bio je 6. po šutu sa 42,7%. Sa omjerom 36-36 Kelti su bili na 3. mjestu Istoka, no u finalu su opet poraženi od Nationalsa.

1955-56 Sharman je dobio priznanje kao najbolji igraè u NBA ligi na svojoj poziciji. Kao prvi strijelac Celtcsa sa 19,9 poena konaèno je zaslužio da ga se uvrsti u 1. NBA petorku. Ostatak te petorke su bili suigraè Cousy, Bob Pettit iz St. Louis Hawksa, Neil Johnston i Paul Arizin iz Philadelphia Warriorsa. Sharman je opet vodio ligu iza crte slobodnih bacanja, bio je 6. strijelac lige, 5. po postotku šuta, no to Keltima nije previše pomoglo jer su ispali u polufinalu doigravanja od Syracusa.

Što se tièe poena, Kelti su se uvijek mogli uzdati u Sharmana i Cousya, no najviše su im nedostajali skokovi u igri zbog èega bi redovito gubili u doigravanju. To se promjenilo u sezoni 1956-57 kad su doveli Bill Russella te rookieja godine Toma Heinsohna, a vratio im se i 6. èovjek Frank Ramsey. Ova imena su dovela Kelte do omjera 44-28 koji je te sezne bio najbolji u ligi.

U finalu Istoka konaèno su pobjedili Syracuse u 3 utakmice te se tako nametnuli kao favoriti u finalu protiv St. Louisa. Hawksi su iznenadili Kelte u prvoj utakmici pobjedom u produžetku, no iduæu su dobili Kelti sa èak 20 poena razlike. Iduæu su opet dobili Kelti, a u 4. utakmici Hawksi su išli na pobjedu kako bi izjednaèili rezultat. Konaèno, u 5. utakmici, na 13. travanj, dogodila se jedna od najveæih drama u povijesti košarke. Igrana su 2 produžetka da bi na kraju slavili Celticsi te tako osvojili svoj 1. NBA naslov.

Prisustvo Russella i Heinsohna je omoguæilo Sharmanu da odigra jednu od najproduktivnijih sezona. Zabijao je 21,1 poen uz 41,6% iz igre te 90,5% sa slobodnih bacanja. Sa 5 uzastopnih sezona kao najbolji strijelac sa slobodnih bacanja držao je rekord sve do 1994. godine.

Sezone 1957-58 Sharman je opet vodio Celticse do najboljeg omjera u ligi 49-23. Pogaðao je 42,4% iz igre uz prosjeèno 22,3 poena što mu je bio najbolji prosjek u karijeri, a sa linije slobodnih bacanja je gaðao 89,3%. Bio je 6. strijelac lige, 1. u svom klubu, a konaèno ga je netko potisnuo što se tièe slobodnih bacanja. Bio je to Dolph Schayes iz Syracusa sa 90,4%.

Boston je opet izborio NBA finale, 2. put uzastopce, no ovaj puta su Hawksi iz St. Louisa bili bolji u 6 utakmica. Od 5 godina to je jedini put da Celticsi nisu osvoili naslov, a da Sharman i Russell igraju skupa.

Sezone 1958-59 Sharman je postavio vlastiti rekord što se tièe slobodnih bacanja; pogaðao je gotovo nevjerojatnih 93,2%. Opet je bio prvi strijelac Kelta sa 20,4 poena I bio je izabran u prvu NBA petorku. Celticsi su opet postali prvaci te tako zapoèeli niz od 8 uzastopnih naslova. U doigravanju je imao prosjek od 20,1 poena, a slobodna bacanja je gaðao 57 od 59.

Sharman je igrao još 2 sezone i osvojio 2 prstena, no njegova uloga i brojke su oslabile jer je Red Auerbach sve više prilike davao mladom Sam Jonesu, buduæem Hall of Fame igraèu.

Jones je prvi put zaigrao u NBA ligi u sezoni 1957-58 i dijelio je iduæe 4 sezone vrijeme sa Sharmanom sve dok nije postao punopravni èlan dinastije Celticsa koja je 60-ih godina vladala NBA ligom. U sezoni 1959-1960 Sharman je prosjeèno postizao 19,3 poena, a iduæe sezone 16,0 poena. Ni iduæe 2 sezone nisu bile bez priznanja; 1960. je 8. put izabran na All-star utakmicu, a 1961. je opet vodio ligu u postotku pogoðenih slobodnih bacanja. Bilo mu je to 7. put.

Trenerska karijera:
Sharman je u mirovinu otišao 1961. no njegova igraèka karijera je još trajala. Bio je angažiran kao trener-igraè u Los Angeles Jetsima koji su igrali u novoformiranoj ABL ligi. Sharman je odigrao 19 utakmica uz prosjek od 5,6 poena, no sredinom sezone je konaèno odustao od igraèke karijere. Iste te sezone je otišao u Cleveland Piperse gdje je kao trener osvojio naslov ABL prvaka. Vodio je franšizu do omjera 43-26.

