Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Bitka za playoff: Brooklyn Nets

Prije nekoliko dana mogli ste na našem portalu pročitati odličan osvrt na iznenađujuće dobre šanse Bostona za doigravanje. Svi epiteti upotrijebljeni za Boston – ugodno iznenađenje, mlada momčad, puno pickova na budućim draftovima, mladi talentirani trener – ne mogu se upotrijebiti za njihove divizijske konkurente Brooklyn Netse koji, iako puno ambiciozniji i financijski rastrošniji, ne stoje puno bolje. Naprotiv, moglo bi se raspravljati o tome kako su ustvari u puno nezgodnijoj situaciji od Bostona.

Naime, iako trenutno drže sedmo mjesto na istoku s omjerom 35-41, imaju isti broj pobjeda i samo jedan poraz manje od Bostona, koji je osmi. Sve to usprkos solidnoj seriji pobjeda u drugoj polovici ožujka protiv Milwaukeeja, Indiane i Charlottea, izravnih konkurenata. Ta serija je naprasno prekinuta ove subote u Atlanti, koja je razvalila Netse 32 razlike. U tome zapravo leži i njihov najveći problem.

Netsi su momčad sastavljena s idejom osvajanja naslova prvaka. U tu svrhu njihov GM Billy King (o kome smo također pisali) rasprodao je obiteljsko srebro (mladu zvijezdu u dolasku Derricka Favorsa i cijelo čudo draft izbora) kako bi stvorio jezgru Deron WilliamsJoe JohnsonPaul PierceKevin Garnett, koji su svojedobno na papiru zajedno s napadački sjajnim Brookom Lopezom činili momčad za respekt. Nažalost po Netse, ubrzo je postalo jasno kako je ta momčad jednostavno prestara za ikakav ozbiljniji iskorak u doigravanju, a kamoli naslov prvaka. Pierce i Garnett više ne stanuju u Brooklynu, a problemi Williamsa i Johnsona već su dobro dokumentirani – prvi je ostario brže od Doriana Graya kad je sasjekao mrski mu portret i više nije ni sjena nekad ponajboljeg playa u NBA, dok je drugi svojedobno dobio ogroman novac kako bi samo solidno radio samo jednu stvar: zabijao koševe. Iako bi bilo pretjerano reći da su njih dvojica loši igrači, Williams i Johnson su sjajan pokazatelj koliko štetan može biti ubrzani razvoj pod pritiskom, kakav je forsirao vlasnik Mikhail Prokhorov. Tako Netsi plaćaju Williamsu više od 40 milijuna dolara za ovu i sljedeću sezonu kako bi došli do poneke iznenađujuće pobjede uz flashback Deronovih boljih dana (24 koša protiv Spursa, 14 asista protiv Charlottea ili 31 i 11 ovog petka protiv Toronta). Johnson, s druge strane, radi ono što je uvijek radio: stvara matchup probleme svojom visinom i snagom na poziciji beka, zabije i poneki koš (skoro 15 u prosjeku), no to ne može sakriti činjenicu da mu je to najslabiji prosjek koševa od 2003. godine, kao i da mu je prosjek koševa od dolaska u Netse u stalnom padu (u zadnje tri godine 16,3, 15,8 i 14,6 koševa). Čini se gotovom stvari kako Johnson nikad više neće vratiti formu iz Atlante, kad je rutinski zabijao dvadesetak koševa, što je i logično s obzirom da će napuniti 34 godine u lipnju. Problem je što ga Netsi još uvijek plaćaju kao da je onaj iz Atlante, te će mu na račun ove godine sjesti 23 milijuna dolara, što ga čini drugim (brojkom: 2.) najplaćenijim igračem lige.

