Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Bliži nam se NBA draft, tko će biti prvi pick?

Gotova je još jedna NBA sezona. GSW kao što su mnogi i očekivali su bili jednostavno prejaki za ostatak lige. No, u ovom članku se neću previše osvrtati na tu elitu NBA lige. Vrijeme je da pogledamo prema onim timovima u donjem dijelu ljestvice jer će oni biti glavni sudionicu drafta. Ovo im je jedna od rijetkih prilika kada mogu poboljšati svoju momčad. Ovogodišnji NBA draft nam nudi puno zanimljivih igrača i možda budućih zvijezda.

Svake godine je draft zanimljiv, a pogotovo je za nas novinare najzanimljivije prognozirati tko će dobiti čast biti prvi pick?. Kao što svi vjerojatno znate Sunsi će birati prvi te će na njih biti usmjerene sve oči. Hoće li izabrati Europsku zvijezdu Luku Dončića ili će se ipak odlučiti za domaću zvijer Deandre Aytona, a tko zna možda i iznenade, pa izaberu nekog trećeg.

U ovom ću se članku fokusirati na tri igrača. Uz ova dva spomenuta još ću malo pričati i o Mo Bambi koji vjerojatno neće biti prvi pick, ali po samo svojem talentu zaslužuje biti u priči oko prvog picka.

1. Deandre Ayton(PF/C, Arizona Universety)

Ayton, igrač koji zaslužuje sve pridjeve koji mu stručnjaci daju. Ofenzivno čudovište koji samo čudom neće postati zvijezda u NBA. Igrač koji posjeduje zavidan ofenzivni arsenal. Ima šut, ima atletičnost, ima centarsku tehniku i na kraju krajeva ima visinu dovoljnu kako bi dominirao na ovom, a možda i na višem nivou. Ove godine je stvarno rasturio u NCAA. Iako je njegova momčad razočarala u March Madnessu. No, to ne mijenja previše njegovu situaciju. Jedino veliko pitanje je može li Ayton igrati dobru obranu na razini više. Pomalo me podsjeća na Townsa koji iako ima fantastičnu ofenzivnu igru u obrani je blago rečeno NBA prosjek. Iako kao i Towns to je nešto što se može popraviti. Ove sezone je Ayton ostvario stvarno impresivne brojke, 20,1 poen u prosjeku, 11.6 skokova i 1.9 blokada po utakmici. Ayton je odličan igrač, ali to mu ne garantira da će biti prvi pick. On misli da je najbolji igrač na draftu i baš me zanima koliko daleko će ga odnijeti to njegovo samopouzdanje.

2. Mo Bamba(PF/C, Univerety of Texas)

Ako je Ayton čudo od prirode što je onda ovaj čovjek? Igrač koji je potpuna suprotnost Aytonu. Fantastičan defenzivac koji nam još puno toga može pokazati. Dominirao je u NCAA, a mogu se kladiti da će bez problema dovesti svoju igru na veći nivo u NBA. Isto tako se treba spomenuti da je na trening kampu prilikom mjerenja brzine završio sa zavidnim rezultatom tj. trčao je brže od Westbrooka, a to nešto znači. To je samo još jedan pokazatelj koliku količinu talenta ovaj dečko sadrži jer tko ne bi uzeo igrača koji ima 216 cm, raspon ruku 239 cm, fantastičnu defenzivnu igru i s obzirom na tu visinu brži će biti od većine centara. No, najbolja stvar u vezi njega je ta da može još puno napredovati.

3. Luka Dončić(PG/SG/SF, Real Madrid)

Šećer na kraju. Jedan od najboljih igrača koji dolaze u NBA iz Europe je slovenski dijamant Luka Dončić. Trebam li išta uopće govoriti o ovom igraču. Odličan šut, zavidne playmakerske sposobnosti, savršena visina za playa, može igrati više pozicija i na kraju krajeva ima psihu za velike stvari. Ne treba previše pričati o njegovim brojkama iako su one fantastične, a to je neobično za mlade igrače koji dolaze iz Europe, a Dončić dolazi u NBA sa stilom. MVP Eurolige, MVP Final four Eurolige i na kraju najbolji mladi igrač Eurolige. Može li bolje od toga? Naravno nije ni on savršen. Mnogi NBA stručnjaci mu zamjeravaju nedostatak atleticizma i brzine, ali zaboravljaju da će u košarci uvijek biti najvažnija glava jer igrači koji posjeduju košarkaški IQ nađu načina kako nadomjestiti neke nedostatke u igri, a vjeruj te mi neće ništa spriječiti Dončića da pokaže svojim kritičarima sav raskoš svojeg talenta.

Kao i svake godine i ovaj NBA draft će biti zanimljiv. Većina Amerikanaca stavlja Aytona na prvo mjesto, a to bi i većina navijača Sunsa voljela, ali treba se spomenuti da je Kokoškov trener Sunsa, a svi znamo koliko on voli Dončića. Obojica imaju svoje argumente zašto bi trebali biti prvi, a tu će se možda uključiti i Bamba koji je svima jako zanimljiv. Kako god završila ova priča oko prvog pika jedva čekam novu sezonu kako bi vidio hoće li ovi veliki talenti opravdati velika očekivanja koja košarkaška javnost ima za njih.

Latest Posts

NE PROPUSTITE