Tuesday, April 16, 2024

ZADNJE OBJAVE

Blatche, Gomes i Andersen zatvorili sezonu amnestiranja

Juèer u ponoæ (po amerièkom vremenu) istekao je rok za amnestiranje igraèa za ovu sezonu. U posljednji trenutak još su se trojica igraèa našla na listi amnestiranih – Andray Blatche, Ryan Gomes i Chris Andersen.

Washington Wizardsi tako su nastavili akciju èišæenja zapoèetu prošle sezone, kada su se riješili Nicka Younga i JaValea McGeeja. Prije par tjedana poslali su Rasharda Lewisa u New Orleansa, a ovoga puta “žrtva” je Andray Blatche èiji su ugovor amnestirali i tako oèistili svoj salary cap od još 23 milijuna dolara oliko bi mu morali isplaæivati kroz sljedeæe tri godine prema ugovoru. On æe svoj novac dobiti, no Wizardsi su ga maknuli sa svog salary capa i mogu taj prostor iskoristiti za dovoðenje pojaèanja.

Prošle je sezone Blatche odigrao samo 26 utakmica tijekom kojih je bilježio 8,5 poena i 5,8 skokova po utakmici, što nije bilo dovoljno da isplati svoj velik ugovor te su ga se Wizardsi odluèili riješiti.

Denver Nuggetsi amnestirali su ugovor Chrisa Andersena koji je trajao još dvije godine ukupne vrijednosti skoro 9 milijuna dolara. On svojim uèinkom od 5,3 poena i 4,6 skokova po utakmici, koliko je bilježio prošle sezone, oèito nije zadovoljio ukuse struke u Denveru te su se odluèili na ovaj korak.

Treæi, i posljednji ove godine, amnestiran ugovor je onaj od Ryana Gomesa. On je bio u posljednjoj godini svog ugovora vrijednoj 4 milijuna dolara a Clippersi su ga se odluèili riješiti jer dovoðenjem Odoma i Crawforda, te produživanjem ugovora s Griffinom i Billupsom iznos za plaæe je uvelike narastao te im usluge Gomesa više nisu bile potrebne. Prošle je sezone Gomes odigrao 32 utakmice uz mizeran uèinak od 2,3 poena i 1,9 skoka za 13 minuta provedenih prosjeèno na parketu.

Sada možemo i zakljuèiti ovu sezonu amnestiranja i pogledati brojke koje su do sada ostvarene. Ove sezone amnestirano je 8 igraèa, a prošle 7. Dakle, polovica momèadi u ligi iskoristila je moguænost amnestiranja, dok druga polovica to još može uèiniti (ali više ne ove sezone). Ipak, kako vrijeme prolazi tako je i sve manji broj ugovora koji se mogu amnestirati jer se ova opcija može iskoristiti samo na ugovorima koji su potpisani prije poèetka prošle sezone, odnosno prije donošenja novog kolektivnog ugovora. To u stvarnosti znaèi da se mogu amnestirati ugovori još samo 41 igraèa u ligi, ali možemo sa sigurnošæu reæi da neæe sve ekipe iskoristiti tu opciju (npr. Atlanta može amnestirati samo ugovor Ala Horforda, ali sigurni smo da to neæe uèiniti).

Prošle sezone 7 amnestiranih ugovora vrijedilo je 206 milijuna dolara, dok 8 ovogodišnjih iznose ipak nešto manje, 136 milijuna dolara. Sve u svemu, ekipe su uštedjele mnogo prostora pod salary capom zbog moguænosti amnestiranja ugovora, ali to ih i dalje nije sprijeèilo da preplaæuju igraèe kako bi ih doveli u svoje redove.

Latest Posts

NE PROPUSTITE