Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Boston Celtics – igra sve bolja, nedostaje samo rezervni centar

Boston Celticsi su imali burno ljeto. Napustio ih je najbolji šuter lige Ray Allen pod jako čudnim okolnostima, ali doveli su odlična pojačanja na njegovoj poziciji, Jasona Terryja i Courtneya Leeja, te su potpisali Leandra Barbosu i centra Jasona Collinsa koji im garantira 6 prekršaja po utakmici. Nakon problema sa srcem vratili su se jako bitni igrači Jeff Green i rezervni centar Chris Wilcox. Putem drafta su izabrali dva visoka igrača, Jareda Sullingera i Faba Mela. Još čekaju povratak Averyja Bradleya od ozljede ramena i njegov datum povratka na parket još nije definiran. Tako su složili kvalitetan roster u novom pohodu na naslov.

Njihovi problemi su u startu bili vidljivi – nemaju visokog igrača kojeg bi stavili u paru s Kevinom Garnettom koji može uhvatiti skok jer su trenutno zadnji u ligi sa samo 38 skokova po utakmici. Postoji velika šansa da će putem razmjene tražiti kvalitetno rješenje na poziciji centra koji bi ih doveo u status izazivača na naslov prvaka ove sezone.

U sezonu su krenuli s petorkom Rondo-Lee-PierceBass-Garnett i jasnom rotacijom Barbosa-Terry-Green-Sullinger-Wilcox. Pružali su loše utakmice i startali su s dva poraza od prvaka Miamija na Floridi i Bucksa na domaćem terenu što je bilo veliko iznenađenje. Sreća pa su naletjeli na Wizardse u dvije utakmice za redom koje su jedva pobijedili (jednu u produžetku). U tim utakmicama trener Doc Rivers je malo eksperimentirao te je probao igrati sa Sullingerom u petorci, no to se pokazalo jako neuspješno jer on još nije u stanju braniti ništa zbog svojih sporih kretanja. Uslijedio je neugodan domaći poraz od Philadelphije koja im je zabila 106 poena. Nakon toga Rivers odlučuju vratiti Bassa u petorku skupa s Terryjem koji je izbacio apsolutno indisponiranog Leeja koji nije uspio nikoga braniti, a niti zabiti otvorene trice protiv slabašnih Wizardsa (u jednoj utakmici ga je Crawford “uništio”, a u drugoj Beal).

Nakon te promjene uslijedila je pozitivna serija od tri pobjede od kojih su dvije bile u gostima protiv Bucksa i Bullsa, te protiv Jazza na domaćem parketu. Terry je odlično koristio situacije u startnoj petorci koje mu je namještao Rondo, točnije puno otvorenih šuteva s poludistance i trice, dok je Lee dao obrambeni obol drugoj petorci u kojoj nije morao čuvati najbolje šutere ekipa kao što je bio slučaj dok je startao. U sljedećih 12 utakmica su igrali toplo-hladni i ostvarili su 6-6 omjer. Vrijedno za spomenuti je pobjeda na domaćem parketu protiv Oklahome, te porazi od Spursa i Netsa u kojima su se vidjeli svi prednosti i nedostatci ove ekipe. Sada ćemo se posebno osvrnuti na njihov obrambeni i napadački dio igre.

Na početku sezone, točnije prvih mjesec dana, imali su velikih problema u obrani zbog svih novih igrača koji su došli, te nisu imali kemije u igri. Kako je prolazilo vrijeme i kako su odrađivali sve više treninga i utakmica zajedno tako se i njihova obrana dizala koja je trenutno na 13. mjestu u ligi s 96,7 dopuštenih poena po utakmici, a zadnjih 6 utakmica su na prosjeku od 88 dopuštenih poena. Kroz iduće mjesece može se samo očekivati veliki napredak Bostona u ovom segmentu igre jer će se u igru vratiti Bradley koji će pomoći Rondu u branjenju perimetra i povećat će se njihov broju ukradenih lopti te ih možemo očekivati u najboljih 5 obrambenih ekipa lige.

Napadačka igra većinom se vrti preko najboljeg asistenta lige Ronda koji bilježi 12,8 asistencija po utakmici. Akcije koje najčešće igraju je pick and pop između Ronda i Garnetta ili Bassa, te izolacije za Piercea i Terryja. Energiju u napadu s klupe donosi Barbosa koji je imao nekoliko odličnih utakmica u kojima je pokazao svoju brzinu i mogućnost završavanja oko obruča i pogađanju trica kada je “vruć”. Moramo još spomenuti Greena koji je nakon lošeg ulaza u sezonu pokazao u zadnjih 5 utakmica da će biti veliko pojačanje koje će moći odmoriti Piercea i kojega će koristiti u small ball petorkama. Veliki napredak ove sezone u napadačkoj igri pokazao je Rondo. Protivnici ga više ne bi smjeli ostavljati samog na šutu s poludistance jer ga ove sezone realizira s 50%, te je postotak trice podigao s 24% na 31% no tu i dalje ima mjesta za napredak kao i kod postotka ubačenih slobodnih bacanja koji su trenutno na 61%. I dalje im je najefikasniji napadač i strijelac Pierce s 19 poena po utakmici kojemu godine očito još ne smetaju. Napad im se drži na 15. mjestu lige s prosjekom od 97 poena po utakmici, te se u budućnosti teško može očekivati napredak u tom segmentu.

Za ozbiljniji iskorak Celticsa ove sezone i borbe za naslov potrebna je još kvalitetnija igra u obrani i jedan pristojan centar.

Latest Posts

NE PROPUSTITE