Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Black friday

Petak je bio dan za metak, a subota jutro je izrodila nastavak praćenja neodgledanih susreta. Repertoar su bili Jazz-Thunder, 76ers-Pistons i Warriors-Celtics.

Utaha Jazz igra fantastično. Kontinuirano se lopta kreće u napadu, pokušavaju doći do obruča i onda dalje se traži slaba strana obrane. Sve to bez ikakvog razigravača, Raul Neto i Trey Burke su sve samo ne NBA razigravači u bilo kojoj roli, startnoj ili combo beka s klupe. Rodney Hood je dobio veliku rolu za igrača druge sezone (potrošnja od 20% ili jedne od prve tri opcije u starterima), i još Trey Lyles dobiva startnu ulogu jer je Trevor Booker samo specijalac za maksimum 20 minuta. Njima najbolji mogući scenarij izgleda contenderski, ekipa je under 25 godina i tek ulaze u prime.

Udaljen si za borbu svega za jednog razigravača i stretch opciju (igrač koji prvenstveno šutira recimo 4 trice po utakmici). Ja bi na njihovom mjestu na ljeto bacio dolare pred Nicolasa Batuma, a Burke bi već sada prodao za nekog “Pattersona“. Lijepo bi imali Dante ExumGordon Hayward-Batum startere, a Alec Burks – Hood kao glavne s klupe uz Neta, dok bi visoku liniju uz startni bedem Derrick FavorsRudy Gobert držali Lyles i prije navedena četvorka s dobrim šutom za tri poena. Ako bi Lyles imao problema u drugoj godini onda bi se više minuta moglo usmjeriti na Joe Inglesa a.k.a Jinglesa ili Tibora Pleissa. Dio Jazza ne može proći a da se ne spomene Derrick Favors koji igra sezonu karijere i ne bi bilo iznenađenje da dobije svoj prvi poziv za All-Star nastup. Usavršio se u roli druge napadačke opcije, dodao je vrlo pouzdan šut s poludistance (realizacija od 40% ), te jako dobru igru u low postu. Njegove sirove brojke vas možda neće oboriti s nogu 17 poena, 9 skokova, 1,6 asistencija, 1,2 blokade i 1,8 ukradena lopta, ali njegov PER iznosi 25,5 što ga svrstava na osmo mjesto u ligi.

Thunder me sve više frustrira kao i Bullsi. Idemo potpisati nešto novo, nepoznato, mlado s novim idejama, a kad tamo situacija skoro još gora nego prije. Volio bi naći nekog trenera koji ne bi htio imati kombinaciju Enes KanterSerge Ibaka pod košem s oversize backcourtom. Svaki trener koji mi to ne bi mogao uštimati bi dobio automatski otkaz. Može Kanter biti najgori defender u povijesti NBA lige na pick and rollu, ali ako mu iza leđa stoje enormno dugi Andrew Roberson i Kevin Durant plus Ibaka, pa to gotovo nema šanse da se ne zatvore prilazi obruču. Ali ne, Billy Donovan gura još jednog minus napadača Stevea Adamsa i uparuje Kantera u drugoj postavi s još nepokretnijim Nickom Collisonom uz hrpu nedefendera kao što su Kyle Singler, Anthony Morrow, D.J. Augustin.

Nastavak, neću ni spominjati Pistonse, igrali su loše, a prebili su 76erse. Jadni Jahlil Okafor je čudo u napadu, “napunio” je Arona Baynesa, a Andreu Drummondu je ubacio 2-3 šuta s mid rangea. Najgore što mu to nije kompletan arsenal u napadu jer majstorski vidi teren, loptu kao od zajebancije drži s jednom rukom i redovno pronalazi igrače bez nekih turnovera, a uz to u akciju kreće s trice jer ima vrhunski ballhandling. Što bi se tek dogodilo kada bi loptu primio na laktu okružen s poštenim šuterima?? To možda nikada nećemo vidjeti u dresu 76ersa jer njihovo stanje je sve samo ne povoljno za razvoj Jahlila.

Njegova projekcija Big Al bi mogla biti nadmašena čisto zbog odlične kontrole lopte i ogromnog raspona ruku što bi mu u njegovom naponu snage dalo neku šansu da ne bude minus defender, a tu će trener igrati veliku ulogu. Momak ima samo 20 godina, a već zna igrati basket na NBA razini. Nije kalibar Townsa/Davisa/Russella, ali to je rijetko tko u ligi. Mislim, ljudi uzdižu Kristapsa Porzingisa, a čovjek je okružen s četiri NBA veterana koji znaju što rade na terenu.

O Detroitu i Drummondu nekom drugom prilikom, ali evo samo video u kojem Dre zakucava preko cijele momčadi 76ersa.

Posljednje što je gledano je dvoboj Warriorsa i Celticsa. Ne znam, dojmovi su pomiješani. Warriorsi dođu na gostovanje po Istok turneji (predzadnja utakmice desetodnevne turneje) bez dva startna bočna igrača i uspiju dobiti utakmicu gdje Steph Curry gazi aut linije, valjda je pet puta prilikom driblinga vođenja lopte stao na liniju. Rijetko koja ekipa u ligi bi preživjela 35 minuta Iana Clarka i Brandona Rusha kombinirano uz to da oni na klupi stvarno nemaju pouzdanog tricaša, a Marresse Speights je izgubio ono malo vrijednosti što je imao jer ne može ništa pogoditi sa svojeg omiljenog mjesta, poludistanca, točno korak iznad linije slobodnog bacanja. Pričat da su Celticsi zaustavili Currya je glupost jer im je sasuo 38 poena na 34 šuta (kominirano šut i slobodna bacanja). Curryja je pratio njegov vjerni Draymond Green s rijetko viđenom utakmicom 5×5 uz double double učinak i neizostavnom zaraznom za protivnike iritantnom energijom. Green je ujedno uz Favorsa igrač koji me je osobno najviše iznenadio u novoj sezoni.

Kod Bostona stara priča, Brad Stevens nekim čudom i magijom rotacija igrače stavlja u najbolje role samo one dokazuju koliko u biti ima limitiranu momcad. 15 igraca i 10 pickova u naredne dvije godine pod hitno moraju okrenuti u jednu napadačku opciju. Moraju početi odlučivati na kojim igračima misle udarati temelje franšize jer ovo vrćenje ne vodi nikud osim sezonama od +35 pobjeda na račun trenera i duboke rotacije.

 

Latest Posts

NE PROPUSTITE