Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Bivša NBA zvijezda ponovno izbacuje tenisice čija je cijena samo 15 dolara

Stephon Marbury vraća svoju kolekciju tenisica Starbury, a cijena će opet biti pristupačna kako bi roditelji i djeca teže ekonomske situacije imali pristup vrhunskim tenisicama.

Moramo priznati ono što već znate – mi na Ideshu slinimo za tenisicama. Bilo da su klasične runnerice iz devedesetih kao što su Pume, Reebokice i Asicsice, klasični lifestyle komadi kao Adidas Stan Smith ili Superstar, ili se radi o košarkaškim siluetama kao što su Džordanice (bilo koji model) i Air Forsice – mi ih želimo.

Zašto nam onda ormari nisu puni tih velebnih hibrida kože, plastike, mesha i gume? Razlog broj 1 – naše bolje polovice ne razumiju tu strast i nisu spremne žrtvovati dio ormarnog prostora za naša nogopokrivala. Razlog broj 2 – još jači nego broj 1 je svakako cijena svih tih modela u različitim bojama.

Cijena modela je pogotovo visoka ako se radi o “signature” modelu nekog od košarkaških megazvijezda. Za najnovije Nikeove modele s potpisom Kobe Bryanta, Kevina Duranta ili LeBron Jamesa ćete morati iskeširati nekoliko stotina dolara. Stephon Marbury, bivša NBA zvijezda, je najavio na Instagramu kako se njegove tenisice po 15 dolara vraćaju na velika vrata. Marbury je i sam došao iz siromašne obitelji, zato je svjestan izazova s kojim se klinci susreću svakoga dana.

“Razumijem kako je teško roditeljima kada moraju kupiti svojoj djeci stvari koje ne mogu priuštiti. 200 dolara za tenisice? Moja mama bi rekla da nam je to hrana za mjesec dana.”

https://instagram.com/p/8JtsfaRyNJ/

Na Twitteru se obratio puku gdje je obznanio kako se njegove tenisice proizvode u istim tvornicama kao i one koje prodaju Nike i Adidas.

Čak je prozvao i Michaela Jordana za njegov udio u rastu industrije.

Marburyu ne nedostaje samopouzdanja, zato je i dolazio do sukoba s trenerima. Proglašavali su ga i ludim, a ideja da će prodavati tenisice za manje od 15 dolara je nekim samo potvrdilo da je luđak.

Marbury posljednjih pet godina igra u Kini, gdje ima status božanstva, čak je i napravljen mjuzikl I Was Marbury – u kojemu smo mi svi zapravo Stephon Marbury i svi smo povezani. Ponovno lansiranje Starbury tenisica će ovaj put biti i uspješnije zbog Marburyeve prisutnosti na kineskom tržištu koje nije toliko opterećeno predrasudama vezanim za cijene i brandove.

Brojni stručnjaci su analizirali kvalitetu Starbury tenisica, uspoređivali su ih s Air Jordanicama koje su presjekli po pola i utvrđeno je da se radi o gotovo identičnoj konstrukciji. Malo veće cjepidlake su došle do zaključka da su Starbury tenisice napravljene od manje izdržljivih materijala, ali da je i dalje u pitanju odličan proizvod koji daje puno za malu cijenu. Moramo dodati i kako je Marbury odigrao čitavu sezonu u najzahtjevnijoj košarkaškoj ligi svijeta u paru Starbury tenisica, bez teških ozljeda.

Tenisice su se mogle pronaći samo u Steve and Barry’s trgovinama, ali su trgovine zatvorene 2009. godine i samim time je i prodaja tenisica prekinuta.

https://instagram.com/p/8ZnXJURyG5/

Zanimljivo, Stephon Marbury nije bio prvi koji je htio donijeti kvalitetne košarkaške tenisice u svaki dom. U devedesetima su bila česta razbojništva povezana s krađom tenisica – kako iz trgovina, tako i sa stopala klinaca koji su se vraćali doma bosi (ako su imali sreće da ne dobiju metak u zamjenu za Džordanice). Hakeem Olajuwon, centar Houston Rocketsa i jedan od 50 najvećih igrača u povijesti košarke je u suradnji sa Spaldingom izbacio tenisicu čija je vrijednost bila 35 dolara, ali nisu naišle na odobravanje. Izgledale su kao i sve popularne tenisice tog doba, ali se nisu prodavale u skupim dućanima kao što je Footlocker već u Paylessu i Walmartu. Kul klinci kupuju u Footlockeru, mame i tate u Walmartu. To je izazov koji stoji i ispred novih Starbury tenisica. Igra asocijacija u kojoj logo igra najvažniju ulogu u odlučivanju između dobrog i onog drugog.

patika

Ne možemo lagati, s vremena na vrijeme podržavamo ovu multibilijunsku industriju kupnjom precijenjenih tenisica, ali to nam je guilty pleasure preko kojeg nekad ne možemo preći. S druge strane, Marburyeva inicijativa je hvalevrijedna i podržat ćemo ju kupnjom barem jednog para. Ako se pokažu na testu (malo basket, malo trčanje na tramvaj, malo parkour, malo krečenje…), razmislit ćemo o kupnji više komada. Tko zna, možda ipak uspijemo natrpati taj ormarni prostor visokim tenisicama.

I za kraj, najboljih 10 akcija Stephona Marburya u NBA-u. Čisto da vidite kako je u pitanju prava NBA zvijezda.

*Tekst je uz dozvolu autora u cijelosti preuzet s lifestyle i pop-kulturnong portala Idesh!

Latest Posts

NE PROPUSTITE