Tuesday, April 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

Bitka za playoff: Indiana Pacers

Što reći o Indiani a ne zaplakati, iako nisam njihov navijač tužno je što se s njima dogodilo ove sezone. Ekipa koja je protekle dvije sezone bila uz Miami i Chicago, bok uz bok za osvajanje Istočne konferencije, danas se bori za osmo mjesto iznimno lake konferencije. Ne, nisu promijenili svih 15 igrača ili zaboravili igrati košarku, ali su na žalost svih fanova NBA, izgubili zbog teške ozljede Paula Georgea, svoju glavnu kariku. Ali o tome malo kasnije, vratimo se sad na par sekundi malo u prošlost.

Indiana je protekle dvije, tri sezone bila u vrhu Istočne konferencije, ali i u vrhu NBA te su se svim silama borili vratiti staru slavu kluba iz dana Reggie Millera, kada su bili konkurenti za naslov u par navrata. Mnogi od vas znaju za Millerove impresivne igre protiv New Yorka Knicksa. Poslije dugo godina Indiana je opet bila momčad koje se treba paziti, a ne momčad protiv koje trener odmara svoje glavne igrače. Nakon prošle dvije sezone, svi smo očekivali još više od Indiane, da će otići tu razinu više i ući u finale NBA ove sezone i biti dostojan protivnik bilo kome sa Zapada. Ali to se nije dogodilo, što zbog ozljede već navedenog Paula Georgea, a i zbog odlaska Lance Stephensona u redove trenutno još jednog konkurenta za osmo mjesto ove sezone Charlotte Hornetsa. To su dva velika hendikepa za Indianu, što se ove sezone i pokazalo, ali ipak moje je mišljenje da i bez njih dvojice, trebali su do sada izboriti playoff s tom ekipom i takvim Istokom.

E sad da se bacim na ovu sezonu i probam analizirati njihovu igru, zašto nisu na boljoj poziciji i kakve su im šanse za moguće osmo mjesto, zadnje mjesto koje vodi u playoff.

Iako sam već naveo ozljedu Paula Georgea, moram opet ponoviti jer je vrlo uočljiv njegov nedostatak što u obrani, što u napadu. George ne samo da je bio prva napadačka opcija, nego je bio i odličan obrambeni igrač i čak mogu reći s velikom sigurnošću top tri obrambena igrača na svojoj poziciji. Njegove brojke tijekom sezone 2013/2014 govore za sebe: 21.7 poena, 6.8 skokova, 3.5 dodavanja i 1.9 ukradene lopte. Bez njega je obrana Indiane dosta pala u odnosu na prošlu sezonu, s prvog mjesta Defensive Efficiencyja na deseto mjesto, koje trenutno drže. Znači očito je da Indiana nikako nije mogla biti kao prošle godine, ali morali su bit bolji od trenutne situacije.

Druga karika koja im nedostaje ove sezone također navedeni Lance Stephenson. Umjesto njega Indiana je dovela Rodney Stuckeya, ali on nije mogao toliko pomoći da zamijeni Stephensona, možda i je u napadačkom smislu, ali u obrani nikako. Stephenson je također zaslužan za Indianinu odličnu obranu prošle sezone, što im je ove sezone falilo. Sljedeći igrač koji je ove sezone, po mom mišljenju podbacio, ali mislim i po mišljenju mnogih je Roy Hibbert. Ovaj 218 cm visok centar, ove sezone nije napredovao, naprotiv čak je i pogoršao svoje brojke u odnosu na prošlu sezonu, a očekivalo se od njega da ode razinu više, te da tako probaju nadomjestiti nedostatak Georgea. Na trenutke mi se činilo kao da su mu vanzemaljci iz Space Jama ukrali talent. A možda i jesu.

west-hibbert-george-pacers

 

David West je također igrač od kojeg se očekivalo više ove sezone, ali nije ispunio očekivanja, te je također kao i Hibbert po prosjecima malo lošiji nego prošle sezone. Ali to se moglo i očekivati od ovog veterana, koji je možda čak i dao svoje najbolje dane, iako se nadam da se varam jer takvih kao što je on je jako malo danas u NBA ligi. Također vrijedan spomena je George Hill, koji igra vrlo dobro, te zahvaljujući njemu i postižu dobre rezultate. Uz ove igrače mogli bismo reći da je manje, više solidnu ulogu s klupe odigrao i naš Damjan Rudež, koji ove sezone kao rookie ostvaruje slabe brojke, ali pretpostavljam da nitko nije ni očekivao puno više od njega ove sezone zbog prilagodbe na NBA. Imala je Indiana ove sezone i dobrih i loših perioda, mislim da su mogli bolje s ovim rosterom i ovako lošim Istokom, ali opet s druge strane nakon gubitka dva po meni najvažnija igrača od prošle sezone, Frank Vogel je ipak odradio dobar posao.

Indiani je ostalo svega osam susreta do kraja regularnog dijela sezone da poprave dojam i morat će pobijediti nekoliko izravnih konkurenata za posljednje mjesto koje vodi u playoff. Charlotte, Miami i Boston s Istoka ali i protiv Oklahome, koja također traži svoj put prema osmom mjestu Zapadne konferencije. Uz ove spomenute tri utakmice igraju još protiv otpisanih New York Knicksa i Detroit Pistonsa, koji se bore za što lošiju poziciju zbog nadolazećeg drafta. I zadnje dvije utakmice igraju protiv ekipa koje su već osigurale ulazak u playoff, Washington Wizards i Memphis Grizzlies. Indiana je na trenutnom omjeru 32-42 i drži deseto mjesto Istočne Konferencije, te zaostaje 1.5 utakmicu za osmim mjestom koje trenutno drže Brooklyn Netsi, koji su ih pobijedili sinoć rezultatom 111-106 i tako im možda umanjili šanse.

Težak raspored je pred momčadi Frank Vogela, i već večeras igraju u TD Gardenu, gdje ih očekuje Boston. S eventualnom pobjedom, Indiana bi se mogla približiti playoffu i tako barem malo usrećiti svoje navijače, koji mogućim ulaskom u playoff možda i vide svoju najveću zvijezdu ponovo na parketu Paul Georgea, za kojeg se nagađa da bi se mogao vratiti ako Indiana izbori playoff.

Latest Posts

NE PROPUSTITE