Tuesday, April 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

Boston-Washington (analiza prve utakmice)

Od minus 17 do plus 12 na kraju. Od nesposobnosti da ubaciš koš iz igre u prvih 6 minuta do 19 trica iz 39 pokušaja. Od promašene startne petorke do pronalaska idealne. Od nespretnog plana na startu do briljantno odrađenog posla na kraju. Boston Celticsi izrešetali su Washington Wizardse  i došli do 1:0 vodstva u seriji, evo i kako.

U najavi ove serije bilo je pitanje s kim će startati Brad Stevens. Hoće li jahati momentum od 4 pobjede u nizu s Geraldom Greenom ili će zbog stila igre Wizardsa i moći u frontcourtu vratiti Amira Johnsona. Obje ideje su bile legitimne, a Stevens se odlučio za prvu. I kao general poslije bitke mogu reći – pogriješio. Green se u startu utakmice ne snalazi protiv vrlo raspoloženih Wizardsa kojima lopta leti na sve strane u potrazi za missmatchom, otvorenim šuterom ili cuterom prema obruču. Otto Porter mu radi dosta problema, a kada ga je u drugoj minuti probio uz desni baseline i odveo Wizardse do vodstva od 9:0 Stevens odmah shvaća svoju pogrešku, i da mu Green ipak neće trebati u ovoj seriji, pa vraća Johnsona u igru.

To ipak ne pomaže jer Wizardsi igraju kao u transu. Boston dosta toga preuzima na perimetru i u pick and rollu ako Isaiah Thomas nije uključen u isti, što uglavnom koristi Markieff Morris, a očekivano je Keltima problem i Marcin Gortat kojeg ne mogu držati dovoljno daleko od obruča da uhvati napadačke skokove. Washington lakoćom dolazi do poena kroz motion napade, a ako to ne prođe uvijek imaju napadački skok i novu šansu:

U napadu domaćini dosta požuruju stvari, Thomas, Jae Crowder i Avery Bradley uzimaju nekoliko teških šuteva već u prvih 10-ak sekundi akcije što ide direktno na mlin Wizardsima jer nakon promašaja mogu vući polukontre, ali i manje se troše u obrani jer Boston ne koristi svoje podmazane mehanizme u igri da lagano dođu do poena.

Washington tako ima +16 u uvodu utakmice a Stevens mora posegnuti za odgojnim mjerama. iz igre povlači Ala Horforda koji ne može zagraditi skok, i Crowdera koji je imao nekoliko obrambenih propusta i loših šuteva. Zanimljivo, ali od sljedećeg momenta kada se ovaj dvojac vrati na parket biti će 2 od 3 najbolja igrača Bostona u ovoj utakmici. U igru ulaze Marcus Smart i Kelly Olynyk. Srećom za Boston probudio se Thomas koji ubacuje dvije trice i smanjuje vodstvo Wizardsa na -11.

Tu nas je malo Scott Brooks iznenadio jer ničim izazvan krajem četvrtine poseže za small ball postavom koju čine Morris na petici, Porter i Kelly Oubre na 3 i 4. I to je bio dobar potez jer Boston se odlučio za nešto više switcha prema Wallu i za nešto dublje izlaske visokih igrača prema lopti što ostavlja weakside kompromitiranim. Ovako to izgleda:

Oubre se pokazao odličnim rješenjem u prvoj četvrtini jer je zabio obje trice iz kornera koje su mu servirane, što znači da je i Brooks pogodio s niskom postavom s kojom im je napad dobio još više šuterskog potencijala i to u momentu kada Stevens na parketu ima Olynyk-Johnson kombinaciju na 4 i 5. Međutim, upravo preko Olynyka Boston ostaje u igri i on je trenutno missmatch za koji Wizardsi nemaju pravi odgovor jer ga suigrači hrane loptama u post gdje može dominirati fizikalijama protiv Portera ili Oubrea ili se kroz njega i Thomasa vrti pick and pop gdje Wizardsi udvajaju Thomasa, Olynyk odlazi u širinu i pogađa trice. Njegove dvije i Thomasove 3 u prvoj četvrtini razlog su zašto Wizardsi imaju „samo“ +14 iako imaju hrpu razigranih igrača, toliko da Johna Walla i Bradleyja Beala tek sada prvi put u tekstu spominjem. Beal je ubacio 8 uz 3 asista, Wall 7 uz 5 asistencija, dok su Wizardsi kao ekipa skupili čak 50% svih raspoloživih napadačkih skokova.

