Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava sezone: Boston Celtics

Nakon mukotrpne prošle sezone koju su Celticsi završili s omjerom 25–57, izgleda da niti sljedeća neće donijeti značajnije promjene. Otkako je prošlo ljeto razmijenio Kevina Garnetta i Paula Piercea, Danny Ainge se bacio u ponovnu izgradnju momčadi i pokušava osigurati kakvu-takvu financijsku fleksibilnost kroz razmjene. No problem je bio što Ainge, kao i čitavo vodstvo momčadi, još donedavno nisu bili načisto sa smjerom u kojem žele krenuti. U zadnjih godinu dana moglo se čuti svakakve glasine: od planirane dugoročne izgradnje momčadi do nastojanja da se postane pobjednička momčad preko noći (pokušaji da se dovedu Omer Ašik i Kevin Love). Izgleda da su okolnosti odlučile umjesto njih i da Celticsi kreću težim i duljim putem izgradnje momčadi kroz draftove i nadom da će u nekim predstojećim prijelaznim rokovima moći dovesti igrača većeg kalibra.

Trenutni roster za sezonu 2014/2015:

Rajon Rondo, Marcus Smart, Phil Pressey, John Lucas III, Avery Bradley, Marcus Thornton, Jeff Green, Gerald Wallace, Erik Murphy, Jared Sullinger, Kelly Olynyk, Brandon Bass, Tyler Zeller, Vitor Faverani, Dwight Powell, Malcolm Thomas, Rodney McGruder, Tim Frazier, Evan Turner, James Young, Joel Anthony

Došli: Marcus Smart, Marcus Thornton, Tyler Zeller, John Lucas III, Erik Murphy, Dwight Powell, Rodney McGruder, Tim Frazier, Evan Turner, James Young

Otišli: Keith Bogans,  Chris Johnson, Chris Babb, Jerryd Bayless, Kris Humphries, Vander Blue, MarShon Brooks

Iako još ima dosta do početka nove sezone, sudbina je odlučila dodatno učvrstiti upitnik nad glavama Dannyja Aingea i Brada Stevensa. Ako je spomenuti dvojac konačno i došao do odgovora na pitanja „kako“ i „kamo“, sklisko tlo Rondove kupaonice pobrinulo se za to, jer će najbolji igrač Celticsa pauzirati otprilike dva mjeseca zbog ozljede lijeve ruke. Ovo ne mora biti nužno loša situacija za Celticse, jer će Stevens opet imati priliku vidjeti kako se momčad ponaša bez svog najboljeg igrača, a da ga u principu nije izgubila. Kao dodatna prednost, tu je i mladi Marcus Smart koji će dobiti izvrsnu priliku da predvodi momčad igrajući na svojoj prirodnoj poziciji razigravača, a ne da ulazi s klupe malo na poziciju jedinice, malo dvojke. Jasno da će izostanak Ronda imati negativan utjecaj na omjer Celticsa. Voljeli ga ili mrzili, Boston je definitivno gora momčad bez njega. Rajon kreira puno otvorenih šuteva za svoje suigrače i napast je u obrani. Čitava će se situacija nesumnjivo svesti  na nove pozive na tankiranje u svrhu boljeg izbora na idućem draftu, i navijači će još jednu sezonu gledati šamaranje mrtvog magarca.

No, ovakav rasplet mogao bi Celticsima uštedjeti i pokoji dolar. Ako Wyc Grousbeck (vlasnik momčadi) i Danny Ainge stvarno računaju na Ronda u budućnosti, ova ozljeda bi mogla smanjiti broj ponuda koje bi Rajon zaprimio na kraju ove sezone. Rondo je ionako propustio 95 utakmica u zadnje dvije sezone, a zbog činjenice da živimo u zaista zlatnom dobu razigravača nema mnogo momčadi kojima je potreban play. Rondo mi mogao biti „prisiljen“ ostati u Celticsima s nešto manjim ugovorom u nadi da će Ainge uspjeti dovesti još kojeg kapitalca. No dobro, zamislimo da smo u prosincu, Rondo je ozdravio, i kako sada izgleda rotacija Bostona na bekovskim pozicijama?

