Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Boston Celtics

Celticsi su prošle sezone u lovu na 18. naslov, drugi u nizu, zaustavljeni vrlo rano – veæ u drugom krugu doigravanja. Iako je sezona prošla vrlo dobro, omjer od 62 pobjede i 20 poraza nije prikazivao pravo stanje u Graškogradu, kronièan nedostatak kvalitetne klupe i ozljeda Garnetta bila je prevelika zapreka. No ove sezone izgledaju bolje nego ikad – barem na papiru!

Transferi:

Klub je napustio Gabe Pruitt, propali eksperimenti, Stephon Marbury i Mikki Moore, te veliki potencijal Leon Powe s kojim zbog ozljede nisu htjeli riskirat. No to su sve igraèi koji nisu doprinjeli znaèajnije, osim Powea, tako da njihov odlazak neæe previše pogodit nijednog navijaèa Celticsa. Ono što je zapravo velika prièa u Bostonu je dolazak Sheeda. Dovoðenje Rasheeda Wallacea bio je primarni cilja generalnog upravitelja Dannyja Aingea, koliko su ga žarko željeli dokazuje i èinjenica da je cijela uprava kluba (GM Ainge, trener Doc Rivers, vlasnik Wyc Grousbeck) predvoðena “Velikom trojcom” posjetila Sheeda kod kuæe u Michigan gdje su ga uvjerili da im se pridruži u novom pohodu. Kako je to veliki dodatak ionako moænoj ekipi netreba prièat previše. Takoðer su uspjeli zadržat Glena Davisa koji, vjerojatno više neæe biti “Big Baby“, naime tijekom ljeta èovjek je trenirao MMA (op.a. mixed martial arts) gdje je sigurno nauèio još neke smrtonosne zahvate, jao si ga onom koji mu stane na žulj sljedeæe sezone.

Dolazak Wallacea i zadržavanje Davisa bio bi dovoljno dobar posao za cijelo ljeto, no Kelti su odluèili dovesti još i polivalentnog Marquisa Danielsa koji æe popunjavat rupe na relacijama razigravaè – bek-šuter – krilo. Uz njih doveden je još centar Shelden Williams koji je tu vjerojatno samo da popuni kvotu, ali ne sumnjam da æe dobiti svoje minute na parketu, te rookie Lester Hudson koji može igrati poziciju razigravaèa i bek-šutera. Prema nekim pisanjima ovo bi takoðer mogla biti jedna od “kraða” drafta, jer sa 58. izborom dobiti ovakvog igraèa nije loša stvar.

Kljuèni igraè:

Rajon RondoU ovakvoj ekipi izdvojiti pojedinca je jako teško. KG, Paul Pierce, Ray Ray? Ili možda èak Rondo? Stvarno težak izbor, al kad veæ moram birat neka to bude ovaj zadnji, Rajon Rondo. Igraè koji je u doigravanju nosio igru Celticsa dokazao je da se može nositi sa velikim imenima u svojem klubu i da je bez dvojbe jedan od lidera Celticsa, iako još nije napunio ni 24 godine. Što više reæi za takvog mladog, a tako dobrog igraèa. Jedina mana mu je šut – šut za tri i slobodna bacanja. Ozbiljan igraè kakv je odluèio je na tome raditi cijelo ljeto i trud se naravno isplatio. Doc je bio oduševljen novim Rondom. Uz šut, Rondo je nabacio i 5 kilograma èistih mišiæa s èime je Garnett bio posebno impresioniran.

Prednosti i mane:

Svoju najveæu manu prošle sezone, klupu, pretvorili su u svoju najveæu prednost. Dani kada je druga postava gubila prednosti od 20+ koševa razlike su iza nas. Uz najbolju petorku u ligi sada imaju i jako dobru klupu koju saèinjavaju House, Daniels, Davis, Wallace, Williams, Tony Allen, Walker, Scalabrine i Hudson. Uz to odlièna obrana, po kojoj su poznati, i dalje æe biti noæna mora za bilo koju ekipu u ligi. Zanimljivost: Garnett je u jednom intervjuu ma poèetku trening kampa izjavio kako je najviše poboljšao igranje obrane, zamislite kako æe tek sada izgledat ta obrana.
Najveæa slabost ove ekipe su potencijalne ozljede. Ozljeda Garnetta prošle sezone koštala ih je naslova, ako ih i ove sezone pogodi ozljeda nekog kljuènog igraèa mogli bi opet vidit njihov prerani završetak sezone.

Prognoza:

Podsjeæa li vas ovo ljeto na nešto? Možda na ljeto 2007.? A svi znamo što se dogodilo te sezone. Prvo mjesto u diviziji Atlantik im je zagarantirano, a igranje u finalu doigravanja nebi trebalo biti preteško.

Latest Posts

NE PROPUSTITE