Početak druge četvrtine je opet iznimno problematičan za Wizardse jer prvo Brooks starta s Bealom i Gortatom koji su u prvoj četvrtini odradili svih 12 minuta. Očekivano je da su potrošeni i da im treba predah. Drugo, Stevens svojom rotacijom uspijeva pogoditi sjajnu petorku koja može odigrati kvalitetno u oba pravca, a u igri su Smart, Crowder, Horford, Olynyk i Terry Rozier. Brooks je Bealu, Gortatu i Oubreu pridružio Bojana Bogdanovića i Brandona Jenningsa. Domaćini sjajno uviđaju šansu za njih i svim silama su se okomili na Bogdanovića i njegovu „obranu“. Što nije bilo ni tako teško jer Bojan čuva Olynyka protiv kojeg nema šanse ostati u postu. Na drugoj strani, Horford više nema problema držati umornog Gortata daleko od obruča, a trojac terijera na perimetru drži Beala.

Nakon dvije minute Brooks priznaje pogrešku, vadi iz igre Gortata i Beala a uvodi Morrisa i Jasona Smitha. Samo, to je nova pogreška, jer prije 100 godina smo već detektirali da igra Wizardsa ne može funkcionirati ako na parketu nisu Wall i(li) Beal. Usamljeni Morris ne može sam nositi njihov napad. Beal je počeo četvrtinu pa nije ništa donio, ali čovjek je prethodno odradio cijelu četvrtinu. Ako je već tako, zašto Brooks odmah nije vratio Walla koji je stigao odmoriti, pa i Morrisa koji je prvi izišao od startera?

Naravno, sve dobro što su starteri Wizardsa napravili u prvoj četvrtini sada pada u vodu jer Boston igra sjajno u oba smjera i tope prednost protiv klupe Wizardsa sve do -3, apsolutno koristeći Bogdanovićevu nemoć u obrani gdje je glavni krivac za Olynykove poene, tricu Smarta i zakucavanje Horforda.

Brooks pokušava vratiti momčad u život uvođenjem Walla i testiranjem što će mu donijeti Morris na petici. To nije dugo potrajalo jer je Markieff uganuo gležanj pa je čak Porter za kratko igrao centra ali Brooks je jako brzo vratio Gortata. Wizardsi uskoro vraćaju sve startere a umjesto Morrisa igraju Oubre i Bogdanović, ali šteta je napravljena, ova momčad više u nijednom pravcu ne izgleda kao ona iz prvog poluvremena dok Boston istovremeno sa svojim small-ballom gdje je Horford na centru uz Crowdera a na perimetru su Thomas, Smart i Bradley ubacuje tricu za tricom. Sada Boston diktira smjer u kojem žele da utakmica ide jer Wizardsi nemaju Morrisa preko kojeg su mogli iskoristiti poneki povoljan matchup kada bi protiv njega ostao niži igrač.

Istovremeno, ako je prva četvrtina bila indikator da će Wizardsi imati ozbiljnih problema s obranom perimetra u ovoj utakmici, druga četvrtina je to definitivno potvrdila. Bogdanović i Oubre nisu Morris da se znaju ponašati na strani bez lopte i kako istovremeno paziti na perimetar i zatvoriti prilaze reketu. Oubre je odličan presing igrač ali on apsolutno nema pojma što raditi kada je zadnji čovjek obrane, kada treba rotirati i pomagati. Ne treba ni govoriti što to znači protiv napada Bostona gdje lopta leti na sve strane, igrači izlaze iz blokova, Horford postavlja dobre screenove i razigrava kao sekundarni kreator a Thomas je triple-threat opasnost s loptom u rukama. Boston je ubacio 4 trice iz 11 pokušaja, ali meni je bilo važnije vidjeti da bez problema kreiraju otvorene šuteve, potpuno otvorene trice za koje je samo pitanje kada će početi upadati.

Na kraju četvrtine Wizardse je spasilo to što Horford upada u probleme s penalima pa se Stevens bespotrebno poigrava s kombinacijom Olynyky-Jonas Jerebko koje je Wall-Gortat kombinacija „izvozala“ u picku i opet se lagano odvojila. +5 Wizardsi imaju na poluvremenu.