Rondo i Avery Bradley najvjerojatnije započinju na poziciji jedinice i dvojke, a vrlo kvalitetnu i duboku rotaciju Bradu Stevensu omogućuju Phil Pressey, Evan Turner, Marcus Smart, Marcus Thornton i James Young. Smart bi trebao imati najveću minutažu s klupe, a znamo da će imati priliku biti startni razigravač na početku sezone. Već je sada izuzetno dobar branič i pokazuje velik potencijal u napadačkom dijelu igre, ali definitivno treba poraditi na šutu (41%). Svoj slab šut Marcus nadomješta odličnom kontrolom lopte, siguran je u pick and roll akcijama i može se nametnuti fizički inferiornim igračima u post up situacijama. Atletski je moćan i agilan. Jedno od najjačih napadačkih oružja, uz istrčavanje kontre, mu je čvrst i beskompromisan ulazak u reket koji, zbog izuzetne fizičke spreme,  često završava košem, asistencijom ili slobodnim bacanjima. Smart će zbog navedenih osobina biti od velike pomoći Celticsima u oba segmenta igre. Pressey i Thornton će dobiti priliku, ali koliko, to u ovom trenutku vjerojatno ni Stevens ne zna. James Young i Evan Turner su u ovoj situaciji najveće nepoznanice. Što uopće očekivati od Turnera? Dolazi u Boston nakon katastrofalne polusezone u dresu Pacersa gdje nikako nije mogao pridobiti povjerenje Franka Vogela. Turner zapravo ni u 76ersima nikada nije bio produktivan igrač. Njegov PER na razini karijere iznosi samo 12.0 što nije ništa posebno, pogotovo ako znamo da PER prosječnog NBA igrača iznosi 15.0. Pozitivno je to što je potpisao na 2 godine, za nešto više od 3 mil. dolara po sezoni. U najgorem slučaju, pojesti će nekoliko milijuna na salary capu, no ako slučajno proigra, Celticsi će osvojiti jackpot, i to za gotovo nikakve novce. S druge strane, James Young nije igrao u ljetnoj ligi i nitko ne zna hoće li ga Stevens koristiti kao bek-šutera ili nisko krilo. Zbog prenapučenosti bekovskih pozicija, vjerojatno će dosta vremena provesti na poziciji trojke, pogotovo kada Stevens na parket postavi nižu petorku.  Zbog njegove atletske moći i odlične mehanike šuta, NBA stručnjaci ga u najgorem slučaju vide kao izvrsnog šutera za tri poena iz tzv. spot up situacija i korisnog igrača u tranziciji.

jeff-green

Ukoliko bude većinom igrao nisko krilo, Young će morati biti strpljiv po pitanju minutaže, jer Jeff Green ulazi u svoju četvrtu sezonu kao Celtic i definitivno će biti startna trojka ove ekipe. Od Greena se puno očekuje i sam je nedavno izjavio da želi otići stepenicu više, kao igrač i kao vođa momčadi. Prošle je sezone na mahove pokazao koliko dobar može biti te je vodio klupsku listu strijelaca s 16,9 poena po susretu, premda ova brojka zvuči impresivnije no što jest. Postotak šuta mu je bio 41,2%, rijetko je stvarao prilike za suigrače i bio je tipični nekonstantni Green. Kao glavna napadačka opcija, čak je 14 puta zabio manje od 10 poena, te je ponekad izgledao kao jednodimenzionalan igrač koji i nije tako dobar u onom što mu najbolje ide. Postoji nekoliko naznaka koje sugeriraju njegov daljnji razvoj: u zadnje 3 godine nema problema sa zdravljem (odigrao 97% utakmica), svestran je strijelac koji ima solidan šut, dobar ulazak pod koš (iako mu nedostaje više odlučnosti), može ga se koristiti u post up situacijama, ima visok postotak ubačenih slobodnih bacanja (80%) i često igra 40-ak minuta po susretu što sugerira visoku fizičku spremu. Ove činjenice, plus vjera da će sljedeće sezone dodatno unaprijediti svoju učinkovitost, najizglednije će donijeti Greenu još jednu titulu najboljeg strijelca Celticsa. Tu je i Gerald Wallace koji se više spominje u kontekstu ogromnog ugovora (20,2 mil. dolara u sljedeće 2 god.) nego nastupa u zelenom dresu. Čovjek ima 32 godine, a u sezonu ulazi nakon oporavka od ozljede koja mu je okončala prošlu sezonu. Njegova vrijednost leži u obrambenom segmentu, ali tu priča završava. Niti zna šutirati, niti dodavati, a ulaz pod koš često završava izgubljenom loptom. I jesmo li spomenuli njegov smiješno visoki ugovor?

