Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Celticsi angažirali medicinskog eksperta za spavanje

Kako pomiriti neminovnost koje vrijeme èini tijelima njihovih veterana s energijom neophodnom za napornu sezonu u trajanju od stotinjak utakmica dugo su promišlljali u Boston Celticsima, košarkaškom klubu iz NBA lige.

Prvaci iz 2008. godine konaèno su ove sezone odluèili honorarno angažirati dr. Charlesa Czeislera, voditelja odsjeka medicine spavanja na medicinskom studiju Harvardskog sveuèilišta.

On je, nakon što je sondirao problematiku, uveo “pravilo do 2 ujutro”. Ono igraèima omoguæava noæni minimum od osam sati spavanja. Ne uspiju li u grad u kojem igraju sljedeæu utakmicu, toènije u svoju hotelsku sobu u dotiènom gradu, stiæi do dva sata u noæi, igraèi Celticsa ostaju u dotadašnjoj bazi kako bi se dobro naspavali.

Takav raspored omoguæava bolju regeneraciju veteranskoj momèadi Doca Riversa i lakše podnošenje paklenog ritma tijekom dugotrajne sezone.

“Pokušali smo stvoriti uvjete koji æe igraèima omoguæiti osam do deset sati sna, što je praktièki utopija tijekom sezone. Naèin na koji smo to radili bio je realno nemoguæ dok nam nije pomogao dr. Czeisler”, rekao je Rivers.

Odmor od sportskih napora, s obzirom da vrhunski sportaši u Sjedinjenim Državama, kao i sportaši u drugim najteleviziènijim i najpopularnijim sportovima diljem svijeta, èesto igraju do kasno u noæ, nakon èega zbog uobièajeno velike kolièine izluèenog adrenalina teško tonu u san, elementarni je preduvjet vrhunskih rezultata. Koliko æe pomoæi Celticsima, vidjet æe se prvi put ove nedjelje, kad u Miamiju poèinje polufinalna konferencijska serija izmeðu njih i Miami Heata.

Latest Posts

NE PROPUSTITE