Ta činjenica je ogroman problem za Netse i oni to dobro znaju. Zato su i pokušali razbiti svoju preplaćenu jezgru na proste faktore, koju uz Williamsa i Johnsona još čini i Brook Lopez. Iako može biti prava napast na postu i lakoćom postići dvadesetak koševa, svojom obrambenom inertnošću cijele je sezone izluđivao trenera Lionela Hollinsa, poznatog po čvrstoj igri dok je vidio Grit ‘n’ Grind Memphis. Više puta je javno rekao kako želi da Brook bude čvršći, da ne bježi od kontakta, da skače, da se gura pod košem i bolje koristi svoju masu. I doista, neoprostivo je za igrača visokog 216 cm i teškog skoro 120 kila imati prosjek karijere od jedva sedam skokova. Lopez je bio jedini igrač za kojeg je bilo određenog interesa za zamjenu, trebao je završiti u Oklahomi, spominjao se i Charlotte, ali Hornetsi su na kraju odustali, a OKC je doveo nešto lošijeg, ali perspektivnijeg i jeftinijeg Enesa Kantera.

Nakon svega, kolike su Brooklynove šanse za doigravanje? Zapravo prilično velike, ali i tu je dio problema. Netsi imaju sljedeći raspored do kraja (VELIKIM SLOVIMA napisana su gostovanja):

6. travnja: Portland – vjerojatan poraz, s obzirom da su puno lošija momčad. Portland je dobio prvu u studenome 10 razlike.

8. travnja: Atlanta – s Hawksima imaju omjer 0-3 u sezoni, a u prošli petak su izgubili 30 razlike s lakoćom.

10. travnja: Washington – ovo bi mogla biti ključna utakmica za doigravanje koju će vjerojatno morati dobiti ako žele zadržati mjesto. Igraju kod kuće, ali to ne mora biti presudno. Omjer u sezoni je 2-1 za Wizardse.

12. travnja: MILWAUKEE – Bucksi su bili jedno od najugodnijih iznenađenja sezone, da bi nakon slanja Brandona Knighta u Phoenix postali momčad u slobodnom padu. Još jedna važna utakmica za Netse koju moraju dobiti. Vrlo nezahvalno za prognozu. Bilo bi loše da se iskusna momčad potroši previše s obzirom na nadolazeću utakmicu idući dan.

13. travnja: Chicago – Veliko je pitanje kakvu će momčad Thibodeau izvesti, s obzirom da su Bullsi na trećem mjestu, ali za vratom im pušu Toronto i Washington. Pobjeda Netsa bila bi veliko iznenađenje u takvim okolnostima, ali mogla bi biti zanimljiva utakmica za pogledati. Omjer u sezoni 2-1 za Bullse uz gostujuću pobjedu Brooklyna.

15. travnja: Orlando – Ovo je utakmica koju Netsi trebaju dobiti bez obzira na situaciju s doigravanjem. Njihovo iskustvo bi trebalo presuditi. Omjer u sezoni 2-0 za Netse.

Dakle, od šest preostalih utakmica samo jedna je u gostima, ali upravo ta bi mogla biti presudna. Ako imate League Pass, bilo bi zanimljivo pogledati. Osobno, vjerujem kako će se Netsi ipak uvući na mala vrata u doigravanje, gdje ih u prvom krugu čeka Atlanta (ako budu osmi) ili Cleveland (ako budu sedmi). To je pomalo nalik onome ciničnom pitanju biste li radije da vas ubiju pištoljem ili nožem. Svejedno je kad ste svakako mrtvi. Šanse Netsa protiv jednih i drugih su mikroskopske (ukupan omjer u sezoni 1-5), nemaju visokih izbora na draftu, a najbolje igrače zbog (pre)visokih plaća ne mogu nikome ni darovati. Ostalih igrača koji mogu solidno pridonijeti je malo (Bogdanović, Young, Jack, Plumlee) ili su ozlijeđeni (Mirza Teletović, koji je zbog krvnog ugruška u plućima bio čak u životnoj opasnosti). Netsi će vjerojatno biti dio doigravanja, ali to ne može i neće riješiti njihove dubinske probleme.

Procjenjivali smo šanse za doigravanje i ostalih momčadi s Istoka:

Bitka za playoff: Indiana Pacers

Bitka za playoff: Charlotte Hornets

Bitka za playoff: Boston Celtics

Latest Posts

NE PROPUSTITE