Centarska mjesta neće predstavljati problem Stevensu jer se tu manje više sve zna. Trener Celticsa na raspolaganju ima Jareda Sullingera, Kellyja Olynyka, Brandona Bassa, novopridošlog Tylera Zellera, Joela Anthonyja i Vitora Faveranija. Sullinger i Tyler će vjerojatno biti startni centarski par Celticsa sljedeće sezone dok će Kelly provoditi vrijeme igrajući četvorku i peticu. Jared Sullinger je jedan od igrača Bostona koji je najviše pokazao u protekloj sezoni. Iako fizički pomalo podsjeća na Borisa Diawa, Sully je igrač neupitne kvalitete. Onaj tko je gledao utakmice Kelta prošle sezone jasno je mogao vidjeti da je Sully u podosta utakmica imao odriješene ruke i smio potegnuti kada mu se ukazala prilika. Vješt je u igranju leđima prema košu te je razvio šut s distance, pa čak i za tri poena. Premda nije previše skočan, izvrsno koristi svoje tijelo i snagu, što pokazuje prosjek od 8,1 skokova prošle sezone. Iako još nije blizu vrhunskim visokim krilima u NBA-u, od Jareda se ove godine može očekivati double double učinak. Mali podsjetnik, Sully je prošle godine prvi puta odigrao kompletnu sezonu i njegov puni potencijal tek treba vidjeti.

jared-sullinger

Olynykove košarkaške vještine odgovaraju prototipu modernog visokog krila; dobar šut s poludistance i za tri poena, može igrati leđima prema košu, posjeduje visok košarkaški IQ i odličan osjećaj za dodavanje. Iako nije bilježio bogzna kakve brojke prošle sezone (8,7 poena i 5,2 skokova u 20 minuta), njegov konstantni napredak iz mjeseca u mjesec daje nadu u još efikasniju godinu. U zadnje 22 utakmice sezone prosječno je zabijao 12,2 koševa uz šut od 53,1%, te 6,1 uhvaćenih lopti. Premda je u Kellyjevom slučaju nedostatak atletičnosti i više nego očit, izuzetno motorični razigravači Kelta (Rondo i Smart) zasigurno će to nadoknaditi i stvoriti popriličan broj otvorenih šuteva za Olynyka. U 1,400 minuta koje je Kelly prošle sezone proveo na terenu, napadački rejting Bostona se zadržao na 102,9 dok je za vrijeme njegove neaktivnosti rejting pao na čak 97,9. Stevens je u nekoliko navrata vodio napad kroz Olynyka na visokom postu, koristio ga u pick and roll igri te mu dopuštao igru leđima. Kelly je pokazao da zna čitati obranu i da posjeduje brzinu reakcije. Obrambena igra Celticsa nije se bitno mijenjala bio Kelly na parketu ili ne, pogotovo jer je cijelu prošlu sezonu proveo na njemu neprirodnoj poziciji centra te je imao zadaću štititi obruč, a znamo da njegove blokerske i skočne sposobnosti nisu ni blizu razine elitnih obrambenih centara.

Zato je doveden Tyler Zeller koji će omogućiti Kellyju da igra na svojoj prirodnoj poziciji visokog krila. Celticsi su igrali jednu od važnijih uloga u oslobađanju cap spacea Cavaliersa čime su momčadi iz Clevelanda omogućili potpisivanje odbjeglog sina. Ainge se nije uključio samo kako bi napakostio svom dugogodišnjem omraženom suparniku Patu Rileyju, već i kako bi dobio mladog, atletičnog centra za gotovo ništa. Tyler nudi agresivnost u skoku, solidno je obrambeno rješenje ispod koša, te pruža koju varijantu više u napadu jer je snalažljiv oko obruča te posjeduje bolji skok šut no što mnogi misle. Zeller je odličan u tranziciji što je nekarakteristično za mnoge centre, te dovoljno dobro kontrolira loptu da može odigrati licem prema košu. Kretanje u prostoru bez lopte, osobito iz pick and rolla, mu je najveće napadačko oružje, i za očekivati je da će u Bostonu igrati neku „Tyson Chandler“ vrstu uloge. Bass, Faverani i pogotovo Anthony se trebaju oboružati strpljenjem jer će Celticsi zasigurno pružiti mnogo prilika Jaredu, Zelleru i Olynyku kako bi saznali što od njih mogu očekivati. Bass će najvjerojatnije dobiti najviše prilike s klupe, iako će sve biti podređeno mlađahnom tercetu.

Prognoza: 12.-15. momčad Istoka

Ove sezone treba pripaziti na dvije stvari: razvijanje mladih snaga i napredak Brada Stevensa koji ulazi u svoju drugu godinu kao NBA trener. Više mu nije sve novo, iskusniji je, spoznao je tendencije kako svojih tako i protivničkih igrača, bolje shvaća igru na NBA razini, trebao bi se osjećati ugodnije nego prošle sezone, i treba vidjeti kako će se nositi s novim iskušenjima. Celticsi još nisu blizu povratku na stare staze slave, ali učiniti će sve da sljedeća sezona bude korak u pravom smjeru.

Latest Posts

NE PROPUSTITE