Wednesday, October 4, 2023

ZADNJE OBJAVE

Blatt i Messina u kombinaciji za trenera Netsa

Novi generalni menadžer Brooklyn Netsa, Sean Marks, bit će ovo ljeto u potrazi za novim trenerom. Trenutačni trener Tony Brown, koji je preuzeo tu funkciju nakon otkaza Lionelu Hollinsu, zapravo je samo privremena opcija, te se ne očekuje da će tu funkciju obnašati iduće sezone. Marks u vidu ima rebuilding posrnule franšize, te vidi nekoliko kandidata koji bi mogli započeti taj proces.

Prvi kandidat je Ettore Messina, asistent San Antonio Spursa. Messina je poznato košarkaško ime u Europi, u Americi nešto manje. Vodio je Virtus Bolognu, Benneton Treviso, CSKA Moskvu i Real Madrid, a jedno vrijeme je proveo i kao talijanski izbornik. Osvajač je brojnih trofeja, među ostalim četiri Eurolige, četiri talijanska prvenstva i pet prvenstava Rusije. Messina je povezan s Mikhailom Prokhorovim, vlasnikom Netsa, koji je ujedno i nekadašnji financijer CSKA Moskve, kao i sa sadašnjim asistentom Netsa Trajanom Langdonom kojeg je trenirao u Moskvi, te su skupa osvojili dva europska naslova.

Drugi kandidat je David Blatt, nedavno otpušteni trener Cleveland Cavaliersa. Blatt je također trener iznimne reputacije na europskom kontinentu, osvajač je Eurolige i pet izraelskih prvenstava s Maccabi Tel Avivom. U Clevelandu je proveo jednu i pol sezonu, i premda je imao učinak od 67.5% pobjeda (u ovoj sezoni čak 73.2%), ipak je otpušten.

Ettore Messina i David Blatt su obojica treneri iznimnog znanja, no iznad obojice visi pitanje prilagodbe na NBA ligu. Jer u NBA-u dinamika moći je nešto drugačija nego u Europi, točnije rečeno igrači imaju puno veću moć i kontrolu nego na Starom kontinentu. Blatt je to naučio na teži način.

Premda su se kao kandidati spominjali i Tom Thibodeau i Jeff Van Gundy, vjerojatno neće dočekati mjesto na klupi Netsa. Ponajviše zato što su obojica tvrdi treneri koji zahtijevaju moć u svojim rukama, a Marksu sada treba trener koji može pridobiti igrače i povesti franšizu u spor i dugotrajan proces rebuildinga.

Latest Posts

NE PROPUSTITE