Sada Boston već ima recept kako gaziti Čarobnjake bez Morrisa, pitanje je na početku drugog poluvremena je li Brooks smislio taktiku za kontraofanzivu. Nije. Oubre i dalje mora igrati više minuta nego što može podnijeti, a Stevensu ne pada na pamet nešto mudrovati nego je od starta Smart na parketu.

Boston nastavlja tamo gdje je stao. Dali su lopte u ruke Thomasu, vrte 2 na 2 igru Thomas-Horford iz čega Thomas u ovoj četvrtini ubacuje 12 poena, a Horford ima 8 uz 3 asistencije. Ako udvajaju Thomasa Horford asistira u kornere šuterima, prvenstveno Crowderu koji zabija 3 od 4 trice u ovoj dionici. Njihov slash and kick napad izgleda nezaustavljivo:

Wall pruža slab otpor Thomasu, Gortat ne stiže pokriti sve sam, a trebao bi i Thomasov šut, Horforda kao rollera i perimetar kada se Horford izvlači na šut. Što je najgore za Washington sada Boston trči u tranziciju (7 izgubljenih lopti Wizardsa u ovoj četvrtini) odakle zabijaju trice, a u ovoj četvrtini uhvatili su i više napadačkih skokova od Wizardsa.

Osim što ne mogu spojiti nekoliko dobrih obrambenih reakcija da spriječe krvarenje Wizardsi su zaštekali i u napadu, Wall i Beal ne mogu sebi iskreirati lagane poene jer prvoga fantastično drži Bradley, a drugoga Smart. I to je još jedna jako bitna stvar. Bez Morrisa u igri Kelti sada mogu bez problema sakriti Thomasa na Oubreu i sačuvati mu energiju za napad. Thomas je u prvom poluvremenu uglavnom poslužio kao Wallov primarni defender ali u nastavku utakmice se odmarao na Oubreu ili Jenningsu, ovisno tko je bio u igri.

Ovdje pak možemo vidjeti kako je obrana Celticsa na momente izgledala kvalitetno. Uočavamo različite obrambene segmente koje su odrađivali bez greške, posebno na perimetru, pa tako imamo: Thomasa koji odmara na Oubreu, Crowder i Smart mijenjaju dužnosti, cross screen (ili double-stagger Oubre i Gortata za Beala?) Oubre-Beal je preslab da bi Thomas preuzeo Beala pa se Bradley sjajno probija kroz blok i pazi na Beala, ide povratna za Walla koji napada ali u momentu su tri igrača oko njega, Crowder ga prati, Bradley pomaže i krade loptu, a Horford čeka u reketu. Ovo je ujedno i primjer užasnog spacinga i loše izvedene akcije Wizardsa.

Uglavnom, na kraju četvrtine Boston ima čak +15, a svakako nije pomogla ni još jedna „genijalna“ Brooksova ideja da matchup u svoju korist pokuša okrenuti uvođenjem centra Smitha umjesto Oubrea, u momentima kada gubiš 11 razlike i treba ti par trica… Boston je u ovoj dionici ubacio 6 trica iz 13 pokušaja, Wizardsi samo jednu iz 5, a Wall je krivac za čak 5 izgubljenih lopti od 7 Wizardsa.

U četvrtoj se Stevens malo zaigrao jer opet na parketu ima sumnjivu postavu i ozloglašeni tandem Jerebko-Olynyk. Da stvar bude još luđa, tu je i Gerald Green uz Roziera, a peti je Smart. Brooks radi bolju prilagodbu nego u drugoj pa igra s Wallom i Porterom uz Smitha na petici, te Jenningsa i Bogdanovića. Odlično su Wizardsi iskoristili ovaj moment s 8:0 serijom prvo, gdje je Bogdanović vezao 10 poena i vratio stvari u egal, samo na -3.

Ovo je opomena Stevensu koji ipak još uvijek nije tako iskusan u playoffu i ima previše povjerenja u klupu i to rubne igrače rotacije (Green i Jerebko) koji ne bi ni u ludilu smjeli počinjati četvrtu. Jer dogodilo se upravo to da njih dvojica ništa nisu donijeli ulaskom dok se na drugoj strani razigrao Bogdanović a nakon 3 minute Kelti su i u bonusu.