ABL liga je prestala postojati iduæe sezone, a Sharman je otišao na sveuèilište Cal State-Los Angeles gdje je bio trener. Vodio je tim do omjera 27-20 kroz 2 sezone.

Nakon 2 godine odsustva, vratio se u NBA ligu kao trener San Francisco Warriorsa.

Što se tièe treniranja, Sharman je bio jako temeljit i metodièan što je ukljuèivalo rigorozne kondicijske pripreme i stroga disciplina što nije odgovaralo svim igraèima. Ustanovio je sustav bonusa i nagrada za dobro ponašanje i zalaganje na terenu. Treninzi su bili po toèno odreðenom rasporedu.

Takoðer je ustanovio inovatvni trening u kojem su igraèi na dan utakmice ujutro odraðivali tek lagani trening. Taj je sustav nazvao shootaround. Mislio je da tako igraèi bolje misle na predstojeæu utakmicu te kako bi opustili mišiæe. Danas taj sustav koristi veæina NBA momèadi te neke sveuèilišne momèadi.

Sharman je proveo ukupno 2 sezone u Warriorsima, a na kraju je imao omjer 87-76 prije nego li je preuzeo Los Angeles Starse iz ABA lige. Sezone 1969-1970 ih je vodio do omjera 43-41i imenovan je trenerom godine u toj ligi zajedno sa Joe Belmontom iz Denvera.  1970-71 franšiza se preselila u Utah, a momèad je stigla do finala ABA lige. Tamo su ih èekali favorizirani Kentucky Colonelsi, no unatoè tome Starsi su slavili te osvojili naslov.

Iduæe godine Sharman je postao glavni trener Los Angeles Lakersa. Otkad se franšiza preselila u Los Angeles 1960. 7 puta je bila u NBA finalu, no nikad nisu osvojili naslov. Sharman je u ekipi imao Wilta Chamberlainea na centru, Jim McMilliana i Happy Hairstona na krilima te Westa i Gail Goodricha kao branièe.

Pod njegovim vodstvom momèad L.A. Lakersa je napravila rekord koji se vjerojatno nikad neæe srušiti. Radi se o 33 pobjede u nizu, tj. od 5. studenog do 7. sijeènja. Lakersi su tu sezoni završili omjerom 69-13, do tada je to bio rekord NBA lige. Vrlo lako su došli do finala te su igrali protiv New York Knicksa i dobili ih u 5 utakmica. Sharman je imenovan trenerom godine.

Iduæe sezone Lakersi su opet došli do finala i opet su igrali protiv Knicksa, no ovaj put su izgubili u 5 utakmica.  U sezoni 1973-74 Chamberlain je otišao u mirovinu, a Lakersi su veæ u polufinalu divizije ispali od Milwaukeea.
Nakon što je Jerry West 1974. godine otišao u mirovinu, Lakersi su dosta pali. 2 godine nisu izborili playoff. Iako je 1975. nada došla u obliku Kareem Abdul Jabbara, Sharman je ipak dao otkaz na mjesto trenera, ali je zato postao glavni menadžer, posao koji je zadržao do 1982. Tijekom tog razdoblja, Lakersi su draftali Magic Johnsona te su osvojili 2 titule NBA prvaka.

Nakon toga Sharman postaje predsjednik kluba, a u tom razdoblju Lakersi su osvojili 3 titule, 1985., 1987., 1988.  U mirovinu je otišao 1988. , no ostao je raditi kao posebni savjetnik.

Kao igraè, trener, menadžer i predsjednik kluba, Sharman je jako puno doprinosio za NBA košarku.  Jerry West je rekao: “Bio sam s dosta trenera, no nijedan nije bio kao on. On je drugaèiji tip. Èovjek kojeg æete upamtit. Ima sposobnost da izvuèe najviše iz ljudi. U teškim trenucima uvijek je nalazio svijetlu toèku.

1975. Bill Sharman je primljen u košarkašku Kuæu slavnih Naismith memorijala. 2004. je drugi puta izabran u kuæu slavnih èime je postao tek 3. osoba u povijesti koja je 2 put birana  Kuæu slavnih. 1996. je proglašen meðu 50 najboljih NBA košarkaša svih vremena.

OSOBNI KARTON:
Ime: Bill
Prezime: Sharman
Datum roðenja: 25. 5. 1926
Visina: 187 cm
Težina: 86 kg
Sveuèilište: Južna Kalifornija
NBA draft: Washington Capitols (1950)

Latest Posts

NE PROPUSTITE