Ali onda opet Stevens popravlja svoju grešku. Prvo ekspresno vraća Thomasa i Horforda, a onda pogađa s uvođenjem Jaylena Browna. Mislim, ovo drugo je opet kocka, ali tražio je raspoloženog igrača koji može donijeti prvenstveno obrambenu energiju. Ubacio ga je umjesto Smarta a ovaj mu je odgovorio tricom i odličnim defanzivnim reakcijama. Boston ipak Wizardsima nije dao nadu da im mogu ukrasti dobivenu utakmicu, a do kraja su stvar popravili opet tricama. Po jednu su ubacili Horford, Crowder i Bradley, ukupno 4, koliko su imali i Wizardsi koji su do kraja utakmice pokušali nešto dobiti preko Beala, ali ostatak ekipe nije funkcionirao, pa je Boston mirno utakmicu priveo kraju.

Random opservacije:

-Wizardsi nisu imali šanse bez Morrisa i protiv ovako raspoloženog domaćina. Kelti su ubacili 19 trica iz 39 pokušaja. Što je najluđe od svega, Wizardsi su iz igre šutirali 50%, tricu 43% (10/23) što su dobri postotci za playoff, ali Celticsi su volumenom trica ostvarili prednost i promašili su manje slobodnih bacanja (9 promašenih penala Washingtona u utakmici koja je završila 12 razlike). Boston je na kraju uspio iznivelirati i broj skokova u napadu, obje ekipe su imale po 12.

-Boston je odlično zatvorio tranziciju Wallu, samo 9 poena Wizardsa iz kontre, čak je i Boston imao više (13). Drugo se nije moglo ni očekivati kada su Kelti tricu „tukli“ skoro 50% i nije bilo promašaja. U second chance poenima opet je Boston bio bolji (22:21).

-Nego kada sam već kod trica, još uvijek nisu dostupni podaci koliko je open i wide open pokušaja trice imao Boston ali ja sam izbrojao 16. Obrana Wizardsa na perimetru definitivno nije funkcionirala. Općenito je kroz cijelu sezonu obrana Wizardsa usmjerena na branjenje perimetra, a svakako da nije pomogla ozljeda Morrisa koja bi možda primorala Stevensa da više igra s klasičnom postavom.

-John Wall mora bolje, to nije uopće tema za debatu niti analizu, to je jasno. Ako će Thomas biti prvi igrač serije onda Boston ovdje ima dobre šanse. Wall je ostao bez poena u tranziciji i automatski je manje opasan, manje agresivan.

-Markieff Morris bi prema prvim informacijama trebao biti spreman za drugu utakmicu. Barem on tako tvrdi. Ako ne bude, Wizardsima slijedi preživljavanje s Oubreom i Bogdanovićem što nije dobro za njih.

-A kad sam već kod Bogdanovića. On je u kratkoj sekvenci u četvrtoj četvrtini pokazao što može kada uđe šutersku zonu kakvu smo već viđali od njega u dresu Wizardsa. Nažalost, te tri minute su jedino što je i odigrao na ovoj utakmici. Ostalih 16 je uglavnom statirao i bio ogroman problem u obrani. Riskiram da postanem državni neprijatelj broj 1 ali savjest mi ne dozvoljava da se pamte samo mcgradeyjevske 3 minute i 10 poena u četvrtoj, i zato ova kompilacija njegovih obrambenih propusta gdje je glavni krivac ili sukrivac za 19 poena Bostona.

Ili ne može držati niskog ili visokog igrača u postu (Olynyk i Smart), ne rotira kada Horford zakucava, kasni na izlaske prema perimetru (Horford, Crowder, Smart), faulira Bradleya na izlasku iz bloka, itd. Okej, bio je faul u napadu Olynyka, Crowder i Horford su zabili teške šuteve, ono je bila trica iz tranzicije Smarta ali nije ovo ništa što već nismo znali, niti je moja namjera otkrivati toplu vodu, praviti se pametan i blatiti igrača kojeg iznimno cijenim, ali je još jednom dokaz da Bogdanović teško može ostati na parketu u playoff ekipi duže od 10 minuta osim ako neće zabijati suludim učincima, jer sve što zabije u napadu, duplo nadoknadi u obrani za koju nema eksplozivnost da je igra na ovom nivou košarke. Boston je kompletnu taktiku u drugoj četvrtini (odakle je većina ovih sekvenci) izgradio preko njegovih leđa. I to je njegov ogroman problem, to je ogroman problem i za Wizardse. To je problem i za ljeto kada bude dobivao novi ugovor.

Latest Posts

NE PROPUSTITE